Υγεία
Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη δόση
Ενάντια στη χορήγηση μιας τρίτης «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 στέκεται μερίδα επιστημόνων, προτάσσοντας επιχειρήματά μέσα από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα. Τι τους προβληματίζει σχετικά με ένα ζήτημα που αποτελεί ειλημμένη απόφαση για αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα;
Την αντίθεσή τους στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 διατυπώνει διεθνής επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή ερευνητών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Σύμφωνα με την εκτίμησή της που δημοσιεύεται στο Lancet, ακόμη και η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγή Δέλτα παγκοσμίως δεν αποτελεί λόγο εμβολιασμού με τρίτη δόση.
Η πρόσφατη ανάλυση ανατρέχει στο σύνολο των στοιχείων από τις διαθέσιμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης που έχουν δημοσιευτεί ή βρίσκονται στο στάδιο της προδημοσίευσης. Η αρνητική γνωμοδότησή τους συνοψίζεται σε τρεις βασικές παραμέτρους.
1. Η αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων. Πλήθος ερευνών έχουν πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου COVID-19 κατόπιν λοίμωξης από όλα τα κυκλοφορούντα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγμένων Δέλτα (αφρικανικό) και Άλφα (βρετανικό). Ιδίως για τα τελευταία και κυρίαρχα, η συνεκτίμηση των ευρημάτων καταγράφει 95% προστασία από σοβαρή νόσο και μεγαλύτερη του 80% έναντι πιθανής μόλυνσης. Συνολικά, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου και στελέχους του νέου κορωνοϊου, ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότερος έναντι της σοβαρής παρά ήπιας ή ασυμπτωματικής νόσου όπως και μετάδοσης του ιού.
2. Ο κίνδυνος από τις περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οδηγοί της πανδημίας πλέον είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν παράλληλα να νοσήσουν βαριά. Καθώς υπογραμμίζουν, στόχος κάθε εμβολιαστικής εκστρατείας θα έπρεπε να είναι η θωράκιση αυτού του πληθυσμού παρά η ενίσχυση της ανοσίας στους πλήρως εμβολιασμένους. «Από τις διαθέσιμες μελέτες δεν προκύπτουν ισχυρά στοιχεία ότι η προστασία έναντι σοβαρής νόσου, βασικός σκοπός των εμβολίων, μειώνεται σημαντικά», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ana-Maria Henao-Restrepo από τον ΠΟΥ.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ακόμη και αν τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν μαρκοπρόθεσμα, η επίκτητη ανοσία που θα έχει αναπτύξει ο οργανισμός με τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα μνήμης έχει συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια. Συνεπώς, τα περιορισμένης διαθεσιμότητας εμβόλια θα πρέπει να διατεθούν σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στην ασπίδα του εμβολιασμού και κινδυνεύουν σε περίπτωση λοίμωξης.
3. Η αμφίβολη αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων έναντι νέων μεταλλάξεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία που εξασφαλίζουν τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι των παραλλαγών και μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποδίδεται στο ότι δεν έχουν ακόμα εξελιχθεί σε σημείο διαφυγής. Ακόμη όμως και αν εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις ικανές να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θα σχετίζονται με τα κυρίαρχα παραλλαγμένα στελέχη. Συνεπώς, οι αναμνηστικές δόσεις θα έπρεπε να είναι γίνονται με εμβόλια σχεδιασμένα για δυνητικά νέα στελέχη, στρατηγική που ακολουθείται στον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Επί του παρόντος η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης δόσης για την ενίσχυση της ανοσίας έναντι του νέου κορωνοϊού επαφίεται στις αρμόδιες αρχές και την κυβέρνηση κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους, στους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) καθώς και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.
ygeiamou.gr