Connect with us

Δυτική Ελλάδα

Κυκλώματα κρύβονταν πίσω από τις πυρκαγιές σε Δυτ. Ελλάδα και Ιόνιο – «Εξαφάνιζαν» ναρκωτικά!

thalamigos fotia

Με τη δράση κυκλωμάτων καταπατητών συνδέονται οι περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική και Ζάκυνθο. Αυτό αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προανάκριση για τις δύο μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο συμμετέχει εκτός της Πυροσβεστικής και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό, διότι όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέκυψαν ενδείξεις για ανάμειξη κρατικών αξιωματούχων σε απόπειρα αποχαρακτηρισμού και καταπάτησης των καμένων εκτάσεων.

Στη Ζάκυνθο αντίστοιχα, όπου το περυσινό καλοκαίρι σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 167 δασικές πυρκαγιές, ο εισαγγελέας του νησιού παρήγγειλε πριν από ένα μήνα νέα έρευνα, προκειμένου –όπως αναφέρουν πηγές από το νησί– να αποκαλυφθεί σε όλο το εύρος του το δίκτυο των καταπατητών που λυμαίνεται το νησί. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής και μάλιστα, τριμελές κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου τη Ζάκυνθο και είχε επαφές με αξιωματούχους της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη του Δασαρχείου κ.ά.

Η τρίτη περιοχή που απασχόλησε έντονα τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής είναι ο Πύργος Ηλείας. Εκεί, οι πυρκαγιές αποδίδονται σε συμφέροντα κτηνοτρόφων κυρίως όμως καλλιεργητών χασίς. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που ρωτήθηκαν σχετικά αποκάλυψαν ότι «όσες φορές το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από την περιοχή σε αναζήτηση φυτειών κάνναβης αμέσως μετά ξέσπασαν φωτιές».

Η πρώτη από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής ξέσπασε το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου στο Λαγονήσι, με αποτέλεσμα να καούν 4.700 στρέμματα δάσους. Τρεις ημέρες αργότερα, την 3η Αυγούστου είχε ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Αναβύσσου, κατακαίοντας 2.200 στρέμματα δάσους. Στην κατάσβεση είχαν υποστεί εγκαύματα τρεις πυροσβέστες και ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, είχε αφήσει υπόνοιες για συντονισμένη ενέργεια εμπρηστών.

Το διάστημα που ακολούθησε, η ΔΑΕΕ πραγματοποίησε μυστική έρευνα για τα δύο περιστατικά και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε άρση απορρήτου σε κινητά τηλέφωνα υπόπτων. Κατά πληροφορίες, προέκυψαν ισχυρά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η φωτιά μπήκε σκόπιμα προκειμένου να αποχαρακτηριστούν και στη συνέχεια να καταπατηθούν ιδιωτικές εκτάσεις, που όμως ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές. Στο πλαίσιο της έρευνας, μάλιστα, εντοπίστηκαν έγγραφα με ημερομηνία μεταγενέστερη της πυρκαγιάς, τα οποία επιχειρούσαν να πιστοποιήσουν ότι το πευκοδάσος δεν κάηκε την 31η Ιουλίου του 2017 αλλά είχε καταστραφεί από πυρκαγιά περίπου μία δεκαετία νωρίτερα. Η δικογραφία τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να τη «σπάσει» στα δύο. Το ένα σκέλος αφορά το περιστατικό του εμπρησμού και το δεύτερο το σχέδιο καταπάτησης της καμμένης έκτασης. Καθώς μάλιστα για την υπόθεση ελέγχονται άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ και σ’ αυτή την περίπτωση προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε «σαρώσεις» στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.

Εντοπισμός υπόπτων

Ως ύποπτοι για τη μεγάλη πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη στις Βολίμες εμφανίζονται τρία άτομα ηλικίας 30, 55 και 80 ετών. Αντίστοιχα, ως δράστης για τον εμπρησμό της 26ης Αυγούστου στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα δάσους, ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος κάτοικος του νησιού. Εις βάρος τού υπόπτου πάντως δεν έχει ακόμα ασκηθεί δίωξη και μάλιστα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο εισαγγελέας του νησιού επέστρεψε τη δικογραφία στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ζητώντας από τα στελέχη της να προχωρήσουν σε νέες προανακριτικές ενέργειες.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι στο νησί δραστηριοποιείται κύκλωμα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις ή δεν χαρακτηρίζει ως αναδασωτέες εκείνες που κάηκαν από τις φωτιές και γι’ αυτό η τοπική εισαγγελία παρήγγειλε προ μηνός από τη ΔΑΕΕ νέα έρευνα με σκοπό να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί του σχεδίου εμπρησμών. «Η παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στο νησί ευελπιστούμε να λειτουργήσει αποτρεπτικά εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου», σχολίασε στην «Κ» στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτοντας ότι τριμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της ΔΑΕΕ μετέβη τον Απρίλιο στο νησί.

Για τις περυσινές πυρκαγιές στον Πύργο Ηλείας, το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Πάτρα σχημάτισε δικογραφίες για τις φωτιές στο οροπέδιο της Φολόης και στις περιοχές της Αρήνης και Σμίλα. Κατά πληροφορίες, τα περιστατικά σχετίζονταν με έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την προσπάθεια των καλλιεργητών να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

274 συλλήψεις και 15 δικογραφίες το 2017

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, το 2017 συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια 240 άτομα και αντίστοιχα για εμπρησμό από πρόθεση 34. Από το σύνολο των συλληφθέντων, ένας κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψε συμμετοχή του σε πάνω από 15 περιστατικά εμπρησμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η ΔΑΕΕ σχημάτισε 15 δικογραφίες για υποθέσεις εμπρησμού. Τα νούμερα δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Ενδεικτικά, για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν 263 άτομα και για εμπρησμό από πρόθεση 54. Ενα άτομο προφυλακίστηκε, καθώς προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής του σε πάνω από 30 πυρκαγιές, ενώ συνολικά η ΔΑΕΕ το 2016 σχημάτισε 19 δικογραφίες.

kathimerini.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014