Αιτωλοακαρνανία
O Κώστας Κούστας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αποκατάσταση του Ευήνου
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΥΗΝΟΥ ( ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 19/05/2017) ΣΤΟ Π.Σ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Για το 2ο θέμα της συζήτησης που αφορά την έγκριση του τρόπου ανάθεσης του υποέργου: «Εργασίες συντήρησης- αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Ευήνου, έτους 2016-2017», προϋπολογισμού 1.500.000,00€ (με ΦΠΑ) Έχουμε να πούμε τα εξής .
Κατ΄αρχή μετά από 2 ολόκληρα χρόνια υστέρησης και αναμονής για την αποκατάσταση της Γέφυρας του Ευήνου εμείς ως ΄΄ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Δ.Ε. ΄΄θα ψηφίσουμε θετικά αφού και με την πίεσή μας διαμορφώσαμε την σημερινή πρόταση που εισάγει η Περιφερειακή αρχή !
Σας υπενθυμίζω όμως ότι καταθέσαμε επερώτηση για αυτό ακριβώς το θέμα τον Nοέμβρη του 2015 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ,όπου τονίζαμε την άμεση ανάγκη υλοποίησης έργων αποκατάστασης και διευθέτησης και καθαρισμού της κοίτης στην περιοχή των γεφυρών του Ευήνου (Ν.Ε.Ο Αντιρρίου –Ιωαννίνων ) .
Είχαμε τονίσει τότε στην επερώτησή μας –το ίδιο είχαν κάνει και τεχνικές σας υπηρεσίες με έγγραφό τους αρ, πρωτ: 221289/7142 στην Διεύθυνση Πολιτικής προστασίας ,στο τμήμα της Πολιτικής προστασίας ΠΕ Αιτωλ/νιας την δύσκολη κατάσταση της γέφυρας. Η γέφυρα συνδέει ουσιαστικά την Αιτωλ/νια με την υπόλοιπη Π.Δ.Ε. ,ο άλλος δρόμος διέλευσης είναι μέσω της γέφυρας Μπανιά η οποία ήταν ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης επισκευής της λόγω επικινδυνότητας.
Mε την επερώτησή μας τότε είχαμε εκφράσει την έντονη αγωνία μας για την όλη κατάσταση στον Εύηνο απ΄ την ασύδοτη απόληψη υλικών .Είχαμε τονίσει ότι είναι αδικαιολόγητη η αναμονή μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες του Γενάρη 2015 και ότι ήταν αναγκαία η αναβάθμιση της Γέφυρας με έργα συντήρησης και αποκατάστασης πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αφού η κατάσταση συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κινείται στα όρια της επικινδυνότητας.
Καταθέσαμε τότε τις αντιρρήσεις μας σχετικά με τον τρόπο δραστηριοποίησης των εργολάβων της ΤΕΡΝΑ στον Εύηνο και σας είχαμε θέσει το θέμα της αξιολόγησης και της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για έργα. Επίσης θέσαμε και το μεγάλο ζήτημα των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την απόληψη υλικών , τις αμμοληψίες που διενεργούσαν και διενεργούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ευήνου.
Ζητήσαμε τότε να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό συμβούλιο η απόληψη υλικών από τις εταιρείες και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την δραστηριοποίηση στην κοίτη του Ευήνου παρουσία όλων των εμπλεκομένων πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και σας εγκαλούμε ξανά !
Σε ερώτησή μου τότε για τις χωματουργικές διαμορφώσεις και απόληψη υλικών μπροστά στα Μεσόβαθρα της κοίτης της γέφυρας από μηχανήματα , αν εκτελούν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας το έργο εκεί, – αφού είδα τα μηχανήματα να εργάζονται – πήρα την απάντηση από την αντιπεριφερειάρχη , ότι μας διευκολύνει η ΤΕΡΝΑ στην διαμόρφωση της ροής της κοίτης ώστε να μην υπάρξει άμεσα πρόβλημα μέσα από το πλαίσιο καλής συνεργασίας (ανταποδοτικότητας) αφού η εταιρεία που κατασκευάζει την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ απολείπει υλικά από το ποτάμι, μας βοηθά έτσι στην αποκατάσταση.
.Σήμερα το έργο της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ έχει ολοκληρωθεί και δεν διαφαίνεται η εταιρεία να έχει προθέσεις να συμβάλλει ,έτσι αποφάσισε η Περιφερειακή αρχή να το εκτελέσει μόνη της ,αφού η πέραν της διετίας αναμονή δεν εξηγείται διαφορετικά.
Περιβαλλοντικά οφείλουμε να πούμε ότι η ανεξέλεγκτη απόληψη υλικών για χιλιόμετρα επί 60 εκατοστά βάθους έχουν οδηγήσει τον ξεκοιλιασμένο Φίδαρη περιβαλλοντικά να υποχωρεί μπροστά στην πίεση του θαλάσσιου μετώπου να δέχεται την ερημοποίηση καλλιεργήσιμης γης στις εκβολές του υπό το φαινόμενο της υφαλμύρωσης των εδαφών της, αλλά και την απουσία κρίσιμης ύλης για την τροφοδοσία του αμμοθινικού συστήματος (αμμονησίδες) της Λιμνοθάλασσας.
Η πρόταση αναγκαιότητας αντιπλημμυρικών έργων που εγκρίνουμε σήμερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν είναι αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής και ανεξέλεγκτης απόληψης υλικών από τις εταιρίες και τους μεγαλοεργολάβους που καταστρέφουν ανεξέλεγκτα και πληρώνει ο Ελληνικός λαός για αποκατάσταση .Εγκρίνουμε σήμερα 1,500.000 Ευρώ από την υστέρηση και τον ιδρώτα του λαού ,αντίθετα ο κερδοσκόπος φεύγει ανενόχλητος.
Δείτε: Φράγμα Αγίου Δημητρίου , Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου , ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ και σε λίγο το υδροηλεκτρικό φράγμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 6.600.000 Μ2 νερού με συγκράτηση των φερτών υλικών προϊονίζουν κακά μαντάτα για το ποτάμι του Ευήνου και οικολογική καταστροφή για το εκβολικό του Δέλτα !
Εξ αιτίας επίσης των ακραίων καταστροφικών φαινομένων του Γενάρη του 2015 έχουμε αποκλεισμούς οδικής επικοινωνίας με συνεχείς καταπτώσεις της Κεντρικής και μοναδικής Περιφερειακής οδού από γέφυρα Γραμμένης Οξιάς που συνδέει την ΠΔΕ με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση την Φθιώτιδα με αποτέλεσμα τα (3) χωριά της Αιτωλ/νιας Γραμμένη Οξιά ,Λεύκα ,Μανδρινή , να είναι αποκλεισμένα και όχι μόνο τους μήνες του χειμώνα ! Να σημειωθεί επίσης ότι δεν έχει αποκατασταθεί ούτε δασική οδός Μανδρινή προς Άμπλιανη και Λιβαδάκι που επικοινωνεί με Ευρυτανία και τον δυτικό άξονα Αιτωλ/νιας .Τα χωριά αυτά δυστυχώς είναι παρατημένα εντελώς από την Περιφερειακή αρχή και μετά τις καταστροφές του Γενάρη 2015 έχουν σβήσει από τον χάρτη του προγραμματισμού της Περιφέρειας .
Τι θα κάνετε για τα χωριά και για την πρόσβαση κε Περιφερειάρχη γιατί η αποκατάσταση ολιγωρεί 2 χρόνια τώρα ;
Κ. Κούστας
Περιφερειακός σύμβουλος Δ.Ε.