Connect with us

Uncategorized

Κυβέρνηση: Περνάνε από τη Βουλή οι Πρέσπες, ανησυχία για την ένταση με την Τουρκία

tsipras zaef prespes

Οι υψηλοί τόνοι Καμμένου κατά της Άγκυρας, η προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο θα προεδρεύσει ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Σερβίας.

Επισήμως, η ατζέντα περιλαμβάνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης των ζητημάτων που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας (π.χ. Αλβανικό, Σκοπιανό, Κυπριακό) και γι’ αυτό το λόγο θα δώσει το παρών και η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη της, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, το καλοκαίρι, η ΝΔ είχε αποχωρήσει, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δεν προχωρούσε σε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.\

Από το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ έκανε αναφορά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, υπονοώντας έτσι ότι ο πραγματικός λόγος της τουρκικής έντασης είναι ο ρόλος και το μερίδιο που διεκδικεί στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, από τη Λέρο, ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους.

«Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί, οι οποίοι προκαλούν, ότι καλό θα ήταν γι’αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από εκεί και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ εκκρεμεί το ταξίδι Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από την πρόσκληση που του απηύθυνε από τη Νέα Υόρκη και την τελευταία τους συνάντηση το Σεπτέμβριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, κορυφαία κυβερνητική πηγή απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στην προκήρυξη εκλογών χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία, ενώ απέρριπτε το ενδεχόμενο να φέρουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση οι ενέργειες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να δρομολογήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως τόνιζε, η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί 151 ψήφους για να γίνει αποδεκτή, ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης απλώς περισσότερες θετικές ψήφους από τις αρνητικές, αρκεί αυτές να μην είναι λιγότερες από 120.

Ειδικά για την ψηφοφορία, η κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί με 151 έως 153 ψήφους ή ακόμη και 154. Η δε συμφωνία θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση όχι νωρίτερα από το Μάρτιο, ως απλό νομοσχέδιο, με προηγούμενη επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Όσο δε για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν θα ρισκάρει να διαλύσει το κόμμα του, καθώς εάν απομείνει με τέσσερις βουλευτές (σ.σ.: δύο διαφωνούν με τις Πρέσπες) θα πάψει να έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Επίσης, η γειτονική χώρα μπορεί να μπει με το όνομα FYROM στο ΝΑΤΟ εάν απορριφθεί η συμφωνία, καθώς, με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, αυτή η ονομασία αποτελεί τη μοναδική περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ ασκήσει βέτο.

reader.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014