Uncategorized
Λαϊκή Συσπείρωση: «Αγώνας για την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών»
Η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, αλλά και η γνωστοποίηση της έκδοσης εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και από τους δήμους, κάνουν πλέον φανερό ότι τα φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών θα πληθύνουν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Η επίθεση στη λαϊκή στέγη είναι η συνέχεια στο φορολογικό σαφάρι που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση – ΕΕ απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και την επέλαση του κεφαλαίου.
Η φορολεηλασία που συνεχίζεται, τα εισοδήματα που έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας και είναι το διαβατήριο της νέας φάσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης
Η κατάθεση του προσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, αποτελεί την συνέχεια στο κύκλο με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται με βάση τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση εναλλάσσει τους εκβιασμούς και τις απειλές με την καλλιέργεια κλίματος προσμονής στο λαό, ενώ με το παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» προσπαθεί να αποσπάσει ανοχή και συναίνεση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που επιταχύνονται. Όσο προχωράει η προετοιμασία του κεφαλαίου και των κομμάτων του για το νέο γύρο της επίθεσης, άλλο τόσο πρέπει να δυναμώσει η ετοιμότητα των εργαζομένων και του λαού να απαντήσουν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση.
Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διασφαλίζει την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους, ενισχύοντάς τους με άφθονο κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός.
Οι «πρωτοβουλίες» της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας και του περιφερειάρχη κου Κατσιφάρα για την «προστασία της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια» είναι ενταγμένες στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης – ΕΕ για διαχείριση της φτώχειας και την αποδοχή της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής.
Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση ή έστω ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο των κατασχέσεων από τράπεζες-κράτος- δήμους . Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, όπως και η αντίστοιχη παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται για να εγκλωβίσουν την λαϊκή αγανάκτηση μπροστά στο επερχόμενο κύμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία του περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης (φτώχειας δηλαδή) με βάση το νόμο 4387/2016 (Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη).
Το περιφερειακό παρατηρητήριο φτώχειας χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020 και έχει σαν στόχο όπως οι ίδιοι λένε «την αποτελεσματική παρακολούθηση των κοινωνικών ζητημάτων, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, την αποτύπωση και χαρτογράφηση χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» . Στην ευθυγράμμιση της κοινωνικής πολιτικής στα κατώτατα όρια φτωχιάς που σήμερα εισάγουν με την εφαρμογή του λεγομένου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που φτάνει στο… δυσθεώρητο ύψος των 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, αν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα. Άρα τέτοιες «πρωτοβουλίες» όπως αυτή της περιφερειακής αρχής έχουν οδηγό και στόχο μια ευέλικτη στρατηγική για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής κατεύθυνσης.
Από τα παραπάνω, προκύπτει, ότι τα ψίχουλα που θα δίνονται έχουν ως προϋπόθεση την συνέχεια και την ανακύκλωση της φτώχειας, τη συμφιλίωση με αυτή, το χαμήλωμα των λαϊκών διεκδικήσεων , το συμβιβασμό και την υποταγή του λαού. Αναφέρουν ότι η πρόταση τους έχει στόχο « τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», δηλαδή την αποδοχή αυτής της κατάστασης έτσι ώστε κανένας να μη διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες που δίνει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη.
Φυσικά ούτε κουβέντα από την Περιφερειακή Αρχή, τον Περιφερειάρχη για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ικανοποίηση αιτημάτων που πραγματικά ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό μιας και είναι γνωστό ποια πολιτική υποστηρίζει και υπηρετεί.
Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής η σύνδεση του ζητήματος της στέγης με την συνταγματική αναθεώρηση για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση, δε γίνεται τυχαία. Τον περασμένο Μάη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε ημερίδα ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Όπως δείχνει και η σχετική συζήτηση, αλλά και οι συχνές παρεμβάσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου σ’ αυτή, οι αλλαγές που επιδιώκεται να αποτυπωθούν στο σύνταγμα αφορούν την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τη θωράκιση της κερδοφορίας και εξουσίας τους, την ακόμα καλύτερη «θεμελίωση» όλου του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που σταθερά ενισχύουν η μία μετά από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα .
Υπέρτατος νόμος στο αστικό Σύνταγμα είναι η προστασία της καπιταλιστικής κερδοφορίας και η κατοχύρωση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης τους απασχολεί « η ρύθμιση» σειράς στοιχειωδών δικαιωμάτων και αναγκών των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων (υγεία, παιδεία, στέγη) με οδηγό την επιχειρηματικότητα και την ανταπόδοση . Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν θα έρθουν ούτε θα κατοχυρωθούν ποτέ από το αστικό Σύνταγμα. Ο λαός μας έχει την δίκη του πείρα γι’ αυτό. Θα έρθουν ως αντικείμενο της πάλης και των αγώνων του και σε σύγκρουση με την οικονομία και την εξουσία του κεφαλαίου. Έτσι μόνο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση και την κατοχύρωση τους .
Έτσι και η «πρωτοβουλία» που προτείνει η περιφερειακή αρχή για τη στέγη έχει αυστηρές προϋποθέσεις και όρους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η όποια “προστασία” που υπόσχεται για την πρώτη κατοικία υπάρχει και σήμερα. Απαιτεί εκκαθάριση και διευθέτηση οφειλών, ρευστοποίηση όποιας άλλης περιουσίας, να μη μένει ο οφειλέτης πίσω στις δόσεις, να είναι «συνεργάσιμος». Ζητείται πλήρες φακέλωμα των λαϊκών νοικοκυριών, στη βάση του οποίου προσδιορίζεται η «μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής», το ποσό, δηλαδή, που θα πρέπει να κόβουν το λαιμό τους να πληρώνουν στην τράπεζα κάθε μήνα, προκειμένου να μη χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι».
Ας δούμε όμως τι βγαίνει από την 128/17-07-2017 κατά πλειοψηφία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας «για την προστασία του δικαιώματος της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια»
Αναφέρει: «…προτείνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος το οποίο:
θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή. Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. (…) Στη συνέχεια αναφέρεται ότι θα γίνεται «σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (…)»
Από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και όταν η λαϊκή οικογένεια θα χάνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία- η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προτείνουν να της δίνεται στέγη σε επιφάνεια ανάλογη των αναγκών της!!! Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Παραγνωρίζει παντως ο κ. Κατσιφάρας πως η λαϊκή στέγη δεν χωρά να ξαπλώσει στην “κλίνη του Προκρούστη” και να κοπεί στα μέτρα που καθορίζει το τραπεζικό κεφάλαιο
Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο νομοθετικό οπλοστάσιο οι τραπεζικοί όμιλοι, θα συνεχίσουν να εκβιάζουν και να απειλούν τα λαϊκά στρώματα ενώ θα παραδίδουν στα κοράκια τις λαïκές περιουσίες, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τους πλειστηριασμούς. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι πιστωτές να έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς τυχόν άλλης μικροϊδιοκτησίας των λαϊκών νοικοκυριών.
Μας απασχολεί πως θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η 813/2016 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων για αυτό το ζήτημα.
Η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα η κοινωνική συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο.
Στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι τα παρακάτω είναι αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουμε και πραγματικά μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια:
- Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
- Διαγραφή κάθε είδους τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.)- μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
- Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους άνεργους για όσο διαρκεί η κρίση.
- Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων.
- Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες και αλιείς.
- Να εκπίπτουν απ’ τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανση, νερό, τηλέφωνο.
- Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
- Να καταργηθεί τώρα από την κυβέρνηση το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, σε σχέση με τις κατασχέσεις
Τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας
Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων
Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων
Τίμος Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου