Επικαιρότητα
Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι είναι δυνητικά «εργοστάσια μεταλλάξεων»
Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι αρκετά ισχυρό, εξελίσσεται σε παραλλαγή. Ωστόσο, πρέπει να αναπαραχθεί για να γίνει αυτό. Και τα ανεμβολίαστα άτομα προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.
Οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν δεν συνιστούν κίνδυνο μόνο στη δική τους υγεία. Στην περίπτωση που νοσήσουν από κοροναϊό, συνιστούν κίνδυνο για όλους, τονίζουν ειδικοί επιδημιολόγοι
Και αυτό συμβαίνει, καθώς η μόνη πηγή νέων παραλλαγών κοροναϊού βρίσκεται στο σώμα ενός ατόμου που έχει προσβληθεί.
«Οι ανεμβολίαστοι είναι δυνητικά εργοστάσια μεταλλάξεων», είπε στο CNN ο δρ. Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο τμήμα Λοιμωδών στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Βάντερμπιλντ.
«Όσο περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερες οι ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό του ιού» συμπληρώνει.
«Κι όταν πολλαπλασιάζεται [o ιός], μεταλλάσσεται και μπορεί να δημιουργηθεί παραλλαγή που είναι ακόμη πιο σοβαρή» προσθέτει.
Πώς δημιουργούνται οι μεταλλάξεις
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Και παρότι ο κοροναϊός δεν είναι επιρρεπής στις μεταλλάξεις, αλλάζει και εξελίσσεται.
Οι περισσότερες αλλαγές δεν μεταμορφώνουν κάπως τον ιό και κάποιες, μάλιστα, τον αποδυναμώνουν. Ωστόσο, κάποιες φορές, ένα ιός αναπτύσσει μια τυχαία μετάλλαξη που με κάποιον τρόπο τον ενισχύει – για παράδειγμα, κάνοντάς τον πιο μεταδοτικό ή πιο ικανό να μολύνει μεγαλύτερο φάσμα ξενιστών.
Οι ιοί με πλεονέκτημα θα υπερισχύσουν άλλων ιών. Κι αν το άτομο που έχει προσβληθεί, το μεταδώσει σε άλλον, σημαίνει πως θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους.
Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι αρκετά ισχυρό, εξελίσσεται σε παραλλαγή.
Ωστόσο, πρέπει να αναπαραχθεί για να γίνει αυτό. Και τα ανεμβολίαστα άτομα προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα.
«Καθώς οι μεταλλάξεις εμφανίζονται σε ιούς, αυτοί που επιμένουν είναι κι αυτοί που θα διευκολύνουν τον ιό να εξαπλωθεί στον πληθυσμό. Κάθε φορά που οι ιοί μεταλλάσσονται, δημιουργείται μια διαφορετική πλατφόρμα για τον ιό να προσθέσει κι άλλες μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ιούς που μεταδίδονται πιο αποτελεσματικά» εξηγεί ο Άντριου Πέκοστζ, μικροβιολόγος και ανοσιολόγος στο τμήμα Δημόσιας Υγείας τού Τζονς Χόπκινς.
Με τη σειρά του, ο δρ. Φίλιπ Λάντριγκαν, παιδίατρος και ιολόγος στο Boston College, προειδοποιεί: «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μετάλλαξη σε ένα άτομο».
Πέρσι, πριν ακόμα αρχίσουμε να ονομάζουμε τις διάφορες μεταλλάξεις, ένα στέλεχος του ιού με τη μετάλλαξη D614G πέρασε από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και στη συνέχεια κυριάρχησε σε ολόκληρο τον κόσμο, υπερτερώντας του αρχικού στελέχους της Ουχάν.
Τα εμβόλια παρέχουν ικανοποιητική προστασία απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις προς το παρόν, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Γι’ αυτό οι γιατροί και οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί.
«Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στον ιό να εξαπλώνεται, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει αυτός να αλλάξει», προειδοποίησε ο ΠΟΥ τον περασμένο μήνα.
in.gr