Connect with us

Πολιτική

Κόντρα Θάνου Πλεύρη και Ανδρέα Ξανθού για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ανδρέα Ξανθού σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ο Ανδρέα Ξανθός κατηγόρησε για κωλυσιεργία και σημαντική καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων εν μέσω ιώσεων και γρίπης, με τον Θάνο Πλεύρη να προσάπτει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «θράσος» και «μικροκομματική εμμονή».

«Οι προειδοποιήσεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο των γιατρών και των φαρμακοποιών, δε συγκίνησαν κανένα», αναφέρει ασκώντας κριτική στους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας, o Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη ‘συνταγή’: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, και στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι παγκόσμιο, εξαιτίας των ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Αποδίδει δε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μικροκομματική εμμονή:

«Η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία. Η εμμονή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις Η.Π.Α., τη Γερμανία την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος και θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και πρόβλημα αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές που δεν εξάγονται, όπως π.χ. η παρακεταμόλη», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει ότι «δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και «καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά».

«Το θράσος ωστόσο του κ. Ξανθού να μιλά για συμφέροντα είναι απαράμιλλο τη στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ως κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και ως αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε μέτρο πίεσης των ακριβών φαρμάκων», αντεπιτίθεται ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, αφού το 2015 ξέχασε να εκδώσει δελτίο τιμών αποστερώντας από το δημόσιο γύρω στα 100 εκ. που κερδίζει το κράτος από τις μειώσεις τιμών εν συνέχεια ικανοποίησε πλήρως το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας οι τιμές στα φάρμακα να καθορίζονται όχι από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., αλλά της ευρωζώνης και να υπάρχει κόφτης στην πτώση των τιμών 7%.

Με απλά λόγια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδωσε καλύτερες τιμές στα φάρμακα και ειδικά στα ακριβά φάρμακα. Ως αντιπολίτευση δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκ ευρώ.

Δεν στήριξε το να υπάρχει πλαφόν στο claw back στα φθηνά φάρμακα που κατά βάση είναι φάρμακα της εγχώριας παραγωγής και σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη λόγω των ακριβών πρώτων υλών και δεν στήριξε να υπάρχει διαφορετικός προϋπολογισμός στα ακριβά φάρμακα και σε όλα τα αλλά φάρμακα, μέτρο που πάλι στηρίζει τα φθηνά φάρμακα που δεν επωμίζονται τις επιβαρύνεις των πολύ ακριβών θεραπειών. Όσον αφορά στις παράλληλες εξαγωγές στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο και τώρα κατακρίνει τα μέτρα που οδηγούν σε λουκέτο σε όσους παρανομούν».

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνει ότι «επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως «δεν προλαβαίνει» επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – .Π.Σ στον Εισαγγελέα;».

Ακολούθως προτείνει: «Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο Real Time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον Ε.Ο.Φ., η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας καθώς και η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κ.λπ.».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014