Connect with us

Πολιτική

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Ευρωομόλογο! Διχασμένη η Ευρώπη την ώρα της κρίσης»

konstantopoulos vouleutis ait kinima allagis

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία στη μέγγενη μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην ευκαιρία να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία επιστρέφοντας στις καταστατικές της αρχές και λόγους ύπαρξής της. Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, ενιαία, ίσων ευκαιριών και όχι δύο ταχυτήτων.

Σήμερα ως επιτακτική ανάγκη τίθεται το ζήτημα της θέσπισης ευρωομολόγου. Εννέα χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία) – που εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης- ζητούν από το καθ’ ύλην αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έκδοση ευρωομολόγου «Corona». Μια πρόταση που έρχεται να απαντήσει ουσιαστικά και πρακτικά στον οικονομικό Αρμαγεδώνα που απειλεί να κατασπαράξει την ευρωπαϊκή κοινότητα. Με το ευρωομόλογο, η Ένωση θα αντιμετωπίσει την κρίση και τις οικονομικο-κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης λόγω κορονοϊού. Απέναντι σε αυτή τη βιώσιμη λύση που υποστηρίζεται αυτή τη φορά και από τη Γαλλία, βρίσκεται για άλλη μια φορά ο Βορράς με προεξέχουσες χώρες τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Ο κίνδυνος μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας να μπει ξανά η Ένωση σε τροχιά εσωστρέφειας και αμφισβήτησης είναι υπαρκτός. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν για δεύτερη φορά βλέπουμε τις ΗΠΑ να ρίχνουν στην οικονομία τους ένα τεράστιο πακέτο στήριξης. Στο κραχ του 2008 η Ένωση υποχώρησε μπροστά στη Γερμανία που αντιδρούσε στη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενώ αντίθετα, οι Η.Π.Α. και συγκεκριμένα η τότε κυβέρνηση Ομπάμα ετοίμασε ένα πακέτο στήριξης ύψους 800 δις δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας λαμβάνοντας πολλά δραστικά μέτρα για να περιορίσει παράλληλα και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Μια απόφαση που συνέβαλε καθοριστικά στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των Η.Π.Α. Τη γραμμή Ομπάμα ακολουθεί σήμερα και ο Τραμπ που ρίχνει στην οικονομία των Η.Π.Α. πακέτο στήριξης 2 τρις δολαρίων- το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Αμερικανική ιστορία, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει απευθείας χρηματική ενίσχυση στους πολίτες και για τις μικρές επιχειρήσεις πακέτο 500 δις δολαρίων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια οδυνηρή επανάληψη, η οποία πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, εάν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει επόμενη ημέρα.

Τι νόημα θα έχει για τους Ευρωπαίους πολίτες μια «κοινωνική αλληλεγγύη» που αποτυπώνεται μόνο στους λόγους των ηγετών και όχι σε πολιτικές; Τι νόημα θα έχει η ενιαία αγορά, όταν δεν είναι δυνατόν να υπορστηριχθεί στην ουσία, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, με «ζεστό χρήμα» προς όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων;

Η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα ιστορικό βήμα, που πρέπει όμως να επεκταθεί. Ναι, θα μπορούν να δαπανήσουν τα κράτη-μέλη όσα χρήματα χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Αλλά, θα πρέπει παράλληλα να έχουν στη διάθεσή τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να μην βυθιστούν οι οικονομίες τους σε παρατεταμένη κρίση λόγω της ύφεσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται να είναι πραγματικά και επί της ουσίας ενωμένη. Είτε η πρόκληση λέγεται Τουρκία είτε λέγεται κορονοϊός.

Σήμερα, άλλωστε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη διάκριση Βορρά-Νότου. Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι κοινές για όλους. Δεν κάνουν διακρίσεις σε χώρες με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μη, σε πλούσιες και φτωχές, σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες. Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας μας αφορούν όλους. Και η πραγματική αλληλεγγύη πρέπει να είναι η βάση κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής.

Όπως πριν λίγες μέρες, έστω και καθυστερημένα η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε στην Τουρκία, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι και τώρα πρέπει να απαντήσει σ’ αυτή την ασύμμετρη απειλή του κορωνοϊού με αποφασιστικότητα και να προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποίηση.

Διαφορετικά, μια κοινότητα καθημαγμένων χωρών δεν θα έχει νόημα ύπαρξης. Οι θέσεις, λοιπόν, που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις επόμενες ημέρες, αφενός, θα επικαιροποιήσουν απαντήσεις στα υπαρξιακά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετέρου δε, θα αναδείξουν την ετοιμότητά της να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Παρατίθεται ολόκληρη η ερώτηση

Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
2) τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

 

Θέμα: Να σταματήσει η επιλεκτική επιλογή και να συμπεριληφθούν άμεσα και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις)  και χρήζουν μέτρων στήριξης.

 

Κύριοι Υπουργοί,

Έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών της χώρας που θεωρούν ότι έχει  γίνει επιλεκτική επιλογή  Κωδικών  Αριθμών  Δραστηριότητας Κ.Α.Δ. και οι δραστηριότητές τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη  στα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση  για την πρόληψη της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διάκρισης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης.

Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση. Η αυθαίρετη αυτή διάκριση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και αντίδραση στους αγρότες αφού τα παραδείγματα δείχνουν μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών στην ενιαία αλυσίδα.

Ενδεικτικά παραδείγματα εντός και εκτός λίστας Κ.Α.Δ.:

Οι εκκοκιστές είναι στη λίσταοι βαμβακοκαλλιεργητές όχιοι οινοποιοί είναι στη λίστα οι αμπελουργοί όχιοι ζυθοποιοί είναι στη λίστα οι καλλιεργητές κριθαριού όχιοι φυτωριούχοι είναι στη λίσταοι καλλιεργητές όχιοι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίσταοι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι στη λίστα οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όχι οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν εκκωφαντικά την στιγμή που έχουν πρόβλημα και με την διατροφή των ζώων.οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις όχι (ΚΑΔ 10120000 – επεξεργασία & συντήρηση κρέατος πουλερικών)οι παραγωγοί ευπαθών κλάδων όχι, όπως π.χ. των αρωματικών φυτών

Βλέπουμε λοιπόν ότι , καταρχήν, η λίστα δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών του ίδιου προϊόντος, διότι στα νέα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής,  ναι μεν συμπεριλαμβάνεται το ένα μέρος του κύκλου παραγωγής (π.χ. εκκοκιστές) ενώ το άλλο όχι (π.χ. βαμβακοκαλλιεργητές).
Στη λίστα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή που ο κλάδος ιδίως της επιτραπέζιας ελιάς έχει πληγεί οικονομικά όσο λίγοι κλάδοι φέτος και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται τώρα έχουν μηδενίσει τη ζήτηση.
Μεγάλο πρόβλημα ακόμη, αντιμετωπίζει και ο μελισσοκομικός κλάδος ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου. Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο δε μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές παραγωγής εκτός Νομού ή Περιφέρειας και ανά ομάδες, όπως απαιτείται για τη διαδικασία επίβλεψης αλλά και δε μπορούν να διαθέσουν το μέλι τους στις λαϊκές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, αφού ο Κ.Α.Δ. τους 01492100 (Παραγωγή μελιού φυσικού), δε συμπεριλαμβάνεται στους αναγγελθέντες Κ.Α.Δ. που χρήζουν ενίσχυσης.

Επίσης ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων. Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κ.Α.Δ., σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας Τιμή παραγωγού—Τιμή καταναλωτή!!

Γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν άμεσα να αλλάξει η επιλεκτική διαδικασία  που εφαρμόζεται  και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στους  ‘’στηριζόμενους’’ Κ.Α.Δ. ανά κλάδο.

Τέλος, σημείο προβληματισμού αποτελεί και η μη επιλεξιμότητα των Κ.Α.Δ. που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που αναγκαστικά τις οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία.

Δεδομένου ότι, ο πρωτογενής τομέας της χώρας πέρα από τη σημασία του για την ουσιαστική ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας, συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.

Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της Α.Α.Δ.Ε. και της πλατφόρμας taxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Δεδομένου ότι, οι κλάδοι που πλήττονται όπως ο μελισσοκομικός και ο ελαιοκομικός, καθώς και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στους Κ.Α.Δ. που χρήζουν στήριξης, αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής επαγγελματικής δραστηριότητας της χώρας.

Δεδομένου ότι, οι παραγωγικοί κλάδοι που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους Κ.Α.Δ. που χρήζουν στήριξης ανήκουν στον ίδιο κύκλο παραγόμενου προϊόντος με άλλους που δεν έχουν συμπεριληφθεί και το γεγονός αυτό γεννά απορίες και αντιφάσεις.

Δεδομένου ότι, το δικαίωμα υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης, λήγει στις 31 Μαρτίου και οι αγρότες δε συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Δεδομένου ότι, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε τη διάθεση 150 εκατ. Ευρώ για τη συνολική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας τους αγρότες προφανώς σαν δευτερεύουσας κατηγορίας και υποδεέστερης σημασίας κλάδο, εξακολουθώντας να αποσιωπά το θιγόμενο με την παρούσα Ερώτηση θέμα ανάγκης περαιτέρω επέκτασης των Κ.Α.Δ. που χρήζουν στήριξης.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:
Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας, περιλαμβάνοντας ήδη πληττόμενους κλάδους όπως οι ελαιοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι, διορθώνοντας παράλληλα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών και μάλιστα του ίδιου προϊόντος, που προκύπτει από τη λίστα που έχετε διαμορφώσει μέχρι τώρα;

Τι θα γίνει όμοια με τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών;

Προτίθεσθε να προβείτε περαιτέρω σε διασαφήνιση των Υπουργικών Αποφάσεων, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα της μη επιλεξιμότητας των Κ.Α.Δ., που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις και να καταφέρουν και αυτές να ενταχθούν, ώστε να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση;

Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Πάνας

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Καμίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Χαρά Κεφαλίδου

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης

Advertisement

AgrinioTimes ©2014