Uncategorized
Ο Δ. Κωνσταντόπουλος επί του Ν/Σ για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (Βίντεο)
Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του Νομοσχεδίου για την Κύρωση της Σύμβασης Ελλάδας και Γερμανίας για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με το παρόν νομοσχέδιο κυρώνεται και αποκτά αυξημένη τυπική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η σύμβαση της 26ης Ιουλίου 2017 που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σχετικά με την συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση του ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας.
Η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από το 2014, με την δήλωση προθέσεως των δύο χωρών την 12η Σεπτεμβρίου 2014 και συνεχίστηκε με την κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών την 4η Δεκεμβρίου 2016.
Η σύμβαση αποτελείται από 8 άρθρα στα οποία περιγράφονται το πλαίσιο, οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συστήσουν μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη σύσταση του Ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας.
Η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως εναλλάξ στις δύο χώρες και στόχος της είναι να προετοιμάσει την ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος το 2019.
Επίσης, στο πλαίσιο της προώθησης των ελληνογερμανικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νεολαίας, οι δύο χώρες θα προωθήσουν την ανταλλαγή μαθητών, νέων, εθελοντών και επαγγελματιών στον τομέα υποστήριξης της νεολαίας, θα διοργανώσουν δράσεις εκμάθησης των δύο γλωσσών καθώς και τη διεξαγωγή του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας κάθε χρόνο εναλλάξ στις δύο χώρες.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης, η διοργάνωση σεμιναρίων για παιδαγωγούς που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής , σχετικά με τα γεγονότα της περιόδου 1941-1944, δηλαδή της περιόδου της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Στο άρθρο 3 της σύμβασης, προβλέπεται ότι έως την ίδρυση του Ιδρύματος Νεολαίας, οι δύο χώρες θα αποστέλλουν εναλλάξ κάθε χρόνο αντιπροσωπεία που θα ενημερώνεται για πολιτικές και προγράμματα που το κάθε κράτος υιοθετεί σε θέματα νεολαίας, με στόχο την από κοινού διοργάνωση διμερών δράσεων σχετικών με τα ζητήματα αυτά.
Στα άρθρα 4 και 5 επιλύονται τα πρακτικά ζητήματα των επισκέψεων αυτών, σχετικά με την κάλυψη των εξόδων των δύο αντιπροσωπειών και τη μετάφραση των εγγράφων που θα συνταχθούν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι θετικό ότι έστω και τέσσερα χρόνια μετά τις αρχικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το εγχείρημα ολοκληρώνεται και έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση.
Ευελπιστούμε η ίδρυσή του, να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά κυρίως στην τόνωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.
Ήδη έχει γίνει σπουδαίο έργο με τα αντίστοιχα Ιδρύματα Νεολαίας, που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε Πολωνία και Γαλλία, όπου ο πόλεμος έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.
Πρόκειται για Διεθνείς Οργανισμούς που στοχεύουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων που υπάρχουν στη συλλογική συνείδηση των δυο λαών, μέσα από τη συστηματική επαφή μεταξύ τους.
Ιδιαίτερα, σήμερα, όπου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει κλυδωνιστεί από την οικονομική κρίση και οι εθνικιστικές φωνές έχουν πολλαπλασιαστεί, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γνωριμίας και αλληλοκατανόησης της διαφορετικότητας των λαών.
Οφείλουμε με κάθε τρόπο να ανακόψουμε την ενδυνάμωση του ευρωσκεπτικισμού, που παρατηρείται κυρίως στους νέους.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα στάσεων και γνώμης της διαΝΕΟσις, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών που δεν έχουν γνωρίσει την Ελλάδα χωρίς κρίση, εμφανίζουν έναν οξυμένο αντιευρωπαϊσμό.
Αποδίδουν την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν συνείδηση ότι είναι τα θύματα της κρίσης.
Είναι απογοητευμένοι, νιώθουν έντονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή και σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να πάμε με τους Ρώσους, τους Κινέζους ή τους Αμερικανούς.
Ταυτόχρονα όμως, το 70% δηλώνει ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη. Αυτό υποδηλώνει μια σύγχυση.
Η σύγχυση αυτή, αφενός ξεκινά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη εξοικείωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο συστήθηκε, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει, τον τρόπο που λειτουργεί, όπως επίσης και τα οφέλη που αποκομίζει ο Ευρωπαίος πολίτης.
Αφετέρου δε, από το γεγονός ότι βλέπουν τους νέους πτυχιούχους να παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης, αφού στην Ελλάδα δεν μπορούν να εργαστούν, να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να δημιουργήσουν οικογένεια.
Βλέπουν φίλους και γνωστούς να εγκαταλείπουν τη χώρα με κατεύθυνση τον Ευρωπαϊκό Βορρά, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία ή την Κίνα με σκοπό να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Και κάπου εκεί έρχεται η ματαίωση για όσα ζουν και κοπιάζουν.
Σ’ αυτούς τους νέους οφείλουμε μια απάντηση.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι λόγω της κρίσης, 450.000 άνθρωποι με υψηλά προσόντα εγκατέλειψαν τη χώρα.
Στόχος όλων μας είναι ένας, να γυρίσει αυτή η γενιά πίσω στη χώρα μας. Να είναι η γενιά που θα αλλάξει τη χώρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με τα παραπάνω δεδομένα, ήταν ατυχές να συσχετισθεί η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και να καθυστερήσει τόσο πολύ.
Όχι μόνο γιατί είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, αλλά κυρίως, γιατί μοναδικός και ξεκάθαρος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμφιλίωση των δυο λαών.
Εμείς, οφείλουμε να επιδιώκουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις διακρατικές συνεργασίες σε επίπεδο νεολαίας, που δυναμώνουν το ευρωπαϊκό όραμα και εξοικειώνουν τους νέους με την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων λαών.
Το κρίσιμο θέμα των απαιτήσεων της χώρας μας για αποζημιώσεις από τη Γερμανία, χρειάζεται να αντιμετωπισθεί με ακόμη μεγαλύτερη συστηματικότητα και πιστεύω ότι ουδείς το έχει εγκαταλείψει.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να καταστήσω σαφές , ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας να εκπληρώσει τους καταστατικούς του σκοπούς και να λειτουργήσει εποικοδομητικά.
Ευχαριστώ!