Υγεία
Κορωνοϊός: Πλαφόν στις τιμές των τεστ – Πόσο θα στοιχίζουν
«Μέλημά μας η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας», είπε ο κ. Σταμπουλίδης, κατά την επίσημη ενημέρωση την Παρασκευή.
«Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες είτε κατά μόνας είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, άμεσα θα κατατεθεί τροπολογία που θα επιτρέπει στον υπουργό Ανάπτυξης, να ορίσει ανώτατες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες για την δημόσια υγεία και τα συμφέροντα των πολιτών.
Στη συνέχεια, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθενται οι ανώτατες τιμές για τα παραπάνω.
Οι ανώτατες τιμές ορίζονται ως εξής:
- Για μοριακό έλεγχο τα 40 ευρώ
- Για ταχείας δοκιμασίας τεστ ανίχνευσης του ιού -τα rapid test- τα 10 ευρώ
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την κοινωνία από κάθε είδους αθέμιτη πρακτική» είπε ο κ. Σταμπουλίδης, προαναγγέλλοντας παρέμβαση της Πολιτείας όπου και όποτε χρειαστεί.
Ακόμη, ο ΓΓ αναφέρθηκε στα θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ και διασφάλισαν, όπως είπε «απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας και την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος».
Αναλυτικότερα υπενθύμισε ότι:
1. Αναπτύχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.
2. Πρώτη στην Ευρώπη, η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας τον έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.
3. Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
4. Θεσπίστηκε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.
5. Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.
6. Γίνεται εποπτεία με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών, με την πραγματοποίηση περισσότερων από 660.000 ελέγχους ανά την επικράτεια.
newsbomb.gr