Ειδήσεις
Κορωνοϊός – Ελλάδα: 60 νέα κρούσματα – 1.673 στο σύνολο – 92 διωσωληνωμένοι – 68 νεκροί
9 οι θάνατοι τις τελευταίες ώρες – 92 οι διασωληνωμένοι στη Μ.Ε.Θ – Τι είπε για τις μάσκες και για το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς – Για την κατά βούληση χρήση φαρμάκων σημείωσε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση»
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας είναι 60 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνοντας το σύνολο τα 1673.
Το 55% είναι άνδρες. Τα 343 είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα. 92 ασθενείς βρίσκονται στη Μ.Ε.Θ. Η μέση ηλικία είναι 66 ετών. Το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή 70 ετών και άνω. 10 συμπολίτες μας έχουν βγει από τη Μ.Ε.Θ. «Έχουμε 9 θανάτους τις τελευταίες ώρες και 68 σύνολο, εκ των οποίων 19 γυναίκες» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
«Μία πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις Μ.Ε.Θ. σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» συνέχισε.
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για τη χρήση των μασκών: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν τον ιό άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».
«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού, αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».
Για κλιματιστικά και καιρό: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αερίζονται οι χώροι».
Για πρωτόκολλο για υγειονομικούς: «Όσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη».
protothema.gr