Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

laiki syspeirosi 1

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: 

Στην συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 7.5.2018, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή σχεδιάζεται, ποιους σκοπούς και ποιες επιδιώξεις έρχεται να υλοποιήσει. Το ίδιο το κείμενο της εισήγησης της Περιφέρειας αφού εξαίρει τον ρόλο της Ε.Ε. και την ενεργειακή της πολιτική, αναφέρει πως ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής στον ενεργειακό τομέα, συμβαδίζει με την εθνική και Ευρωενωσιακή πολιτική.

Είναι αυτή η πολιτική που η διαχρονική εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σήμερα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του Προγράμματος «Ευρώπη 2014 – 2020», οδήγησε στην «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», δηλαδή, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων. Είχε ως πλευρά της την επιθετική προώθηση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εξαρχής ανάθεση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ υψηλότερο κόστος, το οποίο ακριβοπληρώνουν οι λαΙκοί καταναλωτές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Όλοι όσοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική, μαζί και η Περιφερειακή Αρχή καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα φέρει ανάπτυξη σε όφελος όλων, οτι ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και οφέλη για τους καταναλωτές. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, οι απολύσεις, η είσοδος των εργολάβων, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Η αύξηση της παραγωγικότητας που υπήρξε πραγματοποιήθηκε σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών, αφού αυξήθηκαν τα λεγόμενα «πράσινα τέλη» κατά 147%, και συνολικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κατά 48%. 3 στα 10 νοικοκυριά σήμερα στην χώρα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε συστήματα θέρμανσης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας.

Οι παραπάνω επιδιώξεις προωθούνται και μέσα από το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, που Περιφερειακή Αρχή αγκαλιάζει και προωθεί και στην Περιφέρειά μας. Οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στο σημερινό
περιβάλλον ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δεν έρχονται σε αντίθεση με την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο. Γι’αυτό τους προωθεί η Ε.Ε. και τις υποδέχτηκαν μετά βαϊων και κλάδων οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας.

Το αποτέλεσμα θα είναι η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια, αφού πρώτα θα έχουν συνυπάρξει μεγάλοι και μικροί παραγωγοί διαφόρων μορφών ενέργειας, μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο με βάση το κέρδος σε ένα περιβάλλον που το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό.

Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια να καλλιεργηθούν αυταπάτες σε μικρούς παραγωγούς, αγρότες τοπικές κοινωνίες που σήμερα δικαίως διαμαρτύρονται για μια σειρά σχεδιασμούς όπως γίνεται για παράδειγμα στους δήμους Ακτίου – Βόνιτσας, στο Μεσολόγγι και αλλού για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών, προκειμένου να καμφθούν οι δίκαιες αντιδράσεις τους.

Σε καμμία περίπτωση όλος αυτός ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει και την παράδοση των υδρογονανθράκων σε μεγάλους ομίλους εγχώριους και ξένους, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, δεν μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειας μας να ακριβοπληρώνουν την ενέργεια, να ζουν με κομμένο το ρεύμα. Και είναι υποκρισία εκ μέρους και της Περιφερειακής αρχής που στηρίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας που δημιουργεί την ενεργειακή φτώχεια να λέει πως θέλει να την αντιμετωπίσει.

Η όποια διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που είναι προσανατολισμένη στην κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου, θα συνυπάρχει με τον κίνδυνο πλημμυρών όσο δεν γίνονται αναγκαία έργα για την προστασία της περιουσίας του λαού μας, όπως έγινε για ακόμα μία φορά πρόσφατα στον νομό Ηλείας.

Σημειώσαμε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πως η ενέργεια αντιμετωπίζεται ως εμπορεύμα, και στο κέρδος ως κριτήριο της παραγωγής.

Ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός κινείται σε αυτήν την λογική. Γι’ αυτό επιμένουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται, και απο την κυβέρνηση και από την Περιφερειακή Αρχή, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης. Να παλέψουν για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας,να καταργηθούν τα λεγόμενα «πράσινα τέλη» και οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, να υπάρχει σταθερή μόνιμη εργασία, να μην παραδοθούν τα λιγνιτικά αποθέματα, το υδατικό, αιολικό και γεωθερμικό δυναμικό στους κάθε λογής μεγαλοεπενδυτές. Οι ΑΠΕ για να είναι σε όφελος του λαού απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014