Πολιτική
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1η Απριλίου» (Video)
Την πρώτη από μια σειρά Συνεντεύξεων Τύπου με θεματικές ενότητες εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο την Οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν στην στρατηγική της αύξησης των μισθών θα συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και είπε «ναι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 01/01/2024».
Ερωτηθείς για την αισχροκέρδεια ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους».
Σε ερώτηση επίσης για την αισχροκέρδεια και αν υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας και αν έχουν εντοπιστεί είπε:
«Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι να εκμεταλλευθούν την κρίση για να βγάλουν χρήματα. Ήταν σημαντική η παρέμβαση του Καλαθιού του Νοικοκυριού γιατί προσέφερε διαφάνεια και διαθεσιμότητα. Και οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν το καλύτερο προϊόν και επιδίδονται σε έρευνα αγοράς που δεν θα την έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητές μας. Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αν δεν έχουμε εκπλήξεις με τον πληθωρισμό. Τα χειρότερα τα έχουμε δει.
Για την μείωση των έμμεσων φόρων και αν θα προχωρήσει σε αυτό η κυβέρνηση είπε:
Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής με τις δεσμεύσεις της για την μείωση των φόρων. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ. Και μειώσαμε και την φορολόγηση στις επιχειρήσεις με ελάχιστο συντελεστή 9% και σημαντική μείωση στις εισφορές. Μια παρέμβαση που καθιστά την εργασία πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Στις μεταφορές, στην εστίαση στα γυμναστήρια. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ αποτύπωμα. Και στους αγρότες μας λιπάσματα και ζωοτροφές. Συγκρατήσαμε τις τιμές στον πρωτογενή τομέα. Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την μεσαία τάξη ήμουν απολύτως συνεπής που τα επέστρεψα. Η αποκλιμάκωση για την επόμενη 4ετια θα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού. Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Ουδέποτε διακινδυνεύσαμε τον δρόμο για την μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Σημαντική αύξηση του Κατώτατου μισθού
Η 1η Απριλίου είναι μια εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού γιατί αρχίζει η τουριστική περίοδος, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας αν συνδέεται με τον χρόνο των εκλογών.
Η αύξηση των μισθών είπε ότι έχει να κάνει με την παραγωγικότητα. Όσο γίνεται εξωστρεφής θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας. Είπε ότι όσοι παραπονιούνται πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς. Αν δείτε τα στοιχεία υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματος. Τόνισε ακόμα ότι δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους Έλληνες οποιαδήποτε δουλειά αλλά σταθερές δουλειές με καλύτερους μισθούς και για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κίνητρα. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι σημαντική. Από τα 650 στα 713 και αναμένεται άλλη μια αύξηση που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας και θα είναι σημαντική αύξηση που δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Για την ανεργία των γυναικών και των νέων είπε ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,3 και σ’ εμάς είναι πάνω από 29%. Στους νέους στην ΕΕ είναι 7,5% και στην Ελλάδα 17,5%. Ξεκινάμε ωστόσο από μια πιο υψηλή βάση, σημείωσε. Η μείωση ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη και οι δουλειές που δημιουργήθηκαν είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και πιο διατηρήσιμες και εναρμονισμένες με το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν τομείς που είναι σημαντικές. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών και είναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες π.χ. με την Αίγυπτο για να καλύπτονται οι ανάγκες των αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
Αν έρθει μια άλλη Κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι
Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από συμπληγάδες ούτε και είχαν κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη. Το μόνο κομμάτι του παζλ για κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα που θεωρώ ότι είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2023. Οι οίκοι περιμένουν τι θα γίνει στις εκλογές και θα είναι ζήτημα χρόνου αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει όμως μια άλλη κυβέρνηση δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.
Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι μια τεχνοκρατική παράμετρος αλλά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμούς για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας. Τα επιτόκια δεν τα αυξάνουμε εμείς αλλά η Ε.Κ.Τ. και τώρα αν συμβεί αυτό η εξέλιξη θα έχει μεγάλη σημασία.
Συνολικά η οικονομία μας έχει γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία αλλά και εξαγωγές αγαθών. Όλα αυτά, τόνισε πιστοποιούνται από διεθνείς οίκους και αναλυτές. Ο πρωθυπουργός συνέκρινε την εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός με εκείνη το 2020. Τότε υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόνισε. Υπήρχε όμως είπε και μια αμφιβολία. Σήμερα, 3 χρόνια μετά ένα μεγάλο κομμάτι δεν υπάρχει πια και υπάρχει ένα έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πετύχαμε σε πολλούς τομείς να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί υπάρχει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο ερώτημα ποιο θα είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που θα παραδώσει η κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Σήμερα θα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 39 δις. Δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανος γι αυτό ο κ. Τσίπρας καθώς με αυτό καταλήστεψε με φόρους την μεσαία τάξη κάτι που του επέβαλλαν οι δανειστές μας. Αυτά τα ταμειακά αποθέματα των 40 δις δεν είναι από την υπερφορολόγηση.
Σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση και σε αυτό βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο στηρίξαμε επιχειρήσεις στην πανδημία. Ακούσαμε παράπονα αλλά ήταν εκείνοι που δεν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει βήματα με την ψηφιοποίηση και την σύνδεση με την Α.Α.Δ.Ε. και έτσι μειώνεται η φοροδιαφυγή στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας. Όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα.
Διαβάζω κι εγώ Iluminati οικονομικούς αναλυτές και αναρωτιέμαι αν έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ ποτέ. Η πολιτική μας στήριξε την οικονομία και την κοινωνία σε εξαιρετικά κρίσιμες συγκυρίες. Είχαμε το θάρρος να ξοδέψουμε χρήματα και να προστατεύσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Την επιστρεπτέα προκαταβολή πρώτοι εμείς την εφαρμόσαμε. Θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην πανδημία.
Κάναμε το απολύτως σωστό και η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας και της οικονομίας και η έλλειψη ανησυχίας για το δημόσιο χρέος επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώην πρωθυπουργός τίναξε την μπάνκα στον αέρα και κατέρρευσε η λίρα και η πρωθυπουργός μαζί.
Οι θέσεις εργασίας που προστατεύσαμε στην πανδημία έδωσαν γρήγορη ανάκαμψη. Στα αεροδρόμιά μας δεν είχαμε πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι γιατί δεν έγιναν απολύσεις στην πανδημία και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους εκείνοι ήταν εκεί. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους μας ασκούν κριτική με δήθεν φιλελεύθερο πρόσημο.
Για την ημερομηνία εκλογών είπε: Θα σεβαστώ την συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει και θα περιοριστώ σε ερωτήσεις για την οικονομία.
Θα ανέμενα από τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους και πρέπει να το κάνουν και οι τράπεζες προς τους συνεπείς δανειολήπτες που επιλέγουν τον σωστό δρόμο.
Στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών
«Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα. Μόνιμα μέτρα για μόνιμες μειώσεις και προσωρινά μέτρα όπως η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά σημαντικό», είπε ο Πρωθυπουργός. προσθέτοντας ότι θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό έργο. «Μόνιμες παρεμβάσεις θα είναι η περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών», εξήγησε.
newsit.gr