Βουλή
Ο Δ. Κωνσταντόπουλος για τους ανθρώπους του Πολιτισμού
Δ. Κωνσταντόπουλος: «Καμία μέριμνα για τους ανθρώπους και τον τομέα του Πολιτισμού»
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη
Θέμα: Καμία μέριμνα για τους ανθρώπους και τον τομέα του Πολιτισμού
Κυρία Υπουργέ,
«Ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του πλήττονται βάναυσα για δεύτερη φορά από το lockdown. Τα ανεπαρκή οριζόντια μέτρα δεν τους καλύπτουν. Το μήνυμα που τους στέλνετε είναι ότι δεν έχουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Είναι αναγκαίο τώρα ένα επεξεργασμένο Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της Πολιτιστικής Δραστηριότητας, που θα αφορά τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις.
Κατά την εφαρμογή του πρώτου lockdown, χιλιάδες άνθρωποι και χιλιάδες επιχειρήσεις περιήλθαν σε αδιέξοδο. Η μέριμνα της Πολιτείας εκδηλώθηκε κυρίως με επικοινωνιακούς παρά με ουσιαστικούς όρους. Και τούτο διότι το Υπουργείο δεν μπορούσε να προσδιορίσει τους εργαζομένους στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα Η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, επαγγελματιών και δημιουργών του Πολιτισμού ανακοινώθηκε τότε έκτακτα, σχεδιάστηκε πρόχειρα- κάτι που αποτυπώθηκε στις αρχικές ελλείψεις και αστοχίες κατά τη διατύπωση των επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων- ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την αξιοποίησή του.
Επιπρόσθετα, μετά το lockdown, η άρση των περιοριστικών μέτρων ήρθε αργά και μερικώς για τον Πολιτισμό και παράλληλα με διάφορα fake news ότι οι χώροι τέχνης είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα. Η δε αναστολή λειτουργίας τους μαζί με την εστίαση δεν βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα.
Σε μεγάλη επισφάλεια περιήλθε και ο κινηματογραφικός κλάδος. Επιχειρήσεις διανομής και κινηματογραφικών αιθουσών που έχουν υψηλά ενοίκια λόγω του μεγέθους των αιθουσών, ένα μεγάλο κόστος σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και έναν υψηλό ΦΠΑ (24%) επί της τιμής του εισιτηρίου, για τον οποίο προβλέφθηκε μείωση στο 13% μόνο έως 31 Οκτωβρίου και όχι 6% όπως υφίσταται σε όλους τους άλλους κλάδους του Πολιτισμού. Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες ακόμη και με την απειλή της έξωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής σε συνεργασία με εκπροσώπους κλάδων του Πολιτισμού προτείνει:
Προαγορά ειδικών παραστάσεων από το κράτος και μετάδοσή τους τηλεοπτικά ή με live-streaming.
Αναλογική κατανομή εσόδων σε διανομείς και αιθουσάρχες των εισιτηρίων που θα αγοραστούν από το κράτος
Επιδότηση των υποχρεωτικά κενών καθισμάτων όταν ανοίξουν θέατρα-κινηματογράφοι.
Επιδότηση θεατρικών παραγωγών που ξεκίνησαν με αποζημίωση που ισούται με το 40% των- βάσει αδείας- θέσεων της αίθουσας ακόμη και κατά τους μήνες αναστολής της λειτουργίας τους, βάσει προγραμματισμού.
Αποζημίωση των παραστάσεων που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες, χωρίς κρατική εντολή.
Αποζημιώσεις και ενισχύσεις (με την μορφή της αυξημένης επιστρεπτέας κατά 50% προκαταβολής) για τις επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής, κ.λπ).
Επιδότηση του 40% των ενοικίων από το κράτος για 6 μήνες.
Αναστολή όλων των υποχρεώσεων για εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες για 6 μήνες.
Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους για κάθε μήνα, με όριο τα 1000 ευρώ.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο όσο διαρκεί η κρίση, ασχέτως αν εργάζονται περιστασιακά σε άλλες εργασίες, βάσει πρώτης δηλωθείσας δραστηριότητας στην εφορία.
Αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών, πάγωμα στην έκδοση διαταγών πληρωμής σε βάρος των επιχειρήσεων που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν έσοδα, ώστε να δοθεί ένα «τέλος» στις εξώσεις.
Νέες – ανταποδοτικές- σε σχέση με τις ημέρες εργασίας και τις χωρητικότητες των χώρων πολιτισμού, συμβάσεις εργασίας με μίνιμουμ διασφάλιση τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης.
Οικονομική και ασφαλιστική κατοχύρωση των καλλιτεχνών κατά το διάστημα των προβών.
Λειτουργία πολιτιστικών εταιρειών σε επίπεδο σχεδιασμού και προβών, ακόμη και σε συνθήκες απαγορευτικού/υποχρεωτικής αναστολής.
Λειτουργία θεάτρων ως χώρους ασφαλούς προσέλευσης και ψυχαγωγίας, στον βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lockdown, με πρωτόκολλα ασφαλείας.
Κατάρτιση Σχεδίου Στήριξης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Θεάτρου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων.
Τακτικές επιχορηγήσεις θεάτρου & χορού από το ΥΠΠΟΑ.
Ενισχύσεις από το ΕΚΟΜΕ κατά προτεραιότητα σε σειρές πρωτότυπων ελληνικών σεναρίων με προοπτική εξαγωγής.
Τέλος, κυρία Υπουργέ, σας καλούμε να κάνετε πράξη μία πρόταση που επεξεργάστηκε το Κίνημα Αλλαγής μαζί με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους κλάδους του Πολιτισμού, το Ειδικό Ταμείο Αρωγής από κλάδους που ευνοούνται οικονομικά από την πανδημία και το καθεστώς του lockdown.
Ένα Ταμείο αποκλειστικά για τους Ανθρώπους του Πολιτισμούπου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (συνολικά 87 εκατ. ευρώ) αλλά και από άλλους κλάδους που ενισχύθηκαν στην πανδημία, όσο και από άλλες επιχειρήσεις και φορείς που θα ήθελαν να συνεισφέρουν.
Άλλωστε, υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα από άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το “Theatre Community Fund” στην Αγγλία, που συστάθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ανθρώπων του θεάτρου που πλήττονται από την πανδημία και συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
- Πως προτίθεστε να ανταποκριθείτε στις παραπάνω προτάσεις και να ενισχύσετε την κατοχύρωση των εργαζομένων καλλιτεχνών, σε σχέση με το υπαρκτό πρόβλημα της ακατοχύρωτης/ανασφάλιστης προετοιμασίας/πρόβας και πως αξιοποιήσατε το Μητρώο καλλιτεχνών σε σχέση με την επιδότηση των εγγεγραμμένων σε αυτό;
- Ποια η θέση σας για το επιτακτικό αίτημα των καλλιτεχνικών κλάδων για την επαναφορά, έστω σε ανταποδοτικό βαθμό, σε σχέση και με τη χωρητικότητα των θεάτρων και τις μέρες των παραστάσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος