Βουλή
Δ. Κωνσταντόπουλος: «Να απορριφθεί η πρόταση του Παν. Πατρών για την Αιτωλ/νία»
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα περί έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως έχει παρουσιαστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, χωρίς μάλιστα έως σήμερα να έχουν αποδοθεί ευθύνες, οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία πλήττονται για ακόμα μία φορά από πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που δε συνάδουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που ως αντιπολίτευση μιλούσε για αδικαιολόγητη κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών το 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενός Τμήματος που διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται σήμερα να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου. Έρχεται να επικυρώσει την κατάργηση και τη μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και τούτο μάλιστα, ενώ την ίδια στιγμή έσπευσε να ακυρώσει με μία ακόμα πολιτική απόφαση τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.
Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.
Σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.
Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ την Υπουργό, μιας και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την σύνταξη των μηχανογραφικών, να λάβει τη γενναία απόφαση για ίδρυση της Σχολής Αγρινίου όπως παραπάνω ανέφερα. Να επαναξιολογήσει τη στάση του Υπουργείου και να απορρίψει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.