Connect with us

Uncategorized

Δ. Κωνσταντόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Τα δύο πρώτα κόμματα- όποια κι αν είναι αυτά- πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Αιτολωακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ευθύνεται για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα από την τυχοδιωκτική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύο χρόνια τώρα. «Πρέπει να μπει ένα τέλος στη επίκληση του παρελθόντος για άφεση αμαρτιών στο παρόν και το μέλλον», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή είναι προτεραιότητα να διαμορφωθούν πολιτικά οι όροι για τη διαμόρφωση μιας Κεντροαριστεράς που έχει να πει κάτι διαφορετικό από προτάσεις λιτότητας. «Οι πατριωτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ υπηρετούν διαχρονικά μόνο το εθνικό συμφέρον. Σήμερα, ο προοδευτικός πατριωτισμός έχει τη γλώσσα, δυστυχώς, της σκληρής αλήθειας», υπογραμμίζει.

Είναι σωστή, υποστηρίζει, η απόρριψη της πρότασης για συνεργασία που διατύπωσε ο Νίκος Φίλης γιατί, όπως λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν μπορεί να στηθεί «ένα χαλί συμπόρευσης για να περπατήσουν εκεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που αισθάνονται ότι ο ελληνικός λαός θα τους αφαιρέσει την εντολή και θα τους καθαιρέσει από την εξουσία». Και τονίζει: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά ο βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς».

Σχετικά με τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς και τη πολιτική αδράνεια των σημερινών κομμάτων, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τονίζει με νόημα: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κάποιος ανεβοκατεβαίνει από το τρένο κατά το δοκούν, είτε θα το χάσει, είτε θα βρεθεί σε άλλο βαγόνι. Το κάλεσμά μας παραμένει ανοικτό».

Η συνέντευξη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στον Μιχάλη Μιχαήλ και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Πώς εκτιμάτε τη συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση;

Απ. Μια συμφωνία προϋποθέτει δύο μέρη, με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Εδώ έχουμε ένα σκληρό μονόπρακτο. Οι δανειστές επιβάλλουν σκληρά μέτρα για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα αποδεχτεί μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια με το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Προφανώς και δεν είναι η τελευταία προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, δεν έχει σχέδιο και στρατηγική. Το Eurogroup, δυστυχώς, δεν έφερε κάποια συμφωνία, απλά έδωσε άλλη μια παράταση. Τη συνέχεια του ίδιου δράματος την έχουμε δει τον Φεβρουάριο του 2015 που είχε ως τραγικό τέλος τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 με ένα άσκοπο δημοψήφισμα, το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία με τα capital controls και την αναδίπλωση του κ. Τσίπρα με την προσχώρησή του στη γραμμή της εθνικής ανάγκης.

Ερ. Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τον ερχομό των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα θα τα ψηφίσετε; Κι αν όχι γιατί;

Απ. Σε ποια μέτρα αναφέρεστε; Σε αυτά που έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρξουν; Μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους πολίτες. Εμείς, λοιπόν, τα θυμόμαστε αυτά, όπως τα θυμάται και ο ελληνικός λαός. Συλλογικά στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αποφασίσουμε τη στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως έγινε για τη Νέα Δημοκρατία με την εφεύρεση του τεχνητού δίπολου μνημόνιο- αντιμνημόνιο και ξεπλύθηκαν όλα τα λάθη των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή που οδήγησαν στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος μόνο του, όταν οι άλλοι ανέμιζαν αντιστασιακή παντιέρα και παρουσιάζονταν ως αντιμνημονιακοί. Στην πορεία όλοι περπάτησαν στον δρόμο της εθνικής στρατηγικής που εμείς χαράξαμε. Οι πολίτες θα αξιολογήσουν τη συνέπεια λόγων και πράξεων όλων. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η χώρα μας από την τυχοδιωκτική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύο χρόνια τώρα.

Είναι έργο τους η καθίζηση της αγοράς, τα αυξανόμενα λουκέτα, τα capital controls, η ασφαλιστική απορρύθμιση, οι συνεχείς φοροεπιδρομές, η κομματικοποίηση του κράτους και κυρίως το δίλημμα που έχουν δημιουργήσει “Grexit ή διαρκής λιτότητα” για να γατζωθούν στην εξουσία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη επίκληση του παρελθόντος για άφεση αμαρτιών στο παρόν και το μέλλον. Το μείζον είναι να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με άλλα αντιαναπτυξιακά μέτρα που είναι αποτέλεσμα μιας διακυβέρνησης χωρίς προσανατολισμό, αλλά να προωθηθούν πολιτικές που διαμορφώνονται με στόχους και χρονοδιάγραμμα.

Ερ. Προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά τις εκλογές κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δηλαδή και με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα γίνει αν ένας εξ αυτών, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να συμμετέχει μαζί με τη ΝΔ σε κυβερνητικό σχήμα; Θα πάρετε την ευθύνη να γίνουν και δεύτερες εκλογές;

Απ. Επειδή έχει αρχίσει μια εκλογολογία και είναι καλό να ανατρέχουμε στο παρελθόν να βλέπουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε, σας παραπέμπω στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 αλλά και στις εκλογές του 2015. Τι έγινε τότε; Μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σχηματίστηκαν κυβερνήσεις στις οποίες δεν συμμετείχε το δεύτερο κατά πλειοψηφία κόμμα. Από τότε έως σήμερα, ο δεύτερος μένει απ’ έξω και πετροβολεί την όποια προσπάθεια. Αυτό χρειάζεται να σταματήσει.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Τα δύο πρώτα κόμματα- όποια κι αν είναι αυτά- πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Το πόσο εθνικά υπεύθυνοι είναι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει καταγραφεί στη στάση του ΠΑΣΟΚ και το 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Σαμαρά “σκίζαν τα μνημόνια”, και το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τσίπρα “καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο το μνημόνιο” και περιέγραφαν το περιβόητο “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”. Από τότε το ΠΑΣΟΚ μιλά για εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης για να ορθοποδήσει η χώρα.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας: Προηγείται το κομματικό από το εθνικό συμφέρον; Πώς σχολιάζετε τη διαφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Απ. Οι παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου και οι πατριωτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ υπηρετούν διαχρονικά μόνο το εθνικό συμφέρον. Σήμερα, ο προοδευτικός πατριωτισμός έχει τη γλώσσα, δυστυχώς, της σκληρής αλήθειας. Αυτός ο λόγος που περιγράφει την πραγματικότητα έφερε το ΠΑΣΟΚ στα χαμηλά εκλογικά ποσοστά το 2012. Τότε είχαμε απέναντί μας ένα μπλοκ αριστερού και δεξιού εθνολαϊκισμού που περιέγραφε έναν άλλο δρόμο μακριά από τα μνημόνια και χωρίς δημοσιονομικά μέτρα. Δεν συναινέσαμε στη δημιουργία μιας τέτοιας εθνικής αυταπάτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε την εξουσία και από την υποσχεσεολογία για παχυλές παροχές με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης πέρασε χωρίς σχέδιο και στρατηγική στα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου και έπονται και χειρότερα. Στη στάση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως το ΠΑΣΟΚ, αυτόνομο αλλά και μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, εξακολουθεί να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Όσοι επιμένουν κι ετούτη την ώρα, που η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, να δημιουργούν και να αναπαράγουν τεχνητά ρήγματα μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το μόνο που υπηρετούν είναι τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, η οποία μάλιστα δεν ενδιαφέρεται και για τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διαμορφωθούν πολιτικά οι όροι για τη διαμόρφωση μιας Κεντροαριστεράς που έχει να πει κάτι διαφορετικό από προτάσεις λιτότητας. Μια Κεντροαριστερά με στοχοπροσήλωση στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα. Μια Κεντροαριστερά που θα μπει στη μάχη για την εγκαθίδρυση ενός κράτους ευημερίας και την επέκταση των δικαιωμάτων του πολίτη, ανατρέποντας μηχανισμούς και συστήματα που δημιουργούν και αναπαράγουν ανισότητες και φτώχεια.

Ερ. Γιατί απορρίπτετε το άνοιγμα του Νίκου Φίλη και γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία; Πού τοποθετήστε;

Απ. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση που αναζητά την καθαρότητα μέσα από τον εξαγνισμό. Το ιδεολογικό στίγμα του κ. Φίλη για τη συνεργασία των αριστερών-κεντροαριστερών κομμάτων είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως σε αυτό το στίγμα δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός κανιβαλισμός και κάθαρση με τα χαρακτηριστικά που ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός. Ούτε μπορεί να στηθεί ένα χαλί συμπόρευσης για να περπατήσουν εκεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που αισθάνονται ότι ο ελληνικός λαός θα τους αφαιρέσει την εντολή και θα τους καθαιρέσει από την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά ο βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς. Πιστεύω στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και αγωνίζομαι για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας. Πιστεύω βαθιά ότι αυτές οι δυνάμεις ενωμένες είναι η μόνη λύση όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλο τα ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανό και να απαλλαγεί από τα ακραία φαινόμενα λαϊκισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας που αναβιώνουν επικίνδυνα στην Ευρώπη. Μόνο μέσα από αυτή τη συμμαχία μπορούμε να ανατρέψουμε τις σημερινές συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης που στέκονται εμπόδιο στην Ευρώπη των λαών και όχι στην Ευρώπη των αριθμών.

Ερ. Γιατί δεν δέχεστε ενωτικές προτάσεις άλλων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για να πάτε όλοι μαζί σε συνέδριο νέου φορέα κι εκλογή αρχηγού από τη βάση, επιμένοντας στη θέση να μπουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Απ. Το νέο δεν μπορεί να υπάρξει από παρθενογένεση. Χτίζεται βήμα- βήμα μέσα από συνεργασίες, προγραμματικές συγκλίσεις, κοινοβουλευτικές δράσεις. Οικοδομείται στην κοινωνία και στους πολίτες. Εμείς έχουμε το κόμμα μας, τη διαδρομή μας, συμμετέχουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και είμαστε αυτοί που σεβόμαστε τους εταίρους μας αναγνωρίζοντας την αυτονομία και τη διαδρομή τους. Είναι άλλο να ξεκινάς από το μηδέν και άλλο να ξεκινάς από κοινή αφετηρία. Το όλοι μαζί από μηδενική βάση είναι από μόνο του πεπερασμένο στην κοινωνία η οποία έχει και μνήμη και κρίση. Επομένως η αναζήτηση δικαιολογιών από κάποιους που επιμένουν να θεωρούν το κάλεσμα της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφης Γεννηματά αφυδατωμένο και χωρίς προοπτική δυναμικής, κρύβουν άλλες σκοπιμότητες. Υπεύθυνη στάση σημαίνει μπαίνω σε κοινό συνέδριο, που διαμορφώνεται από τα συμμετέχοντα κόμματα και παραθέτω εκεί τις προτάσεις μου. Εμείς τους θέλουμε όλους, γι΄ αυτό πήγαμε ένα βήμα πιο μπροστά από το εγώ στο εμείς και διατηρούμε το κάλεσμα ανοιχτό.

Ερ. Τι λέτε σ’ όσους υποστηρίζουν ότι δεν θέλετε ευρύτερες συνεργασίες αλλά δρομολογείτε τα πράγματα για ένα σχήμα «ΠΑΣΟΚ κι άλλες δυνάμεις»;

Απ. Όχι μόνο πιστεύουμε στις συνεργασίες αλλά σεβόμαστε κάθε κόμμα και κάθε κίνηση που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ισότιμα. Δεν μας διακατέχει καμιά ηγεμονική αλαζονεία, ούτε και καμιά υπαρξιακή φοβία. Δώσαμε τις πιο δύσκολες μάχες και μείναμε όρθιοι με το όνομά μας, το σύμβολό μας, τις αξίες μας. Όσοι επιμένουν να νομίζουν ότι αλλάζουμε ένα όνομα και μια σημαία και τα αλλάξαμε όλα πλανώνται!! Εμείς αλλάζουμε μέσα από την αυτοκριτική μας, δημιουργούμε μια νέα γενιά στελεχών και οικοδομούμε μια νέα σχέση με τους πολίτες με αλήθεια και ανθρωπιά. Δεν αφορίζουμε τη διαδρομή μας, ούτε ζητάμε συγχωροχάρτια- μέσα από την αυτογνωσία μας δημιουργούμε το νέο και γι? αυτό ζητάμε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να συμπορευτούμε.

Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας, να λειτουργούν ή όχι το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα όταν θα γίνει κάτι ευρύτερο;

Απ. Η ψυχή της ευρύτερης συνεργασίας είναι, η κοινωνία, οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι του μόχθου, οι επιστήμονες, αυτό το δυναμικό της χώρας μας που μπορεί να κάνει τις μεγάλες ανατροπές. Η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης είναι τα κόμματα, οι φορείς, οι κοινωνικές ομάδες που συμμετέχουν. Επομένως για λόγους βιολογικούς η λειτουργία όλων όσοι συμμετέχουν είναι απαραίτητη. Η ίδια η κοινωνία, ώριμα και μέσα από διαδικασίες, θα οδηγήσει στην ενοποίηση και τη μετεξέλιξη. Βρισκόμαστε στις ίδιες ράγες στο ίδιο τρένο. Μακάρι να συναντηθούμε στο ίδιο βαγόνι. Στο βαγόνι του ήθους, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Διότι, η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κάποιος ανεβοκατεβαίνει από το τρένο κατά το δοκούν, είτε θα το χάσει, είτε θα βρεθεί σε άλλο βαγόνι. Σήμερα οι πολίτες είναι υποψιασμένοι σε συμπεριφορές καιροσκοπισμού. Δεν ακούν το κάθε πολιτικό εκκρεμές που στο εγώ του αντιλαμβάνεται τους ψηφοφόρους ως κοπάδι. Απαιτούν από τους πολιτικούς πρωτίστως ηθική. Ας το καταλάβουμε όλοι κι ας πάμε όλοι μαζί να συστήσουμε την Κεντροαριστερά με πυξίδα την επόμενη μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014