Connect with us

Διεθνή

Κορωνοϊός – Βρετανία: 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο (Video)

giagia

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Δύση που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού – «Νιώθω προνομιούχα. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90, μπορείτε όλοι», τα πρώτα της λόγια.

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, αφού σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Βρετανία, μετά την έγκριση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer.

Η Μάργκαρετ Κίναν, που θα κλείσει τα 91 της χρόνια την ερχόμενη εβδομάδα, είναι από το Κόβεντρι και έκανε το εμβόλιο στο τοπικό Νοσοκομείο στις 8:31 (ώρα Ελλάδας).

«Νιώθω τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζομαι κατά του κορωνοϊού. Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω, γιατί έτσι μπορώ επιτέλους να ανυπομονώ για τις στιγμές που θα περάσω με την οικογένειά μου και με τους φίλους μου την Πρωτοχρονιά, αφού πέρασα μόνη το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά η 90χρονη ηλικιωμένη.

Η συνταξιούχος πωλήτρια κοσμημάτων πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά την Μέι (η Μέι Πάρσονς είναι η νοσοκόμα που της έκανε το εμβόλιο) και το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS, οι οποίοι με πρόσεξαν ιδιαιτέρως. Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε τους προσφερθεί το εμβόλιο είναι να το κάνει. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90 μου, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε».

Ο επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, Σερ Σίμον Στίβενς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι εμπλέκονται στην παράδοση του νέου εμβολίου.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, το NHS πλέον προχωρά στον εγκεκριμένο εμβολιασμό του πληθυσμού και αυτό είναι τρομερό επίτευγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ένα ευχαριστώ μέσα από καρδιάς σε όλους που δούλεψαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα -στους επιστήμονες και τους γιατρούς που δούλεψαν σκληρά και στους εθελοντές που ανιδιοτελώς συμμετείχαν στις δοκιμές. Κατάφεραν μέσα σε μήνες, αυτό που συνήθως παίρνει χρόνια» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοί μου στον χώρο της υγείας είναι περήφανοι για αυτή την ιστορική στιγμή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην 90χρονη Μάργκαρετ ή Μάγκι, όπως την φωνάζουν συγγενείς και φίλοι, λέγοντας: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Μάργκαρετ, τον πρώτο μας ασθενή που έκανε το εμβόλιο».

Και συνέχισε: «Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί η δουλειά, καθώς ολοένα και περισσότερες προμήθειες εμβολίου θα είναι διαθέσιμες. Αν όλοι παραμείνουμε προσεκτικοί στις εβδομάδες που έρχονται, θα μπορούμε να κοιτάμε τη σημερινή μέρα και να τη βλέπουμε ως ένα καθοριστικό σημείο στη μάχη κατά του ιού».

Όπως και πολλοί ηλικιωμένοι, έτσι και η Μάργκαρετ Κίναν, πέρασε το 2020 απομονωμένη και για αυτό θέλει τα Χριστούγεννα να τα περάσει με την οικογένειά της. Με λίγους και καλούς συγγενείς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, σε 21 ημέρες, θα λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον ιό.

Από την πλευρά της, η νοσοκόμα Μέι Πάρσονς χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι ήταν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο σε ασθενή.

«Είναι τεράστια τιμή που ήμουν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ασθενή. Είμαι τόσο χαρούμενη που ήμουν μέρος αυτή της ιστορικής μέρας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν πάρα πολύ σκληροί για εμάς που δουλεύουμε στο NHS, αλλά τώρα νιώθουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

 

«V-Day»: Ημέρα της νίκης σήμερα για τη Βρετανία – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την προετοιμασία για τον εμβολιασμό

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και κάλεσε τους πάντες να συμβάλλουν στην επιτυχία του εμβολιαστική προγράμματος, αλλά και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως «V day», ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή».

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

«Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο», ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με την ανάγκη να διατηρηθούν τα εμβόλια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται αύριο επίσης στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς. Μπορεί μάλιστα να εμβολιαστούν δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.

Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα.

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσουν επίσης τα προγράμματα εμβολιασμού τους από Νοσοκομεία την Τρίτη.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ατόμων, με δύο δόσεις στο καθένα, σε απόσταση 21 ημερών.

Η Δρ Τζουν Ρέιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA), δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν «πραγματική εμπιστοσύνη» στο εμβόλιο, προσθέτοντας: «Τηρούνται τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και ποιότητας κατά τα διεθνή πρότυπα».

Είπε επίσης, ότι το MHRA θα «παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά όλα τα θέματα ασφαλείας μετά την κυκλοφορία. Η δουλειά μας δεν τελειώνει όταν ξεκινά η διάθεση».

Η Δρ Ρέιν δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα φτάσει σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο που το χρειάζονται – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών μετά το Brexit, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι ήταν «πλήρως προετοιμασμένοι».

protothema.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014