Connect with us

Πολιτική

Κωνσταντόπουλος: Σε ανησυχητική πτώση η τιμή της ελιάς Καλαμών στον κάμπο του Μεσολογγίου

Η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής.

Η συγκομιδή της πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, όπου βρίσκεται στο σωστό στάδιο ωρίμανσης και ο καρπός δεν είναι πράσινος.

Η ετήσια παραγωγή της στη χώρα μας ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στους 250 χιλιάδες τόνους εκ των οποίων το 90% περίπου εξάγεται. Σε ότι αφορά τον Νόμο Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιεργητές συνεισφέρουν στο 50% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Σε αντίθεση με την περσινή ελαιοκομική παραγωγή, που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπόριου, φέτος αναμενόταν να αυξηθεί η παραγωγή και παράλληλα, λόγω των βροχοπτώσεων να ενισχυθεί και η ποιότητα, δίνοντας μια ανάσα στους παραγωγούς.

Και τούτο διότι, αφενός μεν οι διαδικασίες ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου άρχισαν νωρίτερα, αφετέρου δε οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στο να διατηρηθεί ο πληθυσμός του εντόμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τη διαδικασία ωρίμανσης των καρπών με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη οψίμιση στην παραγωγή και να καθυστερεί η ολοκλήρωση της συγκομιδής. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, μέχρι σήμερα έχει συλλεγεί μόνο το 1/3 της παραγωγής.

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι καιρικές προβλέψεις για «έκτατες καιρικές συνθήκες» και «βαρυχειμωνιά», υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, οι καρποί να καταστούν μη εμπορεύσιμοι.

Και τούτο, διότι αυτή την εποχή οι έντονες βροχοπτώσεις συμβάλουν στην εμφάνιση μυκήτων (γλοιοσπόριο) με καταστρεπτικές συνέπειες για την παραγωγή.

Η ανησυχία τους, μάλιστα, έχει επιταθεί από μια περίεργη συμπεριφορά στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι εμπορικές τιμές ακολουθούσαν μια ανοδική τάση, από 1,60 ευρώ το κιλό για 200 τεμάχια ελιάς που ήταν πέρυσι και είχαν φτάσει το προηγούμενο διάστημα έως και 2,30 ευρώ το κιλό για τα 200 τεμάχια ελιάς,  τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ξαφνική υποχώρηση στο 1 ευρώ, τιμή που εξαφανίζει έστω και το ελάχιστο κέρδος για τον παραγωγό.

Οι παραγωγοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή  σε παράνομες εισαγωγές ελαιοκάρπων από τρίτες χώρες που στη συνέχεια βαπτίζονται «ελληνικές», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Πως σκοπεύει το Υπουργείο να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ξαφνική κατάρρευση των τιμών της ελιάς Καλαμών;

2. Ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» της ελιάς καλαμών και σε ποιο χρονοδιάγραμμα; Προβλέπονται έλεγχοι και εάν ναι, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που έχετε καταρτίσει;

3. Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει την πρόταση σύστασης Εθνικού Συμβουλίου για την ελιά και το ελαιόλαδο για να επεξεργαστεί διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δακοκτονία ή λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή;

Advertisement

AgrinioTimes ©2014