Οικονομία
Από το κράτος 4 στα 10 ευρώ για εισφορές μισθωτών
Το κράτος είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ασφαλιστικών εισφορών.
Και αυτό γιατί καταβάλλει το 40% των εισφορών των μισθωτών, αν και απασχολεί μόλις το 24% του συνόλου τους.
Πιο αναλυτικά, στο δημόσιο εργάζονται περίπου 691.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση της για την Ελλάδα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, γύρω στα 2.095.000, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”.
Συνεπώς για κάθε ένα δημόσιο υπάλληλο αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2020, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, το δημόσιο κατέβαλε ποσό ύψους 509 εκατ. ευρώ για εισφορές, ενώ οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατέβαλαν 779 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αντίθεση με την κατρακύλα των εισπράξεων από εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (απώλεια 1,240 δισ. ευρώ φέτος σε σχέση με πέρσι), λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, τα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τομέα, αυξήθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο κατά 25 εκατ. ευρώ ή 5% κάθε μήνα σε σχέση με πέρσι κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου -Νοεμβρίου.
Σωρευτικά δηλαδή, έχουν αυξηθεί κατά 225 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Μία καταρχάς εκτίμηση αρμοδίων στελεχών προβλέπει πως για την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών του δημοσίου τομέα οφείλεται, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του δημοσίου, η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης στο ευρύτερο δημόσιο μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης, αλλά και η αύξηση του πλήθους ορισμένων κατηγοριών απασχολούμενων αλλά και των αμοιβών τους.
Να σημειωθεί πως πέραν της χρηματοδότησης για τις εισφορές των υπαλλήλων του, το κράτος καταβάλλει τακτική επιχορήγηση (14,3 δις. ευρώ για το 2020), έχει προβεί σε κάλυψη εισφορών των εισφορών των μισθωτών που βγαίνουν σε αναστολή (838 εκατ. ευρώ) αλλά και άλλων στηριζόμενων εργαζομένων (πχ στη “Συν-Εργασία”), ενώ θα καλύψει ακόμα και τις απώλειες των εσόδων από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες, η οποία ισχύει από 1/1/2021 (816 εκατ. ευρώ).
Εξάλλου, το κράτος το 2020 ανάλαβε το κόστος της καταβολής των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις περικοπές της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαίου 2016 αλλά και σχετικά με το νόμο Κατρούγκαλου.
Με άλλα λόγια, το κράτος έχει αναλάβει όχι μόνο την καταβολή των εισφορών των υπαλλήλων του και τα αναδρομικά που “προέρχονται” από τις δικαστικές Έτσι το κράτος δεν καλύπτει μόνο τις εισφορές των υπαλλήλων του (σ.σ. οι οποίες δείχνουν αυξητικές τάσεις) και το κόστος των αναδρομικών που “προέρχεται” από τις εκάστοτε αποφάσεις, αλλά και το κόστος των εισφορών των εν γένει πληττόμενων από την πανδημία και ακόμα και το κόστος της μείωσης των εισφορών για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
capital.gr