Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

«Λεφτά υπάρχουν»: Δώδεκα χρόνια από την ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου (Videos)

giorgos

Η κρίση ερχόταν, οι προβλέψεις ήταν τουλάχιστον απαισιόδοξες αλλά η ατάκα «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου στις 10/9/2009 ήταν υπεραρκετή για να «πείσει» τους Έλληνες που ακόμα ήταν επηρεασμένοι από τα χρόνια της ευμάρειας!

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν λόγο για τα σκανδαλώδη greek statistics, η κρίση πλησίαζε αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το θρυλικό «λεφτά υπάρχουν».

Μια ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου, τότε αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετέπειτα Πρωθυπουργού, που έμελλε να γίνει «σύμβολο» (με την αρνητική έννοια) της κρίσης. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 2009, ακριβώς δώδεκα χρόνια πριν όταν την ακούσαμε για πρώτη φορά! Ο περισσότερος κόσμος ίσως πείστηκε, ίσως «αρπάχτηκε» από την ελπίδα. Ίσως και να μη μπορούσε να καταλάβει τι έρχεται!

Η Ε.Ε πίεζε την Κυβέρνηση Καραμανλή να πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Μέτρα σκληρά, που σίγουρα δεν θα ήταν ευχάριστα για το λαό. Το οποίο έλλειμμα δεν ήταν στο 6% όπως το παρουσίαζε η τότε Κυβέρνηση αλλά στο 15,4%!!! Όμως οι δηλώσεις του τότε Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη περί «θωρακισμένης οικονομίας» και η μετέπειτα δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» ήταν υπεραρκετές για να «αποπροσανατολίσουν» τον κόσμο.

Διότι πολύ απλά, όπως σας προαναφέραμε, ο κόσμος τότε δεν ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσει τι έρχεται…

«Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις» είχε πει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας».

Δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι ο κόσμος θέλησε να μελετήσει κάτι παραπάνω από το «λεφτά υπάρχουν»! Ούτε είναι και τόσο βέβαιο ότι ενδιέφερε τον ίδιο τον Παπανδρέου να «συγκρατήσει» ο κόσμος κάτι παραπάνω απ’ αυτή τη φράση.

Τρεις μέρες αργότερα (13/9/2009) ο τότε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη κι έδινε συνέντευξη Τύπου. Κι επανέλαβε την ατάκα κατόπιν ερώτησης.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, ημέτερους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος .Όταν λέω «σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος» σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν!»

Ο κόσμος άκουγε για κρίση αλλά η φράση «λεφτά υπάρχουν» θα μπορούσε υποσυνείδητα να αποδειχθεί… καθησυχαστική! Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το ότι αρχικά τα υπόλοιπα κόμματα δεν αντέδρασαν. Αν και οι ενδείξεις για το μέλλον, μεσούσης μάλιστα μιας τρομερής παγκόσμιας κρίσης δεν ήταν και τόσο αισιόδοξες. Το αντίθετο… Ήταν «μαύρες»!

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου του 2009 με 43,82% και 3 εκ.12.542 ψήφους. Και 160 έδρες, 58 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η Νέα Δημοκρατία με 33,47%, πτώση κατά 8,38% από τις προηγούμενες εκλογές και 91 έδρες (61 λιγότερες) πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κώστας Καραμανλής κίνησε τη διαδικασία διαδοχής του στην Παράταξη και λίγο αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς, πανηγυρικά, θα άφηνε πίσω του τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Όσο για τα… λεφτά που υπήρχαν; Δείτε το παρακάτω και θυμηθείτε.

Περίπου 6 μήνες μετά την εκλογή του ο Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα θα υπαγόταν πλέον στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης.

Πλέον η φράση «λεφτά υπάρχουν» ήρθε στο μυαλό όλων. Οι αντίπαλες παρατάξεις άρχισαν πλέον να κάνουν λόγο για «φράση που χρησιμοποιήθηκε ψηφοθηρικά»! Ο κόσμος «τιμώρησε» το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις επόμενες εκλογές με περίπου δυόμιση εκατομμύρια λιγότερες ψήφους και μείον 30% (το 2012) ενώ από το 2015 έγινε σταθερά μονοψήφιο.

Δεν είναι μόνο η ατάκα που έμεινε στην ιστορία και «σημάδεψε» την εποχή της κρίσης (που ακόμα δεν ξεπεράστηκε). Είναι προφανώς κι εκείνη που… έστειλε στα τάρταρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα κόμμα που κυριάρχησε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα και που δύσκολα (όπως φαίνεται) θα επανέλθει.

Νίκος Μπουρλάκης – sportime.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014