Κοινωνία
Κρόκος Κοζάνης: Ωδή του Reuters στον «κόκκινο χρυσό» της Ελλάδας
Στα λιβάδια της Κοζάνης, όπου αυτή την εποχή κυριαρχεί το μωβ χρώμα από τα λουλούδια του περίφημου κρόκου, μας «ταξιδεύει» το πρακτορείο Reuters.
Στα καρέ του φωτογράφου Άλκη Κωνσταντινίδη αποτυπώνεται η διαδικασία της συγκομιδής του σπάνιου και πολύτιμου μπαχαρικού που αποκαλείται και «κόκκινος χρυσός».
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια και η συγκομιδή του σαφράν γίνεται εδώ και τρεις αιώνες, στην ύπαιθρο που περιβάλλει τον Κρόκο, μια περιοχή έξω από την Κοζάνη η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο λουλούδι που δίνει το πολύτιμο μπαχαρικό.
Ιστορικές αναφορές μάλιστα σημειώνουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε τον κρόκο Κοζάνης για να φροντίζει τις πληγές που προκαλούνταν κατά τη διάρκεια των μαχών.
Μέχρι το 2000 η παραγωγή περιορίζονταν στα 30 κιλά το χρόνο, ποσότητα που κάλυπτε κυρίως τις εγχώριες ανάγκες, όμως η κατάσταση άλλαξε το 2008, όταν «χτύπησε» η οικονομική κρίση.
Σήμερα η Ελλάδα παράγει περί τους τέσσερις τόνους ετησίως, με το 70% της παραγωγής να εξάγεται. Ο συνεταιρισμός των παραγωγών είδε σε αυτά τα χρόνια να αυξάνονται και τα μέλη του από 494 σε 1.000, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν και οι εκτάσεις καλλιέργειας.
Ενδεικτικό του πόσο σπάνιο και πολύτιμο είναι το σαφράν είναι το γεγονός ότι χρειάζονται 150.000 λουλούδια για να δώσουν ένα κιλό μπαχαρικού, το οποίο πωλείται για περίπου 1.500 ευρώ. Η συγκομιδή των λουλουδιών γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια, ενώ προκειμένου να προστατευθεί η γεύση του, οι γυναίκες που έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη δουλειά απαγορεύεται να φορούν μέικ απ ή αρώματα.
cnngreece.gr