Connect with us

Αυτοδιοίκηση

O Δ. Κωνσταντόπουλος για τον Ακαδημαϊκο χάρτη της Αιτωλ/νίας

konstantopoulos vouleutis ait kinima allagis
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Αξία “axia news”. Η συνέντευξη έχει ως εξής: 
  1. Πως κρίνετε τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της;

Από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να σωπαίνουμε όταν διαπιστώνουμε αντιφάσεις λόγων και έργων, αλλά και ατοπήματα κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου. Ήταν λανθασμένη η επιλογή των οριζόντιων φοροαπαλλαγών με το πρόσχημα της πρόκλησης επενδύσεων. Το είδαμε το 2006 επί της Καραμανλικής διακυβέρνησης, που οι ρυθμοί ανάπτυξης κατρακύλησαν στο 1% και τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εξωτερικό) γιγαντώθηκαν. Επίσης, με απογοήτευση είδαμε την κυβέρνηση να υπαναχωρεί σε μια από τις βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις, την άμεση διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τη μετέθεσαν για το 2021 χωρίς σαφείς εξηγήσεις. Το ίδιο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου ενώ προεκλογικά μιλούσαν για βέτο σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα τηρούν σιγή ιχθύος.

  1. Θα αποδώσει η μετάβαση στο «επιτελικό» κράτος;

Επιτελικό κράτος σημαίνει λιτή επιτελική διοίκηση. Ένα κεντρικό και ευέλικτο κράτος-στρατηγείο που διαμορφώνει τις γενικές πολιτικές του κράτους. Συγκροτείται από μικρό αριθμό υπουργείων, στελεχώνεται από προσωπικό υψηλών προσόντων και βεβαίως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε είδους γραφειοκρατία. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση. Αντιθέτως, δημιούργησαν μια δαιδαλώδη αμιγώς γραφειοκρατική δομή που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό. Έξι γενικές γραμματείες με ελεγκτικές επικαλύψεις, παράλληλες αρμοδιότητες, εκατοντάδες υπαλλήλους αλλά και ενδοκυβερνητικά εμπόδια ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου. Για παράδειγμα, περιμέναμε έναν εξορθολογισμό στον αριθμό των Γραμματέων. Να θυμίσω το καινοτόμο «opengov» που έφερε το ΠΑΣΟΚ το 2009 προκειμένου να περάσουμε στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και στην καθιέρωση της αξιοκρατίας. Αντί, λοιπόν, να είναι φωτεινό παράδειγμα αυτό το νομοθέτημα, η κυβέρνηση κατήργησε τους διοικητικούς γραμματείς και τοποθέτησε γενικούς και ειδικούς με κομματικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, τους αύξησε με ένα νέο σώμα γραμματέων τους υπηρεσιακούς, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν και οι γενικοί διευθυντές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ονομάζεται επιτελικό κράτος.

  1. Στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε εξαρχής πολύ ψηλά το ζήτημα του «ασύλου» με τη λογική ότι η κατάργησή του θα λύσει πολλά προβλήματα στα πανεπιστήμια. Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Να θυμίσω η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν. 1268/82) κατοχύρωσε την έννοια και το πραγματικό περιεχόμενο του «Πανεπιστημιακού Ασύλου». Η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι για την παράταξή μας αδιαπραγμάτευτες αρχές. Δυστυχώς σήμερα, στα ΑΕΙ υπάρχουν έντονα φαινόμενα βίας και ανομίας. Όλοι οι Νόμοι για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκαν μετά την μεταπολίτευση (Ν. 1268/82, Ν.3549/2007, Ν. 4009/2011), περιλαμβάνουν διατάξεις που προέβλεπαν διαδικασίες για την παρέμβαση (της Αστυνομίας) σε περίπτωση παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους. Ιδιαίτερα ο Ν. 4009/2011 που ψηφίσθηκε με την ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 των Βουλευτών από τη Βουλή, -και να θυμίσω αποτέλεσε για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κόκκινο πανί-νόμος που κατοχύρωνε πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ταυτόχρονα, προέβλεπε στο άρθρο 3 ότι σε «αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία». Ακόμη και ο Νόμος 4485/2017 (Νόμος ΣΥΡΙΖΑ) που τον αντικατέστησε επέτρεψε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση αστυνομικής δύναμης σε περίπτωση κακουργημάτων. Το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις αρνητικές καταστάσεις στα ΑΕΙ, λέει όχι στην προληπτική αστυνομική δράση εντός του χώρου των Πανεπιστημίων. Λέμε όμως ναι στην αντιμετώπιση από τις αστυνομικές αρχές αξιόποινων πράξεων που λαμβάνουν χώρα εντός του Πανεπιστημίου. Αυτή η πρόταση συμπυκνώνεται στη δήλωση της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά για την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011.

  1. Γνωρίζετε τα θέματα της Δυτικής Ελλάδας και υπήρξατε τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Συμφωνείτε με την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα;

Έχω θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το νόμο 4610/2019 του κ. Γαβρόγλου που αφορούσε τον επανασχεδιασμό του Ακαδημαϊκού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας. Το Μεσολόγγι καταδικάστηκε σε μαρασμό, το Αγρίνιο αφυδατώθηκε εντελώς και η Ναύπακτος “βρέθηκε” στην Ηλεία. Χρειάζεται για αυτό μια ουσιαστική συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις όπως η απόφαση πριν 10 ημέρες της Συγκλήτου με την οποία μεταφέρεται η έδρα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από το Αγρίνιο στην Πάτρα με την οποία είμαι αντίθετος και τώρα με απόφαση της Υπουργού να καταργείται ένα νεοϊδρυθέν τμήμα και εν προκειμένω το τμήμα Νομικής. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία των Πανεπιστημίων όλης της χώρας ως προς τις δομές και το πρόγραμμα σπουδών τους. Έτσι, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών στους φοιτητές και τη στήριξη του διδακτικού – ερευνητικού έργου των καθηγητών. Προσωπικά και κατά την τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ζήτησα από την υπουργό Παιδείας να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τον επανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Προσωπικά, πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, το ΤΕΙ του Μεσολογγίου έχουν προσφέρει πολλά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αξίζει να δούμε ξανά το σχεδιασμό με σεβασμό στο έργο τους και με προοπτική βιωσιμότητας.

  1. Σήμερα, είστε τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κίνημα Αλλαγής. Πως αξιολογείτε τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Αθλητισμού;

Οι προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν μια δήλωση καλών προθέσεων, οπότε εκ των πραγμάτων δεν ευνοούν τον εντοπισμό σημείων που επιδέχονται κριτικής. Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές με τα όσα ακούσαμε και από την κα Μενδώνη και από τον κ. Αυγενάκη. Ωστόσο, επειδή από τη στιγμή που μου ανατέθηκε ο τομέας αυτός, έχω αρχίσει να μελετώ τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια, θεωρώ ότι η χώρα έχει πολλά βήματα ακόμη να κάνει. Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για να ενταχθούν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στην καθημερινότητα των πολιτών και κατ’ επέκταση να αναπτυχθούν. Η χώρα διαθέτει υποδομές, δομές και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά μέχρι τώρα παραμένουν όλα αναξιοποίητα. Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, πολλά υποσχόμενη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις, πολλούς αθλητές-εξαιρετικά ταλέντα, έμπειρους προπονητές και μια χώρα με καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον αθλητισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την ηγεσία του υπουργείου. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά θα παρακολουθούμε στενά το έργο τους επικροτώντας τα θετικά, κάνοντας κριτική εκεί που πρέπει αλλά και φέρνοντας νομοθετικές προτάσεις στην προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στη χώρα.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014