Άρθρα-Απόψεις
Κώστας Γαλάνης: «Ο Πολιτισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της Αμφιλοχίας»
«Η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο Πολιτισμός και η τοπική μας πολιτιστική κληρονομιά, είναι αυτό που θα πρέπει να αναδείξουμε τα επόμενα χρόνια.
Δίχως άλλο η πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτή που θα μας δώσει και την διάσταση για το που πρέπει να πάμε. Είναι η διαθήκη μας για το μέλλον.
Αν αποσυνθέσει κανείς την περιοχή μας, τον διευρυμένο Δήμο Αμφιλοχίας, αυτό που μένει είναι οι ανταγωνιστικές μας καλλιέργειες, κυρίως η ελιά, η κτηνοτροφία μας και η θάλασσα. Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να προσθέσουμε δυο μεγάλες αξίες όπως είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός, την φτιάχνεις αυτή την περιοχή. Το θέμα είναι πως θα καταφέρουμε να τα συνθέσουμε όλα αυτά και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
Η σύνδεση του Πολιτισμού με τον τουρισμό αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Μέσα από εκεί θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και θα αναδείξουμε τα τοπικά μας πλεονεκτήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πέρα από τις υπηρεσίες εστίασης, η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτή που θα δώσει υπεραξία στην περιοχή και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί προβάλλοντας όλες τις μορφές τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας.
Επίσης αναδεικνύοντας τα μνημεία μας και δημιουργώντας σημεία αναφοράς για τον επισκέπτη και όλα αυτά να διασυνδεθούν μέσα από «πολιτιστικές διαδρομές», προβάλλοντας την τοπική μας ιστορία.
Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό προϊόν σε σχέση με τις γύρω από εμάς περιοχές.
Μόνο έτσι θα πείσουμε κάποιον να αφήσει τον αυτοκινητόδρομο και να επισκεφθεί την περιοχή μας.
Πρέπει να προβάλουμε τα δικά μας ονόματα «brand names» και να δημιουργήσουμε την δική μας ταυτότητα.
Η Ιόνια Οδός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αμβρακία Οδό. Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης και επομένως δημιουργούνται νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην περιοχή.
Η Αμφιλοχία είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, από πέρασμα… προορισμός!
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι πολλά, αλλά πρέπει να αναδειχτούν.
Άλλωστε, ο Διευρυμένος Δήμος Αμφιλοχίας βρίσκεται στον απόηχο πάρα πολλών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα το συνέδριο για τα 200χρονια από την Ελληνική Επανάσταση στην Αμφιλοχία. Πολλές από αυτές εξαιρετικές, με θαυμάσιους ομιλητές.
Πόσο όμως συνέβαλαν στην ανάδειξη της περιοχής; Ήταν απλά εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που θα καταγραφούν σε ένα βιβλίο η ένα cd που θα τοποθετηθεί και αυτό στη Δημοτική μας βιβλιοθήκη;
Θα πρέπει να συνδυαστούν με μια σειρά από δράσεις, επισκέψεις, προβολή και ανάδειξη μνημείων – περιοχών και το κυριότερο, με την συμμετοχή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής!
Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετικό, περπατώντας στα ιστορικά χνάρια των προγονών μας, να γνωρίσουμε τον σύγχρονο Βάλτο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή του.
Είναι σαφές ότι ο ρόλος και η ευθύνη του Δήμου και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τεράστιος.
Χρειάζεται να ασχοληθούν άνθρωποι με όρεξη και μεράκι για τον τόπο. Να ενεργοποιηθούν άνθρωποι με παραστάσεις, επαγγελματική και επιχειρηματική εμπειρία.
Άνθρωποι που να θέλουν και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο.
Διαφορετικά, θα ανακυκλώνουμε την μιζέρια, συμβάλλοντας στην συστηματική φτωχοποίηση της περιοχής μας».
Κώστας Γαλάνης
Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος, Επιχειρηματίας