Ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Αβάνα με τον Πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και με τον πρώην ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, τη διμερή συνεργασία στο στον τομέα της ασφάλειας, αναφέρει το πρακτορείο Interfax .
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών της Κούβας, Λάζαρο Αλβάρες Κάσας.
Ο Patrushev, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, διαβεβαίωσε τον Κάστρο ότι «η Μόσχα διατηρεί τη δέσμευσή της στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, ανέφερε το Συμβούλιο. «Δεν πρόκειται μόνο για την άμυνα, την ασφάλεια, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, τη δικαιοσύνη ή ειδικά ζητήματα, αλλά και την οικονομία», πρόσθεσε ο Patrusev, σύμφωνα με την EFE.
«Μας επισκέπτεστε σε καλή στιγμή», είπε ο Ντίαζ-Κανέλ στον Πατρούσεφ. Ο κουβανός ηγέτης τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα» στις διμερείς σχέσεις και ότι «η κατάσταση του πολιτικο-διπλωματικού διαλόγου είναι εξαιρετική και συνεχίζει να επεκτείνεται».
Ο Ντίαζ-Κανέλ εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς διμερών σχέσεων» και ανέφερε ως παράδειγμα την υπογραφή σημαντικών εγγράφων συνεργασίας, την επέκταση των πτήσεων μεταξύ των δύο εθνών και την αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών στο νησί.
Ο Κουβανός πρόεδρος μίλησε επίσης για την εντατικοποίηση των επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και των δύο κυβερνήσεων το 2023 και υπενθύμισε επίσης την πιο πρόσφατη, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Από πέρυσι, εκτός από τις δύο επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, έχουν επισκεφθεί επίσης την Αβάνα ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin, ο προεδρικός σύμβουλος Maksim Oreshkin, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dmitri Chernyshenko και ο εκπρόσωπος Ρώσων επιχειρηματιών στο Κρεμλίνο, Boris Titov.
Η Ρωσία είναι ένας από τους δέκα πρώτους εμπορικούς εταίρους της Κούβας και οι δύο κυβερνήσεις ορίζουν τη σύνδεσή τους ως «στρατηγική», γράφει η EFE.
Ορισμένοι Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες πιστεύουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από τότε που οι σοβιετικοί πύραυλοι τοποθετήθηκαν στην Κούβα το 1962.
Ο Πούτιν προσκαλείται επί του παρόντος να επισκεφθεί την Κούβα. Αφού οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους επέβαλαν στη Ρωσία τις πιο σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Μόσχα επικεντρώθηκε εκ νέου στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Agerpres.ro