Υγεία
Κορωνοϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις του ECDC για τον Ιούλιο στην Ελλάδα
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει πάρει πάλι την ανηφόρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Με τις ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού να έχουν φτάσει μέχρι και 20.000 τις τελευταίες ημέρες, και τον αριθμό τους να είναι σταθερά 5ψήφιος, η αγωνία στρέφεται για ακόμα μία φορά στο πώς θα αποτυπωθεί αυτή η έκρηξη στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αν και αναμένουμε περαιτέρω αύξηση μολύνσεων ο αριθμός αυτός δεν θα αποτυπωθεί στις ΜΕΘ. Αν και οι διασωληνώσεις δεν φαίνεται να αυξάνονται με ανάλογο ρυθμό, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η πρόβλεψη του ECDC
Το ECDC από τη μεριά του εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ειδικότερα προβλέπουν ότι έως τις 10 Ιουλίου θα αυξηθούν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι.
Σε χθεσινή έκθεσή τους, αναφέρουν πως αναμένονται στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα εξής:
Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα (με βάση δεδομένα από 30 χώρες), φτάνοντας σε αναλογία 652 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα πάνω από 10.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση, όπως αναφέρει το iatronet.gr.
Σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στοιχεία από 10 χώρες), φτάνοντας τις 6,7 νέες εισαγωγές λόγω CoViD ανά 100.000 πληθυσμού.
Αυξητικές τάσεις στους θανάτους (στοιχεία από 30 χώρες), φτάνοντας σε ποσοστό 7 ημερών θανάτων 5,9 θανάτους λόγω COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Τα στοιχεία για τις εισαγωγές
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σε 20 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα στο ECDC (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία).
Αυξητικές τάσεις προβλέπονται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε τρεις από τις 10 χώρες που παρέχουν στοιχεία (Λετονία, Λιχτενστάιν και Σλοβενία).
Εκτιμούν, δε, πως θα υπάρξει αύξηση και σε έξι από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία (Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Νορβηγία).
Συνολικά, οι υπεύθυνοι του ECDC αναμένουν αυξητικές τάσεις σε κρούσματα, σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και αύξηση στους θανάτους έως και τις 10 Ιουλίου.
Πενταπλάσιος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων
Για τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, σημειώνοντας ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται, ενώ και αυτός εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας.
«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν.
Πάντως οι λοιμώξεις είναι πολύ περισσότερες και αυτό σημαίνει ότι και η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη, από ότι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή. Με βάση την εξέλιξη των στοιχείων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε την κορύφωση και θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση και πάλι», ανέφερε στην ΕΡΤ.
in.gr