Αιτωλοακαρνανία
«Κοράκιασαν» από την δίψα στον Αστακό – Τέσσερις μέρες χωρίς νερό
Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης σχολιάζει, με καυστικό τρόπο, την πρωτοφανή κατάσταση όπου για τέταρτη ημέρα ο Αστακός παραμένει χωρίς νερό…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΩΝ 2.5 χιλ κακτων
Ο Κάκτος (αγγ.Cactus) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Cactaceae. Το όνομα “κάκτος” προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία ελληνική λέξη. Οι κάκτοι ευδοκιμούν κυρίως στην Αμερική, από τα νότια σύνορα του Καναδά μέχρι την Παταγονία, ενώ κάποια είδη ευδοκιμούν στην Αφρική.
Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φυτά για να ζήσουν, χρειάζονται νερό και πότισμα. Ο κάκτος όμως, εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών του, μπορεί να επιβιώσει με ελάχιστο νερό.
Γι’ αυτό κιόλας είναι το μόνο σχεδόν φυτό που βλέπουμε να επιβιώνει σε ερήμους και γενικά σε ξηρά περιβάλλοντα.
==============================
Μια γενική εικόνα του τι εστί κάκτος.
==============================
Πέραν βέβαια των προαναφερθέντων τόπων που ευδοκιμούν (Αμερική, Αφρική) μπορείς να τους συναντήσεις και αλλού (πόλη ή χωριό όπως θες το ονομάζεις) που βρίσκετε στην καρδιά της Ελλάδας και εκ των πραγμάτων στην καρδιά της Ευρώπης.
Το συγκεκριμένο μέρος σε λίγες ημέρες θα εξελιχτεί σε ενα παγκόσμιο τοπίο τουρισμού. Θα αποτελέσει κύριο σημείο αναφοράς όλων των τουριστικών γραφείων. Είναι μια πόλη (ή χωριό) όπου οι 2.5 χιλ (περιπου) κάτοικοι του, θα μεταμορφωθούν σε ΚΑΚΤΟΥΣ.
Και όπως η Κίνα φημίζετε για τον πήλινο στρατό της έτσι και η Ελλάδα αλλά και ο νομός Αιτ/νιας, θα (δια)φημίζετε για τον Αστακό με τους 2.5χιλ (περίπου) κάκτους…….
Έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζετε ο πρώτος του οποίου η ανάπτυξη είναι τόσο γοργή που μας γεμίζει αισιοδοξία αλλα παράλληλα είναι ένα δείγμα το πως μπορεί να εξελιχτεί ο άνθρωπος σε κάκτο χωρίς την επέμβαση της επιστήμης.
Η λειψυδρία που έχει εμφανιστεί εδω και 4 μέρες στον Αστακό δίνει απλόχερα την ευκαιρία στην Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει μια νέα τουριστική καμπάνια προσέλκυσης τουριστών όπου θα θαυμάσουν το φαινόμενο Άνθρωπος-Κάκτος. Μάλλον είναι μια καλή επένδυση για έσοδα απο την προσέλευση των επισκεπτών.
Μετά από τέσσερις ημέρες ερευνών σκαψίματος και διαβουλεύσεων έχουμε φτάσει στο σημείο (σήμερα 26/7) να μπορεί (εννοώ η Δημοτική Αρχή) να απαντά στα ενοχλητικά ερωτήματα σχόλια και τηλεφωνήματα. ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ -ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ!!!!! .
Και αφού υπάρχουν ακόμη το ΒΙΚΟΣ, ΚΟΡΠΙ, ΖΑΓΟΡΙ που μας συντροφεύουν στην τουαλέτα, στον νιπτήρα, στην μπανιέρα, γιατι να διαμαρτυρόμαστε;
Αφού μπαίνουμε στον κόπο (διαδικασίας) να αγοράζουμε για να το καταναλώνουμε προς ποσην, τι θα πάθουμε να ρίξουμε και λίγο στο κεφάλι μας η στα χέρια μας ή στα πόδια μας. Εξ αλλου με το όφελος που θα έχουμε από την μη καταβολη του χαρατσιού για το νερό στον Δήμο (λογω της ανεπάρκειας του αγαθού) μπορούμε αυτά τα χρήματα να τα ρίξουμε στην αγορά για περισσότερα εμφιαλωμένα.
Έτσι και εμείς δεν έχουμε το άγχος την προσέλευσης στο ταμείο για το χαράτσι και οι έμποροι θα αυξήσουν τον τζίρο τους.
Αλήθεια μήπως τελικά πρέπει να στείλουμε και ενα θερμότατο ευχαριστήριο αν ο λόγος είναι όντως αυτός. Πάντως μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες για την έλευση (η εξεύρεση) του νερού αποκόμισα χθες το απόγευμα στην Αγία Παρασκευή όταν είδα μπροστά μου τον Δήμαρχο με δυο κεριά στο χέρι, ένα για τους συγχωρηθεντες και ένα για την παράκληση στην Αγια για το νερό. Ακόμη πιο πολύ γέμισα αισιοδοξία οταν παρατήρησα ότι ο Δήμαρχος ήταν μόνος του χωρίς Δημοτικούς Συμβούλους.
Προφανώς τους ειχε ξαποστείλει όλους όπου υπάρχει Ναός ή παρεκκλήσι Αγία Παρασκευή να κάνουν μια δέηση.
Κάνοντας μια ευχή να είμαι ο τελευταίος που θα μεταμορφωθώ σε κάκτο για να μου δοθεί ευκαιρία να το καταγράψω φωτογραφικά για τις επόμενες γενιές.
xiromeronews.blogspot.gr