Connect with us

Πολιτική

Κωνσταντόπουλος: Προάσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, 

Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση που φέρνει η Κυβέρνηση ακολουθεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για μειώσεις στους φόρους. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα, αν αρκεί αυτό, για να αποδοθεί σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση η «αναπτυξιακή διάσταση» που ως Κυβέρνηση επικαλείται. Είναι ερώτημα που χρήζει απάντησης και αναμένω αυτήν.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα οφέλη από μια γενικευμένη μείωση φόρων είναι μικρής διάρκειας και αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το ζητούμενο όμως είναι η ορθή κατανομή του φορολογικού βάρους. Και τούτο για να χτυπηθούν οι μεγάλες ανισότητες. Ωστόσο, με το παρόν νομοσχέδιο δυστυχώς δεν επιχειρείται κάτι τέτοιο.

Να αναφερθώ καταρχάς στην έμμεση φορολογία που είναι η πιο “άδικη”, διότι όλοι, έχοντες και μη, βαρύνονται με το ίδιο ποσοστό φόρου. Βλέπουμε στον Προϋπολογισμό, ότι το 2014 τα φορολογικά έσοδα από Έμμεσους Φόρους ήταν 23 δις, η εκτίμηση για το 2019 είναι 30 δις και για το 2020 31 δις.

Εδώ καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι, ότι επεκτείνονται οι έμμεσοι φόροι που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Στη μεσαία τάξη, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα ανατάξει οικονομικά και ηθικά. 

Αντιθέτως βλέπουμε, ότι έρχονται αυξήσεις φόρων επί βασικών αγαθών και υπηρεσιών και αυξήσεις του φόρου εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα και είναι προφανές ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που θα στηρίξουν και πάλι τα υπερβολικά πλεονάσματα των 7 δις.

Και όλα αυτά ως παράγωγα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που ενώ υποσχεθήκατε τη μείωσή τους, δεν το κάνατε πράξη.

Επί της ουσίας, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι ίδιοι.
Κι εμείς στο ίδιο έργο θεατές. Δηλαδή βλέπουμε να συνεχίζεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. 

Να θυμίσω, την πολιτική της υπερφορολόγησης όπου προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι μειώθηκε το αφορολόγητο και η φοροεπιδρομή βαφτιζόταν «αναπτυξιακή μεταρρύθμιση». Αποτέλεσμα: Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και στέγνωμα της αγοράς, με αναδιανομή φτώχειας.

Ερχόμενος ξανά στο Νομοσχέδιο, προς θετική κατεύθυνση οι μειώσεις στο ΦΠΑ και οι φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το δημογραφικό. Είναι επιτακτική ανάγκη και τις χαιρετίζω.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, όμως, ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό όχι μόνο ως πρόβλημα αλλά και ως πρόκληση. Διότι, η Ελλάδα γηράσκει και χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών. Γι’αυτό άμεσα μέτρα στήριξης της οικογένειας, στήριξη των πολυτέκνων και τριτέκνων.

Επίσης θετική είναι, η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για την πραγματική στήριξη των αγροτών, εμείς προτείνουμε την έκπτωση κατά 30% από τα έσοδα του αγρότη με βάση την αξία των προϊόντων που παραδίδει στο Συνεταιρισμό.

Επίσης, μια παρατήρηση για την επιβολή φόρου 22% επί του ποσού που οι δαπάνες του φορολογούμενου υπολείπονται κατά 30% του εισοδήματός του:

Εδώ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, επισημαίνει στην Έκθεσή της για το νομοσχέδιο, ότι σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία, οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου. Δεν μπορεί όμως να είναι αντικείμενο φόρου η μη διενέργεια δαπάνης. 

Κι αυτό κ. Υπουργέ θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπ’όψιν σας.

Και έρχομαι στην τροπολογία που καταθέσαμε.

Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο το φορολογικό   σύστημα αποτελεί   βασικό   πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. 

Το βασικό μέρος του σχεδίου αυτού έχει ήδη αποτυπωθεί θεσμικά στις τρεις προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει.

Η τροπολογία διαρθρώνεται σε οκτώ άρθρα τα οποία αφορούν:

Πρώτον,
Τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ ώστε οι έμμεσοι φόροι να εκλογικεύονται προς όφελος των πολλών.

Δεύτερον,
Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα.

Τρίτον,
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τέταρτον,
Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο την μείωση της φορολογίας, όπου για κάθε 100 ευρώ για πρόσληψη εργαζομένου, η επιχείρηση να φοροαπαλλάσσεται για 150 ευρώ.

Πέμπτον,
Τους αυξημένους συντελεστές φορολογικής απόσβεσης επενδύσεων υψηλής τεχνολογικής σημασίας.

Έκτον,
Την ελάφρυνση των αγροτικών εισοδήματων, την Ενίσχυση των Συλλογικών Οργανώσεων Αγροτών και την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Έβδομον,
Τη στήριξη των νέων επαγγελματιών με πλήρη απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και από τις εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης για 3 έτη και κατά 50% για τα επόμενα 2 έτη.

Και τέλος όγδοον,
Τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τα μέτρα αυτά θα εκλογικεύσουν τη φορολογία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Γι’ αυτό και σας καλούμε να την κάνετε αποδεκτή.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μερικές σκέψεις που απορρέουν από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περί ΑΟΖ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποτελέσει γεωπολιτικά περιφερειακή δύναμη της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο τρόπος όμως που το επιχειρεί αυτό, προσκρούει στα εθνικά μας συμφέροντα και στους εθνικούς μας αγώνες.

Ταυτόχρονα, προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προχωρήσει σε ένα πολυμερές σύστημα διακυβέρνησης που ως πρόταγμα θα έχει την ενίσχυση των Διεθνών Οργανισμών και κανόνων. 

Έτσι δίδεται απάντηση και δημιουργείται ανάχωμα στην καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου που επιχειρεί σήμερα η Τουρκία.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα συνορα της Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας.

Για την Ελλάδα αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει διάλογος με εκπτώσεις καθώς και διαβούλευση με υποχωρήσεις.

Η προάσπιση των συνόρων μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αποτελούν το Άλφα και το Ωμέγα για μας.
Η καταστρατήγηση αυτών, αποτελεί casus belli.

Ένα το μήνυμα:
H Ελλάδα ούτε υποχωρεί ούτε παραχωρεί. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. 

Χρέος όλων μας να χαράξουμε ένα εθνικό πολιτικό μέτωπο ως εθνική στρατηγική που θα αποτελεί για όλους μας την εθνική μας γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Εθνική γραμμή με άξονα τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και των εθνικών μας συμφερόντων.

Εθνική γραμμή για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, χωρίς λαϊκισμούς, πατρδοκαπηλίες και κομματικές κορώνες.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014