Sports
Κορίτσια για κούπα – Στον τελικό του Ευρωπαϊκού η Εθνική 11-9 την Ισπανία
Με μία συγκλονιστική εμφάνιση, η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών επικράτησε 11-9 της Ισπανίας στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης και προκρίθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της στον τελικό της διοργάνωσης.
Η ελληνική ομάδα ήταν κυρίαρχη απέναντι στο μεγάλο φαβορί του τουρνουά, νίκησε δίκαια παρότι είχε κόντρα διαιτησία και πλέον έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον πρώτο ηπειρωτικό τίτλο της το Σάββατο (27/7, 23:15), απέναντι στην Ολλανδία, η οποία στον άλλο ημιτελικό επικράτησε 8-7 της Ουγγαρίας.
Εδώ και χρόνια, πολλοί υποστήριζαν ότι το πρόβλημα της εθνικής γυναικών ήταν ψυχολογικό, ότι χρειαζόταν μία μεγάλη νίκη για να «ξεκολλήσει» και να φτάσει στις διακρίσεις που αντιστοιχούν στο ταλέντο της. Φαίνεται πως η δραματική πρόκριση επί της Ρωσίας στα πέναλτι «έλυσε» τα χέρια και τα πόδια των διεθνών πολιστριών, που σήμερα πραγματοποίησαν την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων (αρκετών) ετών και περιόρισαν την πανίσχυρη Ισπανία σε ρόλο… κομπάρσου.
Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση εμφανίστηκαν εξαιρετικά «διαβασμένες» στην άμυνα, παρά τις αποβολές που χρεώνονταν συνεχώς, και εξουδετέρωσαν τις Ισπανίδες, οι οποίες βρήκαν λύση μόνο με ένα σουτ του Μπεατρίθ Ορτίθ από τα 5μ. Στην επίθεση η εθνική είχε πρόβλημα στην πρώτη περίοδο, σκοράροντας μόνο μία φορά με την Τσουκαλά και χάνοντας δύο επιθέσεις με παίκτρια παραπάνω, αλλά στο δεύτερο οκτάλεπτο το σκηνικό άλλαξε.
Η ελληνική ομάδα είχε ένα τρομερό ξέσπασμα και πέτυχε τέσσερα γκολ μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά, παίρνοντας πολύ σημαντικό προβάδισμα με 5-1, αφού την ίδια ώρα οι οικοδέσποινες είχαν φτάσει στο 0/6 με παίκτρια παραπάνω! Τελικά η Ισπανία «ξεκόλλησε» χάρη σε ένα πέναλτι που της «χάρισαν» οι διαιτητές (κι ενώ ήδη η εθνική έπαιζε με παίκτρια λιγότερη), το οποίο αξιοποίησε η Αννα Εσπάρ, όμως η «γαλανόλευκη» κράτησε το υπέρ της 5-2 ως το τέλος του ημιχρόνου. Ενα σημείο στο οποίο οι ποινές ήταν 9-3 και ήδη τρεις Ελληνίδες παίκτριες (Β. Διαμαντοπούλου, Πάτρα και Χυδηριώτη) είχαν από δύο αποβολές.
Η τρίτη περίοδος άρχισε με την Μπεατρίθ Ορτίθ να μειώνει σε 5-3, όμως οι Ελληνίδες παίκτριες είχαν την ψυχολογία κι αυτό φάνηκε από την άμεση απάντηση, με καταπληκτικό σουτ της Μαργαρίτας Πλευρίτου από την κορυφή, σχεδόν στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης.
Αμέσως μετά η Ξενάκη με άμεση εκτέλεση στον παραπάνω ανέβασε ξανά τη διαφορά στα τέσσερα γκολ (7-3) και η εθνική κρατούσε σφιχτά τα «ηνία», παρά το γεγονός ότι οι Ισπανίδες κατάφεραν να βρουν λύσεις στην επίθεση, με την Μπ. Ορτίθ να αξιοποιεί για πρώτη φορά την παίκτρια παραπάνω και τη Μάικα Γκαρσία να κατορθώνει να νικήσει την ελληνική άμυνα και να σκοράρει από τα 2μ.
Δύο επιτυχημένες προσπάθειες σε παίκτρια παραπάνω επέτρεψαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να διατηρήσει το προβάδισμα ασφαλείας, με το τρίτο οκτάλεπτο να ολοκληρώνεται 9-6, με γκολ της Λέιτον στην εκπνοή. Λίγο νωρίτερα, ο Μιγκέλ Οκα άλλαξε τερματοφύλακα, περνώντας στο ματς την Σάντσεθ αντί της πολύ αρνητικής Λάουρα Εστερ.
Στο τελευταίο οκτάλεπτο η εθνική έχασε διαδοχικά με τρίτη ποινή την Τσουκαλά και τη Β. Διαμαντοπούλου, αλλά κάθε φορά που οι Ισπανίδες πλησίαζαν στα δύο γκολ, κυρίως χάρη στην εκτελεστική δεινότητα της Μπεατρίθ Ορτίθ, η ελληνική ομάδα είχε τις απαντήσεις.
Η Ελευθερία Πλευρίτου από την περιφέρεια και η Νικόλ Ελευθεριάδου σε παίκτρια παραπάνω (μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας) έφεραν το συγκρότημα του Γιώργου Μορφέση ακόμη πιο κοντά στη νίκη. Το πέμπτο γκολ της Ορτίθ, σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω, 2΄26΄΄ πριν τη λήξη, ήταν απλώς ο τελευταίος… βρυχηθμός του δράκου. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση είχαν την ψυχραιμία να διαχειριστούν τον υπολειπόμενο χρόνο και η διπλή απόκρουση της -ξανά εξαιρετικής- Χρυσής Διαμαντοπούλου, στα σουτ της Αννα Εσπάρ και της Μπεατρίθ Ορτίθ, απλώς «σφράγισε» την πανάξια ελληνική νίκη.
Η εθνική είναι ξανά στον τελικό, 6,5 χρόνια μετά το Αϊντχόφεν, και απέναντι στην Ολλανδία θα επιδιώξει να ανέβει για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Οι «οράνιε» είχαν επικρατήσει στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Α΄ φάση, αλλά τότε η ελληνική ομάδα δεν είχε πετύχει ακόμη τη νίκη που θα την «ξεκολλούσε»…
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 1-1, 4-1, 4-4, 2-3
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Τσουκαλά (περιφέρεια), 1-1 Μπ. Ορτίθ (περιφέρεια), 2-1 Ασημάκη (φουνταριστός), 3-1 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 4-1 Μαργ. Πλευρίτου (π.π.), 5-1 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-2 Α. Εσπάρ (πέναλτι), 5-3 Μπ. Ορτίθ (περιφέρεια), 6-3 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 7-3 Ξενάκη (π.π.), 7-4 Μπ. Ορτίθ (π.π.), 8-4 Αβραμίδου (π.π.), 8-5 Γκαρσία (φουνταριστός), 9-5 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 9-6 Λέιτον (π.π.), 9-7 Μπ. Ορτίθ (π.π.), 10-7 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 10-8 Γκαρσία (φουνταριστός), 11-8 Ελευθεριάδου (π.π.), 11-9 Μπ. Ορτίθ (π.π.).
Η εθνική είχε 5/10 με παίκτρια παραπάνω, 5 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.
Η Ισπανία είχε 4/12 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Τσουκαλά (6΄12΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), η Β. Διαμαντοπούλου (4΄50΄΄ πριν το τέλος του ματς) και η Χυδηριώτη (2΄29΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης).
Διαιτητές: Βένγκενροτ (Ελβετία), Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Χρ. Διαμαντοπούλου, Τσουκαλά 1, Β. Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου 1, Μαργ. Πλευρίτου 2, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 1, Χυδηριώτη 1, Πάτρα, Πρωτοπαπά, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Ξενάκη 1, Σταματοπούλου
ΙΣΠΑΝΙΑ (Μιγκέλ Οκα): Εστερ, Μπατς, Α. Εσπάρ 1, Μπ. Ορτίθ 5, Ματ. Ορτίθ, Γιορέτ, Κλ. Εσπάρ, Πένια, Φόρθα, Γκουάλ, Γκαρσία 2, Λέιτον 1, Σάντσεθ
real.gr