Connect with us

Uncategorized

Δ. Κωνσταντόπουλος: Ναι στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αιτ/νία

ydrogonanthrakes

Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής επί των Νομοσχεδίων για την Κύρωση των Συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή “Άρτα – Πρέβεζα”, στη θαλάσσια Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος, στη χερσαία περιοχή “Αιτωλοακαρνανία” και στη χερσαία περιοχή “Βορειοδυτική Πελοπόννησος”.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Καλείται σήμερα, η Ολομέλεια να κυρώσει τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Σήμερα, δικαιώνεται ουσιαστικά μια μεγάλη πατριωτική προσπάθεια δική μας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αποτέλεσε στοίχημά μας.
Και ποιο ήταν; Η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Μια προσπάθεια που άρχισε το 1995 επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον ν. 2289/1995 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της έρευνας των υδρογονανανθράκων στη χώρα μας.

Τότε αγαπητοί συνάδελφοι, προκηρύχθηκε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός κι άρχισαν δειλά δειλά να γίνονται οι πρώτες έρευνες.
Ωστόσο, δεν ακολουθήθηκε η αρχική συμφωνία για το βάθος των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν σημαντικά ευρήματα.

Έκτοτε, χρειάστηκαν 16 χρόνια μέχρι την αναθεώρησή του με τον ν. 4001/2011 επί κυβερνήσεως και πάλι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τυχαία; Όχι βέβαια!
Γιατί; Εμείς επανήλθαμε για να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές.
Το νέο νομικό πλαίσιο, προέβλεπε ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα, αλλά και αυστηρές περιβαλλοντικές ρήτρες και βέλτιστες πρακτικές στην παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
Εμείς κ. Υπουργέ, δημιουργήσαμε τον Εθνικό Φορέα Υδρογονανθράκων.
Προκηρύξαμε το 2012 βάσει του νέου νομικού πλαισίου έναν διεθνή γύρο παραχωρήσεων για τα τρία οικόπεδα, Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.
Και αρχίσαμε να διαμορφώνουμε μια νέα αγορά.
Να θυμίσω ότι, κεντρικό ρόλο στη χάραξη της νέας πολιτικής διαδραμάτισε ο καθηγητής και υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιάννης Μανιάτης. Ήταν ο πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας.
Αισθάνομαι χρέος να τονίσω ότι το 2013 ο Γιάννης Μανιάτης ως υπουργός Περιβάλλοντος, εισηγήθηκε στο Σώμα με νόμο έναν μηχανισμό κοινωνικής αλληλεγγύης κατά τρόπο ιδανικό.
Εισηγήθηκε τη δημιουργία του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων στα νορβηγικά πρότυπα.
Δηλαδή ένας Ειδικός Λογαριασμός, που σκοπό έχει τη δημιουργία αποθεματικού, για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Ας δούμε λοιπόν τι προέβλεπε αυτός ο νόμος Μανιάτη.
Προέβλεπε ότι:
το 75% των εσόδων του δημοσίου από την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων θα πηγαίνει στον Εθνικό αυτό Λογαριασμό, το γνωστό ως Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών,
το 5% σε περιφερειακό πόρο και
το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης στις περιφέρειες και τους δήμους, ως ένα πραγματικά ανταποδοτικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έστω κι αργά, με τρία χρόνια καθυστέρηση, η κυβέρνηση φέρνει τις συμβάσεις προς κύρωση στη Βουλή. Καθυστερήσατε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.
Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο σοφός λαός.
Βέβαια το «ποτέ» πάει στην «αντιμνημονιακή περίοδο» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Τότε που καταψηφίζατε τις τρεις πρώτες συμβάσεις και δηλώνατε «παρών» στην τέταρτη, μιλώντας για «ετεροβαρή μονομέρεια προς τον μισθωτή».
Επειδή όμως τώρα ζούμε στην εποχή του «περασμένα ξεχασμένα» και δεδομένου ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχουμε τη λογική «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», θεωρούμε ότι με τις συμβάσεις αυτές διαγράφονται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αισθάνομαι δικαίωση, λοιπόν, που η προσπάθεια που άρχισε η παράταξή μου συνεχίζεται σήμερα, συνεχίζεται από τους αρχικώς επικριτές της.
Και μάλιστα κύριοι Υπουργοί συνεχίζεται τώρα από την πλευρά της κυβέρνησης, διότι συνειδητοποιείτε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό παίκτη όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαπίστωση λοιπόν μία:
Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, δημιουργώντας μια νέα αγορά με νέες θέσεις απασχόλησης.
Ενδεικτικό της σημασίας της είναι, οι εκτιμήσεις για την εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου.
Για να δούμε λοιπόν τι δίνει ο Πατραϊκός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Πατραϊκός δίνει 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται άμεσα 300 και έμμεσα 1.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας ετησίως 120 με 150 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Σε βάθος δηλαδή 25ετίας, αναμένεται το δημόσιο να έχει λάβει 3 δις ευρώ έσοδα.
Τι δείχνουν λοιπόν οι παραπάνω αριθμοί; Οι αριθμοί δείχνουν τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.
Να τονίσω μάλιστα, ότι τα οικόπεδα που έχει η χώρα προς εκμετάλλευση δίνουν 10 φορές τα αποτελέσματα του Πατραϊκού.
Και έρχομαι στην Αιτωλοακαρνανία, την εκλογική μου περιφέρεια.
Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας με άξονα την παραγωγή και επεξεργασία υδρογονανθράκων.
Αυτό που χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, είναι να δεσμευθείτε ότι θα εφαρμοστούν οι καλύτερες πρακτικές σε σχέση με το περιβάλλον.
Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπεται μια σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία ζώνης προστασίας από την ακτογραμμή και το υδρογραφικό δίκτυο, η προστασία της πανίδας της περιοχής, η προστασία των τουριστικών παράκτιων περιοχών.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην επιβαρυνθούν.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Για μας η έρευνα και επεξεργασία υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία θα αποτελέσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που σαν αποτέλεσμα θα έχει να την μετατρέψει σε έναν πρωταγωνιστή ενεργειακά νομό.
Ήδη με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που διαθέτει αλλά και με τις ανεμογεννήτριες και την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών δείχνει την καλή πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης.
Και τι απομένει λοιπόν;
Απομένει, στην κυβέρνηση και σε εσάς κ.Υπουργέ, να διασφαλίσετε ότι όλες οι διαδικασίες για την έρευνα και την επεξεργασία σε όλα τα οικόπεδα θα συμφωνούν με τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας λοιπόν κοινός στόχος :
Να μη γίνουν αυθαιρεσίες, ούτε παρατυπίες, ώστε να διαφυλάξουμε το τοπικό και εθνικό συμφέρον.
Να βάλουμε επιτέλους τη χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ανάπτυξη λοιπόν γιατί τα δανεικά τελείωσαν.
Ναι στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014