Βουλή
Κωνσταντόπουλος: «Κανόνες δικαίου για τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Να θεσπίζουμε κανόνες δικαίου που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών και όχι στα συμφέροντα των λίγων»
Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»
Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μπήκε ο Νοέμβριος με την ακρίβεια να έχει μονιμοποιηθεί, πλήττοντας τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών και αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ωστόσο αγαπητοί συνάδελφοι, η αίσθηση μιας κανονικότητας εναπόκειται στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, τη στιγμή που συγκεκριμένοι πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.
Κύριε Υπουργέ,
Τον Οκτώβριο οι προμηθευτές ενέργειας, κέρδισαν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ πουλώντας σε τιμή υπερδιπλάσια από την αγορά.
Με το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων να ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ.
Μάλιστα από τα υπερκέρδη προήλθαν μόλις τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά στα 850 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα κρατικά ταμεία, από τους φόρους δηλαδή των πολιτών.
Εδώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης. Καμία ουσιαστική προσπάθεια για επενδύσεις που αφορούν την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.
Ενώ την ίδια στιγμή το κράτος αντιμετωπίζεται ως λάφυρο.
Μάλιστα είδαμε να στήνεται από βουλευτή της κυβέρνησης μια ολόκληρη επιχείρηση κερδοσκοπίας επάνω στην πρώτη κατοικία των πολιτών.
Δηλαδή όταν τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια, κάποιοι πλουτίζουν, ενώ 700.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το 2025 με αρκετά εξ αυτών να είναι πρώτες κατοικίες.
Ωστόσο, οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων είναι μόλις 1.300.
Η υπόθεση Πάτση αποτελεί σκάνδαλο και είναι χρέος της παρούσας Βουλής να ρίξει άπλετο φως.
Να θυμίσω στο σημείο αυτό την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια. Να προηγηθούν οι δανειολήπτες των funds, προκειμένου να μην χάσουν οι νοικοκυραίοι τα σπίτια τους. Περιμένουμε ακόμα να το κάνει πράξη η Κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι,
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στο Κοινοβούλιο και σε εμάς τους ίδιους κρίνεται από την καθημερινή μας στάση, τις αρχές και τις αξίες μας.
Τέτοια φαινόμενα πλήττουν βαθιά τους δεσμούς μεταξύ κοινωνίας και κράτους.
Κάνουν τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική και να δυσπιστούν ως προς την εφαρμογή των νόμων.
Και το λέω αυτό, με αφορμή το σημερινό νομοσχέδιο για την κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Το λέω, γιατί υπάρχουν κι εδώ κάποια σημεία που είναι προβληματικά και δημιουργούν απορίες.
Ο Κώδικας αυτός ρυθμίζει τη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Συντάχθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 3 ν. 4622/2019, με τον νόμο, δηλαδή, για το Επιτελικό Κράτος που εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταψηφίσαμε.
Η κριτική μας για τον νόμο αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν εξυπηρέτησε και δεν προώθησε τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Και μάλιστα, ένας νόμος που τροποποιήθηκε δεκάδες φορές με την πρώτη τροποποίηση μάλιστα να γίνεται πριν καν στεγνώσει το μελάνι του.
Δηλαδή πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, τροποποιήθηκε.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Προφανώς και είμαστε υπέρ κάθε προσπάθειας για την καταπολέμηση της πολυνομίας, για τη συστηματοποίηση, την αποσαφήνιση και τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων.
Αλλά με την προϋπόθεση, ότι γίνεται με επίκεντρο τους πολίτες και όχι υπό την πίεση πελατειακών δικτύων, όπως αναφέρθηκε και από τον εισηγητή μας κ. Αρβανιτίδη.
Από την άλλη όμως, επισημαίνουμε ρητά, ότι αυτή η στήριξή μας στον σκοπό της Κωδικοποίησης δεν σημαίνει ότι αλλάζει η στάση μας προς τις επιμέρους διατάξεις του Κώδικα που δεν έχουμε ψηφίσει ως παράταξη, όταν αυτές κατατέθηκαν στη Βουλή.
Όπως για παράδειγμα, τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπό την εποπτεία των δανειστών με τον ν.4389/2016 ή τη φορολογική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας με τον ν.4646/2019.
Άλλο ένα σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ είναι οι συνεχείς τροποποιήσεις που έχουν συντελεστεί στον υφιστάμενο Κώδικα τα τελευταία 9 χρόνια της ισχύος του.
Στα 82 άρθρα, μόνο 3 έχουν μείνει χωρίς τροποποίηση, ενώ πολλά έχουν υποστεί πάνω από 10 τροποποιήσεις!
Πολλές εξ αυτών έχουν γίνει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 έως και το 2022.
Πρόκειται, ωστόσο, για τροποποιήσεις που δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα, καθώς είτε επηρέασαν άλλες συναφείς διατάξεις είτε είχαν κάποια επίπτωση στην ενότητα των ρυθμίσεων του Κώδικα.
Επιπλέον, να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια, έχει επέλθει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις εκτός του Κώδικα.
Όπως οι μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος και οι αλλαγές στη νομοθεσία για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τις διατάξεις του Κώδικα.
Επίσης, συντελέστηκαν και οργανωτικές μεταβολές.
Όπως η σύσταση της ΑΑΔΕ, σε αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που επηρέασαν και αυτές εκ των πραγμάτων το περιεχόμενο του Κώδικα.
Σε πολλές δε περιπτώσεις, δεν ακολούθησε η αντίστοιχη νομοθετική εναρμόνιση, με ανάλογη προσαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να υπάρχουν πολλές ανενεργείς διατάξεις, αναντιστοιχίες και ελλείψεις νομοτεχνικών συνεπειών.
Τώρα, όσον αφορά στο πεδίο της νομοθετικής διαδικασίας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βλέπουμε συχνά το οξύμωρο, οι ίδιοι Υπουργοί που τη μια μέρα Κωδικοποιούν, την επόμενη μέρα να νομοθετούν ή να καταθέτουν τροπολογίες για θέματα τα οποία κάποιοι διάδοχοι τους και πάλι θα κωδικοποιήσουν, ενώ την ίδια στιγμή και πάλι θα τροποποιούν άναρχα κάποιο άλλο νομοθετικό πλαίσιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει επιτέλους να κλείσει, αν θέλουμε ειλικρινά να πλήξουμε την πολυνομία, την κακονομία και την αντινομία, που τελικά υποτίθεται ότι καταπολεμά η Κωδικοποίηση. Διαφορετικά η γραφειοκρατία θα γιγαντώνεται και με δική μας σήμερα ευθύνη.
Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, για εμάς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Κωδικοποίηση δεν είναι πανάκεια και δεν σταματά από μόνη της την πολυνομία.
Επομένως, αυτό που πρέπει να αξιολογείται είναι αν οι τροποποιήσεις φέρνουν πράγματι λύση στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που ρυθμίζονται ή αν είναι απλά αποτέλεσμα της πίεσης πελατειακών συμφερόντων.
Διότι κ. Υπουργέ, οφείλουμε να θεσπίζουμε κανόνες δικαίου που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών και δεν λύνουν απλά τα προβλήματα των λίγων!
Γι’ αυτό και ζητάμε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να σταθεί δίπλα στα προβλήματα των πολιτώνκι όχι των μεγάλων πελατειακών συμφερόντων.
Και να αντιμετωπίσει με συνέπεια την προσπάθεια της κωδικοποίησης χωρίς συνεχείς και πρόχειρες τροποποιήσεις που υπονομεύουν τη διαφάνεια.
Άρα διαφάνεια, διαύγεια και αξιοκρατία παντού. Για την αξιοπρέπεια των πολιτών, για μια δίκαιη κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.