Επιστήμες
Κολπική Μαρμαρυγή: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Συνέντευξη με τον Χρήστο Κυρπιζίδη, Καρδιολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Β Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Όταν η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και άρρυθμα, θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ σοβαρά. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ 5 εκατομμύρια νέοι ασθενείς εμφανίζονται ανά έτος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγχρονη επιδημία, η οποία συσχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα λόγω προκλήσεως σοβαρών επιπλοκών.
Η δημοσιογράφος Αθανασία Παπαδημητρίου, παρακινούμενη και από το σχετικό τηλεοπτικό σποτάκι, απευθύνθηκε στον εγνωσμένου κύρους καρδιολόγο Χρήστο Κυρπιζίδη, ώστε με υπευθυνότητα και συνέπεια να δοθούν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των πολιτών.
Δημοσιογρ: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες προωθεί ένα τηλεοπτικό σποτάκι με το οποίο καλεί τους πολίτες να μάθουν να ψηλαφούν τον αρτηριακό σφυγμό τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίζουν μια καρδιακή αρρυθμία η οποία λέγεται κολπική μαρμαρυγή. Πείτε μας με απλά λογία τι ακριβώς είναι αυτή η κολπική μαρμαρυγή;
Γιατρός: Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια καρδιακή αρρυθμία η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι ) χτυπούν ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες).Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης συγχρονισμού είναι η καρδιά να μη μπορεί να διατηρήσει σταθερή ρυθμική λειτουργία η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή οξυγόνωση των ζωτικών οργάνων του σώματος. Η κολπική μαρμαρυγή απεικονίζεται στην δεύτερη εικόνα σε σύγκριση με την φυσιολογική πρώτη εικόνα.
Δημοσιογρ: Ποσό συχνή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή:
Γιατρός: Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας και είναι υπεύθυνη για το 1/3 όλων των νοσηλειών από αρρυθμίες. Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους [24% των αντρών και 22% των γυναικών] θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου.
Δημοσιογρ: Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής:
Γιατρός: Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών στο στήθος το οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται σαν φτερούγισμα στην καρδιά. Σε πιο σπάνιες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχει δύσπνοια η αδυναμία. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό συμπτωματικών ασθενών όπου η κολπική μαρμαρυγή διαπιστώνεται μετά από τυχαίο ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο.
Δημοσιογρ: Πόσο επικίνδυνη είναι η κολπική μαρμαρυγή για τον ασθενή;
Γιατρός: Η ίδια η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, είναι όμως μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, καθώς συχνά απαιτεί άμεση και επείγουσα θεραπεία για να μην οδηγήσει σε επιπλοκές. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να περάσουν σε άλλα όργανα και να προκαλέσουν ισχαιμικά θρομβωτικά επεισόδια. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 20-30% των ασθενών με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν κολπική μαρμαρυγή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το αρχικό επεισόδιο. Περίπου το 10–40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή νοσηλεύονται κάθε χρόνο, ενώ έχει υπολογιστεί ότι η νόσος σαν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας 2 φορές για τις γυναίκες και 1,5 φορά για τους άνδρες.
Δημοσιογρ: Επομένως γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο ασθενής αν εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή για να λάβει έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να αποφύγει την εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Γιατρός: .Ακριβώς. Και αυτό τον σκοπό έχει το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των πολίτων να μάθουν να ψηλαφούν τον σφυγμό τους για την έγκαιρη διάγνωση της ασυμπτωματικής κυρίως κολπικής μαρμαρυγής. Αποτελεί εξ άλλου και οδηγία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Δημοσιογρ: Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να το επιτύχει αυτό ένα άτομο και ιδίως οι ηλικιωμένοι;
Γιατρός: Έχετε δίκαιο. Χρειάζεται μια εκπαίδευση την οποία αναλαμβάνει να επιδείξει στον ασθενή ο Καρδιολόγος. Ο ασθενής τοποθετεί συνήθως δυο δάχτυλα στην εσωτερική επιφάνεια του καρπού κάτω από τον αντίχειρα και εφαρμόζει σταδιακά αυξανόμενη πίεση μέχρι να αντιληφθεί τον αρτηριακό σφυγμό. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν είναι ρυθμικός πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε Καρδιολόγο. Επίσης πολλοί ασθενείς που χρησιμοποιούν τα μη ηλεκτρονικά πιεσόμετρα για την μέτρηση της πίεσης τους, μπορούν να διαπιστώσουν με το ακουστικό που έχουν τοποθετήσει στον βραχίονα του ασθενή ανώμαλους μη ρυθμικούς ήχους. Πρόκειται για την ιδιά περίπτωση ύπαρξης κολπικής μαρμαρυγής.
Δημοσιογρ: Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι φαρμακευτική ή επεμβατική;
Γιατρός: Και τα δυο. Η φαρμακευτική αγωγή έχει δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει αντιαρρυθμικά φάρμακα που αποσκοπούν είτε στο να μειώσουν τον ταχύ ρυθμό της κολπικής μαρμαρυγής προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα, είτε στο να επαναφέρουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδίας. Σε περίπτωση εμμονής των συμπτωμάτων γίνεται ένα είδος επέμβασης που λέγεται κατάλυση. Το δεύτερο σκέλος αφορά στην χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων τα οποία μειώνουν περίπου κατά 5 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Και είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι σε αυτό το σκέλος έχουμε τα τελευταία χρόνια την ανακάλυψη αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων. Η αντιπηκτική αγωγή είναι δια βίου.
Δημοσιογρ: Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Γιατρός: Ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση.