Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Κώστας Γαλάνης: «Ήρθε η ώρα να παίξουν μπάλα οι νέοι στον Δήμο Αμφιλοχίας»

kostas galanis

«Oι νέοι σήμερα μπορεί να είναι απογοητευμένοι, να είναι θυμωμένοι, ίσως και απαισιόδοξοι, αλλά δεν είναι ούτε παραιτημένοι, ούτε ηττοπαθείς. Πρέπει, δικαιούνται και επιβάλλεται, να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Nα αρχίσουν επιτέλους να διεκδικούν, να διαμορφώσουν αυτοί τις εξελίξεις, σε αυτή την μεταβατική περίοδο για την περιοχή μας, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι «παλιοί» δε δε θα βάλουν ποτέ «το καπάκι στην κατσαρόλα», αν δεν προτάξουν οι νέοι τα θέλω τους και δεν διεκδικήσουν συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων και στον σχεδιασμό αναφορικά με το αύριο. Θα μείνουν εκεί ανακυκλώνοντας την όποια μιζέρια, χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον. Χωρίς φρέσκιες ιδέες και δημιουργική φαντασία, χωρίς όραμα για ένα καλύτερο αύριο, πιο φωτεινό, πιο ελπιδοφόρο, πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο, με λιγότερες διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αλλά και τα «κόμματα», οι παρατάξεις, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι θέλουν… Ανανέωση ή ανακύκλωση;

Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, την μεγαλύτερη, που ασφυκτιά υπό την πίεση του βάρους, σε ένα δυσμενές ισοζύγιο απολαβών και υποχρεώσεων. Ο πρωτογενής τομέας καταρρέει, οι υπηρεσίες, τα καταστήματα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να ανταπεξέλθουν στα βάρη που έχουν φορτωθεί ή ακριβέστερα τους έχουν φορτώσει… Η επόμενη μέρα στην περιοχή μας, η οποία έχει τις ιδιαιτερότητές της, προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Άρα όλοι και πολύ περισσότερο αυτοί που χαράζουν πολιτική και επιλέγουν πρόσωπα και πρακτικές, αναπόφευκτα θα κριθούν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη και πρέπει να πείσει τους νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν στις διεργασίες που την αφορούν και να τους δώσει βήμα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από αυτή. Πρέπει να προστεθούν «στο κάδρο», νεανικές αντιλήψεις, γεμάτες ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ για κάτι καλύτερο. Να μετουσιωθεί σε μια «Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτών», της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της δημόσιας ασφάλειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση φτιαγμένη «από τον πολίτη για τον πολίτη». Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάνω απ’ όλα ανθρώπινη, αλλά και αποτελεσματική, που θα μπορεί να δίνει λύσεις, που δεν θα έχει ενδοιασμούς και κωλύματα να διεκδικεί μαζί με τον πολίτη.

Οι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας, έχουν κάνει εικόνα στο μυαλό τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως υποτελή της κεντρικής εξουσίας. Ως έναν θεσμό που δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει συνήθως, να έρθει σε ρήξη με κατεστημένα και με κέντρα εξουσίας. Ως ένα θεσμό που δεν μπορεί να δώσει λύσεις ή να συμβάλλει δραστικά σε αυτό, σε τομείς όπως η ανεργία, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η ποιότητα ζωής γενικότερα. Πιστεύουν ότι κυριαρχεί ένας θεσμικός εγκλωβισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι το συμβατικό, το αποκλειστικά διοικητικό, το ξεπερασμένο, το «γεροντικό» ίσως. Ένα κομμάτι του συστήματος που αναλίσκεται σε συναλλαγές και διευθετήσεις. Ένας μηχανισμός που διαχειρίζεται ζητήματα που δεν σημαίνουν κάτι για το νέο άνθρωπο. Κι όμως, όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον πολίτη, συνδέονται ΑΜΕΣΑ με τις κρίσιμες βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μόρφωση και η κατάρτιση των νέων ανθρώπων, είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που κάνει απαραίτητη τη συμμετοχή τους στα κοινά. Γιατί τους επιτρέπει να προσφέρουν μια πιο φρέσκια οπτική επί των ζητημάτων, αλλά και να γίνουν κινητήριος δύναμη για την αποτελεσματική επέμβαση στην εξέλιξη του τόπου που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Ειδικά στην ελληνική επαρχία που πλήττεται από την απουσία των νέων στην διοίκηση της, με αποτέλεσμα η ήδη «γηραιά επαρχία», λόγω της αστικοποίησης, να γίνεται «γηραιότερη».

Η κοινωνία έχει ανάγκη τις βλέψεις των νέων, σε συνδυασμό με την χρησιμότητα των «παλιών». Οι πρεσβύτεροι είναι μάλιστα αυτοί που πρέπει να ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και να τους δώσουν χώρο στα κέντρα των αποφάσεων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται και επιβάλλεται να προσαρμοστεί στις εξελίξεις. Η ένταξη των νέων στα κοινά, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αναμόρφωση της τοπική αυτοδιοίκησης, σε ένα σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο. Χρέος όσων ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, είναι να δώσουν κίνητρα για την ένταξη νεότερων πληθυσμών στις συλλογικές διαδικασίες.

Τα γράφω όλα αυτά, γιατί χρειάζεται να ενεργοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι με επαγγελματική και επιχειρηματική εμπειρία, με κατάρτιση που είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Και είναι αρκετοί στην περιοχή μας αυτοί. Τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουν επικρατήσει μέχρι τώρα, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, δυστυχώς, οι άνθρωποι που έχουν τις δεξιότητες, δεν έχουν πάρει τις ευκαιρίες που τους αναλογούν… Δεν τους δόθηκε το «γήπεδο να παίξουν μπάλα». Πολλοί, οι περισσότεροι από αυτούς, θέλουν και μπορούν να το κάνουν, όμως χρειάζονται την αποδοχή και την ευκαιρία να τους δοθεί η δυνατότητα αυτή. Αν τους δοθεί, τότε μπορούν να δουλέψουν για ένα καλύτερο αύριο, να προσφέρουν μια προοπτική που τόσο χρειάζεται αυτός ο τόπος.

Η φανέλα του δήμου είναι βαριά, για αυτό είμαστε εδώ, για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για τα επόμενα χρόνια».

Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*

*Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας

Advertisement

AgrinioTimes ©2014