Διεθνή
Κορωνοϊός: Τρόμος από την απειλή Τραμπ ότι θα «σπάσει» την καραντίνα
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. λέει ότι «η Αμερική, ξανά και σύντομα, θα ανοίξει και πάλι για δουλειές. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα» και προσθέτει: «Δεν θα επιτρέψουμε στη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα».
Με κομμένη την ανάσα -κυριολεκτικά- παρακολουθούν οι παγκόσμιες αγορές τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και ιδιαίτερα το εάν σκοπεύει να υλοποιήσει την «απειλή» του να σπάσει την καραντίνα στις Η.Π.Α. Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «η Αμερική, ξανά και σύντομα, θα ανοίξει και πάλι για δουλειές. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα».
Η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αυτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου, και με δεδομένο τον αντισυμβατικό τρόπο που πολιτεύεται, προκάλεσε τρόμο στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως. Εάν οι επιχειρήσεις στις Η.Π.Α. επιστρέψουν πρόωρα σε ρυθμούς κανονικής λειτουργίας, προτού υποχωρήσει η πανδημία και κυρίως πριν από την κυκλοφορία αντιδότου/εμβολίου, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Και όχι μόνο για μια σαρωτική αναζωπύρωση της νόσου στις Η.Π.Α., αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών υπηρεσιών στην Αμερική προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή ενός ενδεχόμενου μέτρου «δια της βίας» και με κυβερνητική εντολή ανοίγματος όλων των επιχειρήσεων. Απέναντί τους όμως παρατάσσονται οι παράγοντες της αγοράς -και βέβαια οι δείκτες της οικονομίας που καταρρέουν λεπτό προς λεπτό. Οι επιχειρηματίες πιέζουν ασφυκτικά τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως και μεγάλη μερίδα του κόμματός του, των Ρεπουμπλικανών. Έως και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Τραμπ θεωρείτο σαν αρχιτέκτονας ενός νέου οικονομικού θαύματος και, κατά συνέπεια, φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ωστόσο, μετά από τις παλινωδίες του ως προς την ορθή εκτίμηση της κατάστασης και την έγκαιρη αντιμετώπισή της, ο Τραμπ βρέθηκε σε δεινή θέση.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι -τους οποίους ακούει κατά προτεραιότητα και προτίμηση ο Ντόναλντ Τραμπ- επισείουν το όρατο πλέον ενδεχόμενο του κραχ, την εκτίναξη της ανεργίας, σχεδόν τη διάλυση των Η.Π.Α. Μαζί με την εσωτερική αγορά και τον κοινωνικό ιστό, μοιραία θα καταρρεύσει και η εξωτερική κυριαρχία της Αμερικής, ως μόνης εναπομείνασας οικουμενικής υπερδύναμης. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλείται καθόλου να αποπειραθεί να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.
Την πάση θυσία αυτού του εφιαλτικού για τη χώρα, αλλά και τον ίδιον ως επίδοξο αναμορφωτή της Αμερικής, προσπαθεί να αποφύγει ο Τραμπ. Και γι’ αυτό δείχνει έτοιμος να «πατήσει το κουμπί» για το σπάσιμο της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως λέγονται στις Η.Π.Α., το συντομότερο δυνατόν, ίσως και από την 1η Απριλίου, όπως θα ήθελαν οι Ρεπουμπλικανοί. Οπότε, είτε έχει ανευρεθεί φάρμακο για τον κορωνοϊό είτε όχι, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να διακυβεύσει τη δημόσια υγεία, για να σώσει την οικονομία. Και αν αυτή η στρατηγική του δείχνει να αποδίδει, τότε θα τον μιμηθούν, σχεδόν αυτομάτως, πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος σε μερικό ή καθολικό lockdown.
Τραμπ: Θα δοθούν σήμερα 1.000 δόσεις πειραματικού φαρμάκου για κλινικές δοκιμές
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως οι κλινικές δοκιμές για ένα πιθανό φάρμακο κατά του φονικού κορωνοϊού θα αρχίσουν σύντομα στη Νέα Υόρκη, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι o συνδυασμός του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, που χορηγείται κατά της ελονοσίας, και του αντιβιοτικού azithromycin μπορεί να χτυπήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Οι κλινικές δοκιμές στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν με υπάρχοντα φάρμακα τα οποία ενδεχομένως να αποδειχτούν αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού. Έχουμε 1.000 δόσεις που θα μοιραστούν αύριο [σήμερα]» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.
Με προεδρικό διάταγμα ο έλεγχος τιμών των ιατρικών υλικών στην εποχή του κορωνοϊού
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα για την αποτροπή της αποθήκευσης ιατρικών υλικών κρίσιμων στη μάχη κατά της εξάπλωσης της COVID-19, αλλά και ενδεχόμενης προσπάθειας χειραγώγησης των τιμών.
Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας για το ίδιο ζήτημα.
«Αυτό στέλνει ένα δυνατό μήνυμα – δεν θα επιτρέψουμε την αποθήκευση κρίσιμων υλικών και την χειραγώγηση των τιμών, πλήττοντας την υγεία της Αμερικής σε αυτή την ώρα της ανάγκης» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ.
Βασίλης Τσακίρογλου – protothema.gr