Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Λεφτά για «υγειονομικές ανάγκες»! – «Πέρασε» της Γερμανίας – Ταπείνωση Ιταλίας

eurogroup germania italia

Σε συμφωνία κατέληξαν στις 11 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού, έπειτα από έντονες διεργασίες το Eurogroup.

Το «πακέτο» θα αφορά μόνο κεφάλαια για «υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού», αλλά όχι ενισχύσεις των οικονομιών!

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο».

Ουσιαστικά έγινε αυτό που ήθελαν οι Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία  καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποστήριξε ότι «με την εν λόγω συμφωνία, έχει τεθεί η βάση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέπει την έκδοση κοινού χρέους», καλώντας τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Τα ακριβώς αντίθετα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: «Θα στείλω επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσω σχετικά με το ποια κράτη-μέλη ζητούν ευρωομόλογο και ποια όχι, αλλά δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην αμοιβαιοποίηση τους χρέους», δηλαδή την «έκδοση κοινού χρέους» για την οποία μίλησε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ!

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα υποστήριξε ότι «το Eurogroup κατέληξε σε μια λογική συμφωνία, υπογραμμίζοντας θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όροι για τον δανεισμό από τον ESM».

Μπορούμε να πούμε ότι ο πιο σοβαρός και ρεαλιστής στις δηλώσεις του ήταν ο Ελληνας ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας: Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα και αναγκαστικά να δηλώνει «μερικώς ικανοποιημένος» για το ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, παρά για το περιεχόμενό της, το οποίο δεν αγγίζει την πραγματική οικονομία.

Και απλά δήλωσε «αισιόδοξος ότι μετά την σημερινή απόφαση, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (σ.σ.: Αυτό μας ακούγεται ως νέος τίτλος Μνημονίου ή κάνουμε λάθος;).

Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το μάτι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».

Νωρίτερα ο κ. Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αποτέλεσμα να έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία.

Η Ιταλία και η Ισπανία αποδέχτηκαν το συμβιβασμό βάσει του οποίου δεν θα υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις για τις χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις τους προς του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι 19 υπουργοί θα συμπεριλάβουν τη χρήση «καινοτόμων εργαλείων» για την μετά – πανδημική, έναν όρο τον οποίον απέρριπτε η Ολλανδία, καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφραστεί στο μέλλον σε κοινά ευρω – ομόλογα.

Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού.

Δηλαδή δεν έχει ευθεία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που δεν δέχονταν Ιταλία και Ισπανία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες που ανέμεναν κεφάλαια για να «ανακινηθούν» οι πληγωμένες οικονομίες τους.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι θα πει «υγειονομικές ανάγκες», όταν η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει δομικά προβλήματα στις οικονομίες και χρειάζονται αυτά τα χρήματα για να ανορθώσουν τις οικονομίες τους, όχι μόνο για να υγειονομικούς λόγους.

Ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη – μέλη ζητούν ευρω – ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».

pronews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014