Connect with us

Αγρίνιο

Κορωνοϊός: Φόβοι και διαπιστώσεις σε τοπικό επίπεδο

koronoios 1 768x500 1

Ήδη το σύστημα της υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας δέχεται εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις και σε επίπεδο επάρκειας κλινών και σε επίπεδο θέσεων επιστημονικού προσωπικού και σε επίπεδο κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, για να αντιμετωπίσει με επάρκεια αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γι’ αυτή την περιβόητη αντιμετώπιση αυτού του κύματος πολλές πρόνοιες εξαγγέλθηκαν τους προηγούμενους μήνες, λίγες όμως ήταν εκείνες οι πράξεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για τη θωράκιση μιας ήδη βεβαρημένης με πληθώρα ελλείψεων υγειονομικής δομής.

Από τη μια το γεγονός αυτό κι από την άλλη η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε τον συνεχή κίνδυνο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, μας οδήγησαν χθες στη δυσάρεστο σημείο της καταγραφής 2.166 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα, σε 169 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σε 19 να έχουν «καταλήξει». Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η σημερινή ανακοίνωση θα είναι ακόμα πιο απογοητευτική.

Ήδη οι αντίστοιχες κλινικές που βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς έχουν φρακάρει και απαιτείται η εξεύρεση κρεβατιών σε νοσοκομεία που ούτε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό διαθέτουν, όπως αυτό του Μεσολογγίου, της Άρτας και άλλων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, ούτε με τα κατάλληλα, απαραίτητα και αναγκαία μηχανήματα είναι εξοπλισμένα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του λοιμοξιολόγου κ. Μαραγκού που μας μετέφερε αξιόπιστη πηγή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Αγρινίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες είπε στο επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου, ότι καλό είναι να ξεχάσουν την Πάτρα. Η Πάτρα έχει φρακάρει παρατήρησε και το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πορευτεί μόνο του. Από δω και πέρα φοβάμαι ότι μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε κρεβάτια να βάλουμε τον κόσμο. Πρέπει επίσης τόνισε να είναι σε εγρήγορση όλες οι ειδικότητες των ιατρών, γιατί  η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο υπόθεση των παθολόγων και των πνευμονολόγων, αλλά απαιτεί την εγρήγορση όλων των ειδικοτήτων.

Ήδη το νοσοκομείο Μεσολογγίου άρχισε να δέχεται θετικά περιστατικά τα οποία χρήζουν  νοσηλείας με «εντέλλεσθε».

Στο νοσοκομείο Αγρινίου ενώ μέχρι χθες τα θετικά περιστατικά που νοσηλευόταν ήταν 14 σήμερα το μεσημέρι μετά τα εξιτήρια που εκδόθηκαν, συνεχίζουν τη νοσηλεία τους μόνο έξι ασθενείς.

Διψήφιος αριθμός υπάρχει μόνο στο χώρο που φιλοξενούνται τα ύποπτα περιστατικά, τα οποία είναι 14.

Από το γεγονός όμως αυτό προκύπτει ένα ζήτημα, το οποίο, όπως μας είπε ένας γιατρός που υπηρετεί στις δομές υγείας του νομού, καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της ανυπαρξίας του μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο. Το ζήτημα αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι ήδη τα διαγνωστικά κέντρα και της Πάτρας και των Αθηνών στα οποία αποστέλλονται τα δείγματα έχουν και αυτά «φρακάρει» με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα πάντα με αξιόπιστες πληροφορίες ένα από τα παραπάνω 14 ύποπτα κρούσματα βρίσκεται στην ειδικά για το σκοπό αυτό διαμορφωμένη κλινική του τρίτου ορόφου από το Σάββατο, χωρίς ακόμα οι θεράποντες γιατροί να γνωρίζουν εάν είναι θετικό η όχι.

Και εδώ μπαίνει άλλο ένα μεγάλο ζήτημα: όλα αυτά τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για μέρες με τον συνεχή φόβο ότι ακόμα και ένας από αυτούς να είναι θετικός μπορεί εν δυνάμει να μολύνει και όσους δεν είναι. Είναι απαράδεκτο μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες να χρειάζεται να περάσουν πέντε μέρες και διάγνωση να μην υπάρχει. Το πρόβλημα αυτό το διογκώνει το γεγονός ότι οι απαντήσεις από την Αθήνα και την Πάτρα δεν έρχονται με τη σειρά προτεραιότητας της αποστολής, αλλά ανάλογα με τη σειρά που βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Που γίνονται τα τεστ

Τεστ αυτές τις μέρες στην περιοχή μας γίνονται στο νοσοκομείο Αγρινίου, από το κινητό συνεργείο του Ε.Ο.Δ.Υ., στο ΚΑΠΗ του Αγίου Κωνσταντίνου, σε ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες της περιοχής (Ευήνωρ και Ιπποκράτειο) και στην αστικού τύπου, υποτίθεται, δομή υγείας της πόλης, η οποία μάλιστα έχει οριστεί και ως μονάδα αναφοράς, που δεν είναι άλλη από τα Ιατρεία του ΙΚΑ στην πλατεία Δημάδη. Λέμε υποτίθεται, όχι γιατί η συγκεκριμένη δομή δεν χαρακτηρίζεται ως τέτοια, αλλά γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί αυτά τα τεστ, αφού όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των «ιατρείων» δεν έχουν παραλάβει ακόμα το υλικό που απαιτείται. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Είναι ή δεν είναι δομή αναφοράς τα ιατρεία του ΙΚΑ στο Αγρίνιο; Αν είναι γιατί δεν έχει τα υλικά;

Στο νοσοκομείο Αγρινίου τεστ γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας, καθώς και σε επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης.

Όσοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, και μέχρι να δούμε τι θα γίνει «με τα υλικά στα ιατρεία του ΙΚΑ, μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν το τεστ στο ΚΑΠΗ του Αγίου Κωνσταντίνου, από το κλιμάκιο του Ε.ΟΔΥ που έχει εγκατασταθεί εκεί.


Το ρεπορτάζ είναι προϊόν συνολικής εργασίας των συντακτών του «Αgrinio 365»
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014