Connect with us

Πολιτική

Κουτσούμπας: Να καταγγελθεί εδώ και τώρα η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και του Δουβλίνου

koutsoumpas kke dilosi 25i martiou

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει αμέσως όλες τις αντιδραστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές και δυνάμεις που εμφανίζονται, δρουν εκεί. Δεν έχουν καμιά δουλειά στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί φασίστες που σηκώνουν πανό και δείχνουν τα θύματα των πολέμων, για τα οποία ευθύνονται και οι δικές τους κυβερνήσεις με τις επεμβάσεις, που δημιουργούν όλα αυτά τα κύματα των προσφύγων, μαζί με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση», υπογράμμισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του στον τ/σ ΡΙΚ.

Ερωτηθείς αν «αυτές οι ομάδες βρέθηκαν εκεί με προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης ή πήγαν από μόνοι τους» απάντησε «όχι, στα πλαίσια της Ε.Ε. θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Η κ. Μέρκελ ουσιαστικά έπρεπε να πάρει μέτρα πριν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη Γερμανία, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες και να πάνε στον Έβρο, αλλά εν πάση περιπτώσει από εκεί που βρίσκονται τώρα θα πρέπει να ξεκουμπιστούν. Το λέω καθαρά και ξάστερα. Αυτή είναι η θέση του Κ.Κ.Ε. και αυτή θα πρέπει να είναι σύσσωμη η θέση του ελληνικού λαού».

«Δεν είναι εχθρός μας τα θύματα, τα γυναικόπαιδα, τους οποίους τους εκμεταλλεύεται η τούρκικη εξωτερική πολιτική για να συνεχίσει την επικίνδυνη πολιτική της ενάντια στα σύνορα της Ελλάδας, στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και γενικότερα ενάντια στους λαούς πρόσθεσε.

Είπε ότι είναι παραπάνω από ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ για καταγγελία, «εδώ και τώρα» της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και της Συμφωνίας του Δουβλίνου «που καταδικάζει σε διπλό εγκλωβισμό, πρόσφυγες, μετανάστες, στα νησιά, στον Έβρο, στην Ελλάδα».

Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη πρόταση είναι «η καταγραφή των προσφυγών, των μεταναστών, αν χρειάζονται άσυλο, αν το δικαιούνται, αν θέλουν να πάνε σε κάποιες χώρες προορισμού, να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει σχέσεις με την Τουρκία, ενώ μπορεί να παρέμβει και ο Ο.Η.Ε. με επιτροπές. Σχολιάζοντας το ότι η ίδια η Ε.Ε. και κάποιες χώρες της «δεν θέλουν» να υποδεχθούν αυτούς τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι βάσει αυτής της άποψης «πιέζονται και δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, ηθικό, οικονομικό και πολιτικό για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για τους κατοίκους μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής: Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα».

«Για φανταστείτε για παράδειγμα οι 300 χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες που είναι στην Ελλάδα, να μπορούσαν να κατανεμηθούν στα 30 κράτη της Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την «Ε.Ε. της αλληλεγγύης» είπε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ενιαία, και καθώς κάθε χώρα δουλεύει για τα δικά της οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα «το να μιλάμε για “ενιαία αλληλεγγύη που θα εκφραστεί από την Ε.Ε.” ούτε το είδαμε αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 10 χρόνια και κυρίως τώρα με την όξυνση του προβλήματος, ούτε πρόκειται να το δούμε».

Ερωτηθείς για τις επαφές του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, τις χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσες και απαραίτητες και επισήμανε ότι «είναι αναγκαία η έκφραση αλληλεγγύης, φιλίας, η επαναβεβαίωση σταθερών θέσεων, όπως για παράδειγμα είναι η δίκαιη, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας ενιαίας Κύπρου. Και όταν λέμε ενιαία εννοούμε ένα κράτος κι όχι δύο κράτη, με μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς ΝΑΤΟποίηση του νησιού, χωρίς όλα αυτά, που και διαχρονικά και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν την αιτία, το κύριο πρόβλημα».

Είπε ότι το Κ.Κ.Ε. «εναντιώνεται σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και στις πολιτικές που θεωρούν τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, λύση, στην ουσία, λύση δύο κρατών».

«Όταν λέμε δύο συνιστώντα κράτη στην ουσία μιλάμε για πραγματική διχοτόμηση, δηλαδή είμαστε ενάντια στη συνομοσπονδία, είμαστε υπέρ ενός κράτους, με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, της κυριαρχίας, της ιθαγένειας, της διεθνούς προσωπικότητας όχι δύο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση ότι «είναι κεντρικό ζήτημα αυτό των δύο συνιστώντων κρατών», υπενθύμισε, ότι «το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής του νησιού, γιατί από πολλές δυνάμεις και από τον πολιτικό λόγο σιγά – σιγά φεύγει αυτό».

Ερωτηθείς αν το Κ.Κ.Ε. διαφωνεί με την ύπαρξη δύο συνιστώντων κρατιδίων και ενός κεντρικού κράτους, απάντησε ότι επιμένει στη θέση του «διότι υπάρχουν δυνάμεις, που για τα δύο συνιστώντα κράτη, στην ουσία μας μιλάνε για δύο κράτη».

Είπε ότι η θέση του Κ.Κ.Ε. «είναι η υπεύθυνη, αντιιμπεριαλιστική θέση, θέση που συμβάλλει πραγματικά στη λύση που πρεσβεύει και θέλει και ο κυπριακός λαός και ο ελληνικός λαός και η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σημείωσε ότι τη θέση του Κ.Κ.Ε. την συζήτησε και με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με όλα τα κόμματα, ενώ την κατέθεσε και σε δηλώσεις του.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που πέραν του ότι «δεν έχει καμία νομική ισχύ» είπε ότι στην ουσία «αφαιρεί κυριαρχικά δικαιώματα από την ελληνική ΑΟΖ σε όλο το μήκος των συνόρων και κυρίως των νησιών».

Επισήμανε, ακόμα, ότι αποτελεί πάγια τουρκική στρατηγική η δημιουργία τετελεσμένων και η με συγκεκριμένο σχέδιο επιδίωξη κατοχύρωσης στην πράξη, «όπως κάνουν με την Κυπριακή ΑΟΖ», δικαιωμάτων που η Τουρκία θεωρεί δικά της.

Αναφέρθηκε στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και στις μεθοδικές κινήσεις Ερντογάν με διπλωματικές κινήσεις και ανοιχτές προκλητικές δηλώσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση «152 νησιά, βραχονησίδες της ελληνικής επικράτειας, τη Συνθήκη της Λοζάνης, άλλες συνθήκες, που όρισαν τελεσίδικα τα σύνορα των χωρών της περιοχής.

Χαρακτήρισε «ανέντιμο» τον συμβιβασμό που παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, αυτός ο συμβιβασμός που δήθεν θα μας αποτρέψει από ένα θερμό, πολεμικό επεισόδιο, όπως λένε ορισμένοι- κατά την άποψή μας ανεγκέφαλοι, είναι ενεργούμενα άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων- θα μας οδηγήσει αυτόματα και σταδιακά σε μεγαλύτερη όξυνση».

Όπως εξήγησε, «η συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, των υδρογονανθράκων κλπ που υπάρχουν στο Αιγαίο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γίνει “καλή τη πίστει” ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και σε ισχυρούς παίκτες και περιφερειακούς και διεθνώς, οι οποίοι συγκρούονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την κερδοφορία τους, για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

«Από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε αυτές τις προτάσεις που σταδιακά προβάλει η τούρκικη εξωτερική πολιτική, την οποία αποδέχονται οι Η.Π.Α., αποδέχονται και οι ΝΑΤΟϊκοί και οδηγούμαστε σε μια συνείδηση που λέει να τα δώσουμε ουσιαστικά όλα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στα ανοιχτά της Κρήτης, είπε ότι «η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται τη στιγμή που πρέπει. Υιοθετούνται λάθος συμμαχίες και βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

«Βάζεις το ΝΑΤΟ που θεωρεί “ενιαίο επιχειρησιακό χώρο” όλο το Αιγαίο να αποτρέψει την Τουρκία, την ίδια στιγμή που Η.Π.Α. δουλεύουν παρασκηνιακά και όλο το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιποι για να τραβήξουν ξανά την Τουρκία, να την αποσπάσουν από την αγκαλιά, που θεωρούν ότι πάει, της Ρωσίας» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα, να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, στον κυπριακό λαό, στον τούρκικο λαό, σε όλους τους λαούς της περιοχής τι συμβαίνει, και τι πραγματικά γίνεται και απέναντι σε ποιους θα πρέπει να εναντιωθεί και ποιους να θεωρεί εχθρούς και ποιους να θεωρεί πραγματικά φίλους», κατέληξε στη συνέντευξή του ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014