Πολιτική
Δ. Κωνσταντόπουλος: «Συστράτευση όλων για το Πανεπιστήμιο»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Στήριξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και συστράτευση όλων για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο»
Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την 19/2/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής– ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στο μείζον για την περιοχή ζήτημα.
Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κάτι που όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί για όλους προτεραιότητα και τωρινό στόχο.
Στη συνέχεια μίλησε για την ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου αναφέρονταν στην άμεση μεταφορά των τριών εναπομείναντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Κάτι το οποίο απετράπη μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή, τις οποίες οι τότε Υπουργοί Παιδείας αποδέχθηκαν και έκαναν δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Αιτωλοακαρνανίας για την παραμονή των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Γι’αυτό και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικράτησε το 2019 επί Υπουργίας κ. Γαβρόγλου, όπου αναφέρθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ το Ιανουάριο του 2019 και καταργήθηκε με πολιτική απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάιο του 2019. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε, ενώ είχε κατά το χρόνο εκείνο 700 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εν λόγω Τμήμα, ανέφερε ότι δύο φορες΄το έφερε στη Βουλή, ζητώντας την επανίδρυσή του. Θύμισε άλλωστε, ότι μετά και την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτησή του για το εν λόγω Τμήμα, ότι τούτο κακώς καταργήθηκε, αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, αυτή είναι η απαίτηση τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών και αποφοίτων, που βλέπουν τα πτυχία τους να μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σύσταση Σχολής Διοίκησης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα και το το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
Αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή του Μεσολογγίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε τη λειτουργία της με έδρα το Μεσολόγγι, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά της, ώστε τούτα να ενισχυθούν, να προστεθούν και νέα Τμήματα και να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, με αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομες, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας. Τόνισε μάλιστα ότι το Μεσολόγγι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, έχοντας ανάλογη τύχη για παράδειγμα με το Ρέθυμνο. Τα δε Τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, πρότεινε να αξιολογηθούν ως προς το αντικείμενο λειτουργίας τους, ώστε να τύχουν της απρόσκοπτης εκεί λειτουργίας τους, αποτελώντας ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές.
Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και αποφάσεις με δύο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είδαμε να συμβαίνει όταν σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια και Σχολές, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καταργούνται.