Connect with us

Slider

Ο Κώστας Κούστας για τους δασικούς χάρτες

Συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό συμβούλιο το θέμα των δασικών χαρτών επ΄ ευκαιρία των αναρτήσεων για  αντιρρήσεις και  κύρωσή τους σε  Ηλεία και Αχαϊα. Εκεί κατέθεσα τις παρακάτω σκέψεις  και προτάσεις.Το θέμα είναι καθοριστικής σημασίας για την συγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της οικονομίας της χώρας που είναι όσο ποτέ επιτακτική ανάγκη για να επιβιώσει ο λαόςμετά από 7 χρόνια μνημονιακών πολιτικών που μας επέβαλαν ξένοι και ντόπιοι δυνάστες. .

Μετά από εκτεταμένη συζήτηση στο Π.Σ. αλλά και ενημέρωση από  ειδικούς επιστήμονες, δασολόγους ,Δημ. Αρχές , Τ. Ε., φορείς   αγροκτηνοτροφικούς  συλλόγους που παρέστησαν, κατέληξε να  ζητηθεί πρσωρινή  αναστολή της διαδικασίας αναρτήσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν τα λάθη ,παραλείψεις, όπου η  αποτύπωσή τους αποδείχθηκε προβληματική και εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν οριοθετηθεί  ακόμη και  οικισμοί σε ορεινές περιοχές σε όλη την περιφέρεια

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει δασικό κτηματολόγιο σε αντίθεση με όλες  τις  χώρες της Ε.Ε., η δε  διαδικασία χαρτογράφησης των δασών  αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο άσκησης πολιτικής .Η  απουσία δασολογίου  οδηγεί σε αυθαίρετες πρακτικές  που έχουμε όλοι γευθεί με  καταπατήσεις,ή με επιλεκτικές παραχωρήσεις  τα προηγούμενα χρόνια . Άλλο βέβαια             ο καταπατητής που πούλησε ή πουλάει  παραλιακά φιλέτα  που προέκυψαν με την εύνοια ή συναλλαγή  πολιτικών παραγόντων ,άλλο πράγμα ο αγρότης  που εκχέρσωσε ένα στρέμμα για να θρέψει  την οικογένειά του αφού το έπραξε για να επιβιώσει .

Η κυβέρνηση αγνοεί  τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Τ.Α. του αγροτικού κόσμου, δασολόγων κά΄αφού συνεχίζει να μην αναστέλλει την όλη διαδικασία                                                                                     Σε  προχθεσινή   παρέμβασή του ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης εκφράζει  τις ανησυχίες του σε σχέση με την καταβολή των ενισχύσεων εάν χαρακτηρισθούν ως δασικές εκτάσεις  και αλλάξει η χρήση  και η κυριότητα των εκτάσεων που σήμερα είναι αγροτικές …                                                                     Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλογιστούν τις μεγάλες ευθύνες που προκύπτουν  όταν θα υπάρξουν καταλογισμοί απ΄ την Ε.Ε. και πιθανά ζητηθούν επιστροφές  επιδοτήσεων που δίνονται πλέον των 3 δεκαετιών .

Οφείλει να αναστείλει προσωρινά  την ανάρτηση και κύρωσή τους να προχωρήσει άμεσα  σε  ουσιαστικές ρυθμίσεις  ώστε να απαλειφθούν ανεπάρκειες λάθη και παραλήψεις.

Θεωρώ  ότι:

  1. Η όποια  επιπλέον οικονομική  επιβάρυνση στους  ιδιοκτήτες , αγρότες  με  τέλος υποβολής αντιρρήσεων πρέπει να καταργηθεί.
  2. .Να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα  τους ανάρτηση για προσφυγή και κύρωση.
  3. Να προσδιοριστούν οι αναδασωτέες εκτάσεις ,οι οικισμοί, οι αγροκτηνοτροφικές  εκτάσεις  ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο παραγωγικός κόσμος με κατάθεση αντιρρήσεων ενώ μπορεί να αποφευχθεί και να περιορισθεί στο ελάχιστο.
  4. Οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικής μορφής ,και σήμερα είναι αγροτικές μετά από παραχώρηση του Ελληνικού δημοσίου να αναφέρονται ως ΔΑ για να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες τους νόμιμα την γεωργική χρήση, να μην κληθούν υποχρεωτικά σε κατάθεση αντιρρήσεων ,αλλά να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να υποβάλλουν αίτημα γεωργικής χρήσης   πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιρρήσεων .Οι ιδιοκτήτες  δεν θα μπορούν να αλλάξουν χρήση αλλά θα δεσμεύονται να διατηρούν το καθεστώς της δενδρώδους καλλιέργειας ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα ανατροπής του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της  περιοχής.
  5. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το παράβολο ανά στρέμμα που σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό να μειωθεί σε συμβολικό τίμημα, ειδικά σε ορεινές  μειονεκτικές περιοχές που η επιβίωση του αγροτικού κόσμου είναι προβληματική.
  1.   Οι εκτάσεις που ήταν αγροτικές το 1945 και σήμερα είναι δασικές και  χαρακτηρίζονται ως   ΑΔ  να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους αν επιθυμούν να τις ζητήσουν με ένα εντελώς συμβολικό τίμημα για αγροτική χρήση δενδρώδους καλλιέργειας φυσικά  χωρίς δυνατότητα αλλαγής χρήσης στο μέλλον.
  2.   Η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων είναι μια προετοιμασία χρονοβόρα με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων (πιθανά π.χ. τοπογράφος, δασολόγος, δικηγόρος )και ατελείωτης τεκμηρίωσης ,είναι λοιπόν αναγκαίο να παραταθεί ο χρόνος τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορεί ο κάθε πολίτης να προσφύγει, καθώς επίσης και  για να κινηθούν οι διαδικασίες των Δ.Α και αναδασωτέων.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί Την Τ.Α., τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και τον υπουργό Αποστόλου που εκφράζει την έντονη ανησυχία του  με τις προεκτάσεις  μιας βιαστικής  επιλογής  κύρωσης των Δ.Χ. .Οφείλει να δεχτεί τις προτάσεις για προσωρινή αναστολή.  

Θα φέρει  σοβαρή ευθύνη για την υποβάθμιση  και ακύρωση στην συνείδηση του κόσμου της ανάγκης να υπάρξει Εθνικό δασολόγιο. Με  την παράλογη δογματική και βιαστική επιμονή  της να συνεχίσει  άμεσα την κύρωση των Δ.Χ., καταδικάζει την όλη προσπάθεια σε αποτυχία, εισπράττει  δε με εύκολα την κατηγορία του κόσμου ότι αντιμετωπίζει ένα μείζον θέμα όπως είναι το δασικό κτηματολόγιο εισπρακτικά και μόνο.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014