Connect with us

Ειδήσεις

O Δ. Κωνσταντόπουλος για τις ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων (Βίντεο)

Ομιλία του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, βουλευτή Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με την εξαίρεση των δικηγόρων που απασχολούνται με μπλοκάκι σε έναν ή δυο εργοδότες από τον επιμερισμό ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του εργοδότη και του ελεύθερου επαγγελματία σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 9 του νέου ασφαλιστικού νόμου.

 

Οι δικηγόροι – συνεργάτες δικηγορικών εταιριών, υφίστανται σήμερα μία μεγάλη αδικία.

Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών με μπλοκάκια, που απασχολούνται σε έναν ή δύο εργοδότες, επιμερίζονται κατά 1/3 στους ίδιους και κατά 2/3 στον εργοδότη τους , οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών έχουν άλλη τύχη.

Και συγκεκριμένα, με δυο υπουργικές αποφάσεις , που εκδόθηκαν μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο  και μάλιστα χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, τους εξαιρέσατε από αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση.

Έτσι, οι δικηγόροι αυτοί, οφείλουν να καταβάλουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου το σύνολο των εισφορών τους.

Και σας επισημαίνω, είναι εκείνοι που αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα με μπλοκάκι, που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι.

Όχι οι μεγαλοδικηγόροι !

 

Γι’αυτό κ. Υπουργέ, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, προσέβαλε τις υπουργικές αποφάσεις ως αντισυνταγματικές.

Ζήτησε την ακύρωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όχι μόνο γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες δημοσιότητας, αλλά και γιατί οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, σε βάρος των εργαζομένων στις δικηγορικές εταιρίες.

Το ζήτημα είναι ότι εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, αρκετοί συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών, αναγκάζονται σήμερα να καταβάλλουν ακόμα και το μέρος των εισφορών που στην πραγματικότητα δεν τους αναλογεί.

 

Κι αυτό γιατί, αν δεν τις καταβάλλουν, θα δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και δε θα μπορούν να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα.

 

Ωστόσο το αποτέλεσμα ποιο θα είναι ;

Να χάσουν αυτά τα χρήματα, κ. Υπουργέ, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν ποσά που δόθηκαν ως ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι, η οικονομική και ηθική βλάβη που θα υποστούν, θα είναι ανεπανόρθωτη.

Σας ερωτώ λοιπόν:

  1. Θα διορθώσετε τις Υπουργικές Αποφάσεις που εξαιρούν τους Δικηγόρους με μπλοκάκι από τον επιμερισμό των εισφορών, ώστε να μην παραβιάζεται η αρχή της ισότητας ;

Αν ναι, σε ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες ενέργειες;

  1. Γνωρίζετε ότι αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ ως όφειλαν σε ΦΕΚ;

Τι θα κάνετε για να προστατεύσετε τους ασφαλισμένους δικηγόρους, ενόψει της αίτησης αναστολής και ακυρώσεως στο ΣτΕ για τις εισφορές που ήδη καταβάλλουν χωρίς να υποχρεούνται;

——–

(Δευτερολογία)

κ. Υπουργέ,

Οι δικηγόροι – συνεργάτες δικηγορικών εταιριών πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον επιμερισμό των εισφορών.

Πρώτον, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις δικηγορικές εταιρείες ή στους συναδέλφους τους με συμβάσεις από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.

Και δεύτερον, το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε έναν ή δυο εργοδότες.

Εργάζονται δηλαδή, υπό τις ίδιες συνθήκες με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το εισόδημα προέρχεται από την απασχόληση σε έναν ή δύο εργοδότες .

Γιατί λοιπόν θεωρήθηκαν ειδική κατηγορία και εξαιρέθηκαν από την ευνοϊκή ρύθμιση;

Ποιους εξυπηρετούσε ο συντάκτης αυτής της εξαίρεσης και ποιος ο στόχος του;

Οφείλετε μια ειλικρινή απάντηση σε αυτούς τους νέους επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους φεύγουν εκτός Ελλάδος, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους!

Κύριε Υπουργέ, με την υπάρχουσα κατάσταση επιβαρύνατε τους χαμηλά αμειβόμενους δικηγόρους, τους νέους επιστήμονες , που αρχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία , σε εύνοια των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών !

Είναι αυτή τη στιγμή επί ξυρού ακμής.

Σε μια περίοδο που επιδεινώνεται το εργασιακό περιβάλλον και είναι ζήτημα αν έχουν κάποια παράσταση ενώπιον δικαστηρίου.

Είναι πρωτίστως ηθικό το ζήτημα!

Ποιο μέλλον τους διαμορφώνετε;

Τι μήνυμα τους στέλνετε ως Κυβέρνηση;

Ότι τους αφήνετε προς όφελος των δικηγορικών εταιριών;

Τι μήνυμα στέλνετε σε όλους τους νέους επιστήμονες που σε πείσμα όλων, μένουν στην Ελλάδα και αγωνίζονται να δημιουργήσουν εδώ;

Επιτέλους ας σταματήσουμε το brain drain και στους νέους δικηγόρους. Αρκετή η μετανάστευση των νέων ανθρώπων και επιστημόνων στο εξωτερικό.

Εκτός και αν θέλετε να τους οδηγήσετε όλους στη μετανάστευση !

Κλείνοντας κ. Υπουργέ, απαντήστε στην απορία μου.

Τι διαφορά έχουν οι συνεργάτες δικηγορικών εταιριών από τους συνεργάτες δικηγορικών γραφείων;

Γιατί αυτή τη στιγμή, οι δικηγόροι με ατομική επιχείρηση – που απασχολούν δικηγόρους με μπλοκάκι, υποχρεούνται να καταβάλουν τα 2/3 των εισφορών τους.

Ενώ οι δικηγορικές εταιρίες -όπου μάλιστα το καθεστώς εργασίας είναι πιο τυπικό και αυστηρό-, όχι!

Επίσης, να σημειώσω ότι το εισόδημα των δικηγόρων που απασχολούνται με σύμβαση, θεωρείται από την Εφορία ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Τι ισχύει λοιπόν ;

Περιμένω την απάντησή σας!

Για τα όσα αναφέρατε δε για την έμμισθη εντολή, γνωρίζετε ότι στην πράξη οι δικηγορικές εταιρίες αρνούνται να συνάψουν συμβάσεις έμμισθης εντολής με τους συνεργάτες τους, αφού το καθεστώς με το μπλοκάκι είναι πιο ευνοϊκό γι’αυτές.

Άρα και πάλι οι δικηγόροι δεν καλύπτονται !

κ. Υπουργέ,

Η ουσία είναι μία.

Οι συνεργάτες των δικηγορικών εταιριών, δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μια ομιχλώδη κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που παγιώνονται δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Οφείλετε να δώσετε άμεσα μια λύση.

Μια λύση δίκαιη, που θα στέλνει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία.

Ένα μήνυμα στους νέους επιστήμονες, στα νέα παιδιά, για ισονομία.

Να τους στείλει το μήνυμα ότι μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο.

Κύριε Υπουργέ, οφείλετε σήμερα να δώσετε λύση.

Να βγάλετε τους νέους δικηγόρους που εργάζονται σε δικηγορικές εταιρίες από την δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση και να αντιμετωπισθούν όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014