Αυτοδιοίκηση
Κώστας Πιστιόλας: «Δημιουργία, στην πόλη των Αγρινιωτών»
Ανακοίνωση με πολλά ερωτηματικά εξέδωσε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, σχετικά με το μηδαμινό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των δημοτών να δει -τουλάχιστον διαδικτυακά και πολύ περισσότερο από κοντά τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.Ανακοίνωση με πολλά ερωτηματικά εξέδωσε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, σχετικά με το μηδαμινό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των δημοτών να δει -τουλάχιστον διαδικτυακά και πολύ περισσότερο από κοντά τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο αναλυτικά:
Είναι ίσως ένα από τα σημεία των καιρών, απολύτως κατανοητό και ερμηνεύσιμο, βέβαια, καθώς οι κοινωνικές, πολιτικές και σαφώς οι αυτοδιοικητικές συνθήκες έχουν τα γνωρίσματα που οι ίδιοι οι πολίτες τους έχουμε προσδώσει.
Και καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι μπορεί μεν την προεκλογική περίοδο να κινείται το σύμπαν γύρω απ’ την επικείμενη κάλπη και το αποτέλεσμα που θα φέρει… και αμέσως μετά τις Εκλογές να είναι, για παράδειγμα, μετρημένοι στα δάχτυλα (κατά κανόνα του ενός χεριού) οι δημότες που παρακολουθούν (διαδικτυακά εννοούμε – φυσική παρουσία υπάρχει σπανίως και μόνο αν επρόκειτο να συζητηθεί κάποιο θέμα που αφορά προσωπικά τον συγκεκριμένο δημότη) τα διαλαμβανόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο κορυφαίο δηλαδή πολιτικό – θεσμικό όργανο του Δήμου.
Κι όμως: εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται.
Που έχουν απόψεις, έχουν προτάσεις. Άνθρωποι με όραμα, με διάθεση προσφοράς, με γνώση και με πραγματικό, ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα κοινά, για την πόλη ή την Κοινότητά τους.
Τι, αλήθεια, έχει συμβεί και το Δημοτικό Συμβούλιο, το «τοπικό μας κοινοβούλιο», είναι τόσο απρόσωπο, απόμακρο και αδιάφορο, ακόμη και για εκείνους που λίγο καιρό πριν διεκδίκησαν της είσοδο και εκπροσώπησή τους σε αυτό;
Γιατί οι δημότες δείχνουν καθολική αδιαφορία για τα όσα οι άμεσοι εκπρόσωποί τους συζητούν και αποφασίζουν, αδικώντας ίσως το Σώμα, καθώς εκεί και πολιτική παράγεται και ουσιαστικός διάλογος γίνεται συχνότατα, για κορυφαία θέματα που άμεσα αφορούν και επηρεάζουν την τοπική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε της έκφραση;
Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να αναζητηθεί στην στερεότυπη αντίληψη που έχει καθιερωθεί, αυτή που η Παράταξη «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» και προσωπικά ο Επικεφαλής της Κώστας Πιστιόλας δεσμεύεται να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να αλλάξει επί το συμμετοχικότερον.
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων (Εργατικά Σωματεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικές Ενώσεις, Εθελοντικές Οργανώσεις κ.τλ.), με τη συγκρότηση επιτροπών κοινωνικού διαλόγου και με τον αδιαμεσολάβητο διάλογο με αυτό που ονομάζουμε «κοινωνία των πολιτών».
Η υιοθέτηση της πρότασής μας για τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, αποτελεί ένα πολύ καλό πρώτο βήμα.
Και χαιρόμαστε πραγματικά για αυτό.
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι νέοι.
Στο χώρο της κοινωνίας των πολιτών οι πολίτες δρουν ως μονάδες και, σε κάποιο βαθμό, ως πρωτογενή πολιτικά υποκείμενα, τα οποία, όμως, δε συνιστούν μια συνειδητοποιημένη και οργανωμένη πολιτική οντότητα.
Η βασική διαφορά ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και στον λαό είναι πως η πρώτη δεν περιορίζει τη δράση της στην τυπική εκπλήρωση των πολιτικών της δικαιωμάτων, όπως είναι η προσέλευση στις κάλπες κάθε τέσσερα χρόνια.
Η κοινωνία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει ότι, εκτός από δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.
Ο πολίτης της κοινωνίας των πολιτών ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο όσο ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, δρα με κριτήριο το γενικό συμφέρον, όχι μόνο το δικό του, ενώ διαθέτει και άλλα στοιχεία, όπως σεβασμό προς τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις, γνώση της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και διαρκή προβληματισμό σχετικά με τις κοινές υποθέσεις.
Εν ολίγοις, η κοινωνία των πολιτών αποτελείται από συνειδητοποιημένους ή και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι όμως δε συγκροτούν, συνήθως, οργανωμένες ομάδες πολιτικής δράσης.
Και όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλοί που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά….
Συμπερασματικά, η κοινωνία των πολιτών δεν αφορά κομματικούς – παραταξιακούς δρώντες, αλλά κοινωνικούς φορείς που θέλουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες κ.α.
Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει θεσμική ενίσχυση όλων των παραπάνω δρώντων που εντάσσονται στην κοινωνία των πολιτών, ώστε να επιτευχθούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά οι στόχοι τους.
Περιττό δε να επισημάνουμε πως η σύγχρονη τεχνολογία είναι ιδανικός σύμμαχος σε μια τέτοια προσπάθεια, καθώς παρέχει τα ψηφιακά εργαλεία ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, με ισχυροποίηση των δημοτών, εντοπισμό των κοινών συνισταμένων και διαμόρφωση ρεαλιστικών, αποτελεσματικών προτάσεων στα σημαντικά ζητήματα, με συνεπή δραστηριοποίηση σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με στόχο την προσφορά κοινωνικού έργου.
Ένα μικρό, αλλά άκρως επιτυχημένο δείγμα μιας τέτοιας πολιτικής, είναι οι ηλεκτρονικές δημοσιοποιήσεις που καθιέρωσε στο προσωπικό του ιστολόγο ο Κώστας Πιστιόλας, με την Παράταξη «Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» να έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις καλής πρακτικής ψηφιακών λύσεων που ο Δήμος Αγρινίου έχει ανάγκη.
Συν-δημιουργία, με συν-αντίληψη και συν-εργασία.
Διαβάστε επίσης: Δήμος Ξηρομέρου προς προμηθευτές και πολίτες: «Παριστάνουν τους υπάλληλους για να εξαπατήσουν»