Υγεία
Langya: Ο νέος ιός που βρέθηκε στην Κίνα – Αναλυτικά τα συμπτώματα
Αυξημένη επαγρύπνηση απαιτείται για το νέο ιό Langya που εντοπίστηκε σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Κίνα, ο οποίος μπορεί να μην προκαλέσει την επόμενη πανδημία, αλλά υποδηλώνει πόσο εύκολα οι ιοί μπορούν να ταξιδέψουν απαρατήρητοι από τα ζώα στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες.
Ο ιός, που ονομάστηκε Langya henipavirus, μόλυνε σχεδόν 40 αγρότες και άλλους κατοίκους, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που θεωρεί ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπους από τη μυγαλή, ένα μικρό θηλαστικό που μοιάζει με τυφλοπόντικα και συναντάται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.
Το παθογόνο δεν προκάλεσε θανάτους, αλλά εντοπίστηκε σε άσχετους μεταξύ τους ασθενείς σε νοσοκομεία στις επαρχίες Shandong και Henan μεταξύ 2018 και 2021, είπαν οι επιστήμονες, εύρημα που συνάδει με τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς ότι οι ιοί που μεταδίδονται απο τους ανθρώπους στα ζώα, διαχέονται συχνά απαρατήρητοι σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό αυτών των ζωονοσογόνων κρουσμάτων στον κόσμο και αυτός (ο ιός Langya) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο ιολόγος Leo Poon, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον ιό, που δημοσιεύτηκε ως αλληλογραφία από μια ομάδα Κινέζων και διεθνών ερευνητών στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε παγκόσμια προσοχή λόγω της αυξημένης ανησυχίας για τα κρούσματα.
Η επιστήμονας μολυσματικών ασθενειών Linfa Wang, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα είπε στο CNN ότι παρόλο που ο νέος ιός ήταν απίθανο να εξελιχθεί σε «άλλο συμβάν ασθένειας Χ», όπου ένα άγνωστο προηγουμένως παθογόνο πυροδοτεί επιδημία ή πανδημία. «Αποδεικνύεται όμως ότι τέτοια συμβάντα διάχυσης ζωονοσογόνων συμβαίνουν πιο συχνά από όσο νομίζουμε ή γνωρίζουμε»
Πώς ανιχνεύτηκε ο νέος ιός
Οι πρώτες ενδείξεις για την παρουσία ενός νέου ιού προέκυψαν όταν ένας 53χρονος αγρότης αναζήτησε θεραπεία σε νοσοκομείο στην πόλη Qingdao της επαρχίας Shandong τον Δεκέμβριο του 2018 με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και ναυτία. Όταν εξετάστηκαν τα δείγματα του ασθενούς, οι επιστήμονες βρήκαν κάτι απροσδόκητο, έναν ιό που δεν είχαν ξαναδεί, που σχετίζεται με τους ιούς Hendra και Nipah, εξαιρετικά θανατηφόρα παθογόνα από μια οικογένεια που δεν είναι γνωστή για εύκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τους επόμενους μήνες, ερευνητές και στα τρία νοσοκομεία έκαναν έλεγχο για αυτόν τον ιό σε ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα κι εν τέλει τον εντόπισαν σε 35 άτομα, τα οποία είχαν μια σειρά συμπτωμάτων όπως βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο και ναυτία, εκτός από πυρετό. Εννέα από αυτούς τους ασθενείς είχαν επίσης μολυνθεί από έναν γνωστό ιό, όπως η γρίπη, επομένως η πηγή των συμπτωμάτων τους ήταν ασαφής, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπτώματα στους υπόλοιπους 26 θα μπορούσαν να προκλήθηκαν από τον νέο ιό henipa.
Μερικοί εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία ή θρομβοπενία, μια πάθηση των αιμοπεταλίων, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν πολύ διαφορετικά σε ασθενείς με Hendra ή Nipah και κανείς από την ομάδα δεν πέθανε ή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ. Αν και όλοι ανάρρωσαν, δεν παρακολουθούνταν για μακροπρόθεσμα προβλήματα, πρόσθεσε.
Από την ομάδα των 26, όλοι εκτός από τέσσερις ήταν αγρότες, και ενώ ορισμένοι επισημάνθηκαν από το ίδιο νοσοκομείο με το αρχικό κρούσμα, πολλοί άλλοι βρέθηκαν στο Xinyang, περισσότερο από 700 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή είναι γνωστό ότι παρόμοιοι ιοί κυκλοφορούν σε ζώα από τη νοτιοδυτική Κίνα έως τη Νότια Κορέα, δεν ήταν περίεργο να καταγραφεί μετάδοση στους ανθρώπους σε τόσο μεγάλες αποστάσεις, εξήγησαν οι επιστήμονες. Τα κρούσματα ήταν σποραδικά, αλλά χρειαζόταν περισσότερη έρευνα, είπαν.
Μόλις κατάλαβαν ότι ένας νέος ιός μολύνει ανθρώπους, οι ερευνητές, άρχισαν έρευνες για να ανακαλύψουν τι μόλυνε τους ασθενείς. Έλεγξαν εξημερωμένα ζώα για ίχνη προηγούμενης μόλυνσης με τον ιό και βρήκαν έναν μικρό αριθμό κατσίκων και σκύλων που μπορεί να είχαν τον ιό στο παρελθόν. Αλλά η πραγματική ανακάλυψη ήρθε όταν εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν από μικρά άγρια ζώα που αιχμαλωτίστηκαν και βρήκαν 71 μολύνσεις σε δύο είδη απο μυγαλές, μικρά θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά και θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο με το νέο ιό.
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για τον έλεγχο του ιού henipa Langya και θα πρέπει να διεξαχθούν όχι μόνο στις δύο επαρχίες όπου εντοπίστηκε ο ιός, αλλά ευρύτερα εντός της Κίνας και εκτός αυτής.
Μείωση του ρίσκου
Παγκοσμίως, το 70% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών πιστεύεται ότι έχουν περάσει στον άνθρωπο μέσω της επαφής με ζώα, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες λένε ότι έχει επιταχυνθεί καθώς οι αυξανόμενοι ανθρώπινοι πληθυσμοί επεκτείνονται σε ενδιαιτήματα άγριας ζωής.
Η Κίνα έχει δει μεγάλες επιδημίες από αναδυόμενους ιούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS το 2002-2003 και της Covid-19.Και οι δύο εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και από ιούς που πιστεύεται ότι προέρχονται από νυχτερίδες. Οι καταστροφικές συνέπειες και των δύο ασθενειών, ιδιαίτερα της Covid-19 πουμέχρι σήμερα έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως καταδεικνύουν τη σημασία του γρήγορου εντοπισμού περιπτώσεων νέων ιών και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με πιθανούς κινδύνους.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την κατανόηση του ιού Langya και την επιβεβαίωση των τελευταίων ευρημάτων, και είπαν ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των ιών που μπορεί να μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.
«Επειδή αυτός ο νέος ιός μπορεί να μην κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα, είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες και να επιτρέψουμε σε άλλους να προετοιμαστούν ή να κάνουν κάποια περαιτέρω έρευνα στις χώρες τους», δήλωσε ο Poon στο Χονγκ Κονγκ.
Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαδεδομένος μπορεί να είναι ο νέος ιός στη φύση, πώς διαχέεται στους ανθρώπους και πόσο επικίνδυνος είναι για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων ή να αποκτήσει αυτή την ικανότητα εάν συνεχίσει να μεταπηδά από ζώα σε ανθρώπους.
Το γεωγραφικό εύρος όπου εντοπίστηκαν οι λοιμώξεις «υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μάλλον διαδεδομένος», δήλωσε ο ιολόγος Malik Peiris, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι μελέτες σε άλλα μέρη στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες ήταν σημαντικές για να εξακριβωθεί η γεωγραφική περιοχή αυτού του ιού στα ζώα και στους ανθρώπους.
Επίσης, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα υπαινίσσονται τον μεγάλο αριθμό μη ανιχνευμένων λοιμώξεων που μεταδίδονται από την άγρια ζωή στους ανθρώπους. «Αυτό είναι σημαντικό για να μην παρασυρθούμε από την επόμενη πανδημία, όταν όχι αν έρθει», είπε.