Εγκεφαλογράφημα
Η λειψυδρία και τα αντλιοστάσια του Ρουπακιά Αγρινίου (Photos)
Πριν από μερικούς μήνες ο Γιάννης Γιαννακόπουλος έκανε σχετική ανάρτηση με το ζήτημα των αντλιοστασίων του Ρουπακιά, που τη δημοσίευσαν και αρκετά ΜΜΕ της περιοχής μας.
Επειδή, από ότι φαίνεται, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία υπηρεσία για το θέμα αυτό επανέρχομαι με το σημερινό μου υπόμνημα μήπως και υπάρξει κινητικότητα για την μερική τουλάχιστο άρδευση της περιοχής του Ρουπακιά τους θερινούς μήνες.
«ΥΠΟΜΝΗΜΑ»
ΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Η περιοχή του Ρουπακιά Αγρινίου είναι άνυδρη, σε ότι αφορά την άρδευση της, από την δεκαετία του 1990 περίπου. Μέχρι τότε υπήρχε καθημερινή παροχή νερού από τον χείμαρο της Ερημίτσας μέσω χωμάτινου υδραύλακα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που περιορίζονταν μόνο τα σαββατοκύριακα.
To νερό του υδραύλακα αυτού, που λειτουργούσε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, έφθανε μέχρι το Αγρίνιο και έπαψε να λειτουργεί στις αρχές του 1990 περίπου λόγω πτώσεως της κοίτης του χειμάρου της Ερημίτσας στο σημείο της απομάστευσης που ήταν κοντά στα Ναστέϊκα.
Οι ανάγκες όμως της επιπλέον ύδρευσης, λόγω της επεκτάσεως των καλλιεργειών στη περιοχή (ιδιαιτέρως της καπνοκαλλιέργειας) οδήγησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1959 στην κατασκευή και την λειτουργία, από τον ΤΟΕΒ Αγρινίου Ερημίτσας, δύο αντλιοστασίων που αποτυπώνονται στο παρατιθέμενο απόσπασμα από τους χάρτες GOOGLE της περιοχής.
Το ένα βρίσκεται λίγο βορειότερα από τον οικισμό Τροχός Αγρινίου (θέση Α με συντεταγμένες 38.617700, 21.441592 φωτογραφία 1) και το άλλο λίγο ανατολικότερα από της εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννου Ρηγανά (θέση Γ με συντεταγμένες 38.606606, 21.427445 Φωτογραφία 2).
Επί πλέον το 1972 περίπου κατασκευάστηκε ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που θα μετέφερε νερό με άντληση από την Τριχωνίδα όχι μόνο για την περιοχή του Ρουπακιά αλλά και της Νέας Αβώρανης. Η κατασκευή αυτή ήταν ενταγμένη στα έργα άρδευσης της πεδιάδας του κάτω Αχελώου (φωτογραφία 3) και πέρα από τις απαλλοτριώσεις και την δημιουργία τσιμεντένιων διωρύγων στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ.
Κάποια στιγμή μετά το 1975 κατασκευάστηκε και τρίτο αντλιοστάσιο (θέση Β με συντεταγμένες 38.610058, 21.432606 φωτογραφία 4). Με το νερό των τριών αυτών αντλιοστασίων μέσω τμημάτων της προαναφερθείσας διώρυγας η και άλλων διωρύγων αρδεύονταν η περιοχή του Ρουπακιά όπως προαναφέραμε.
Σήμερα τα αντλιοστάσια αυτά δεν λειτουργούν και κάποια έχουν λεηλατηθεί στη κυριολεξία. Όμως θα μπορούσε, με την συντήρησή τους και την επαναλειτουργία τους, να αρδευτεί μεγάλο τμήμα του Ρουπακιά με δεδομένο ότι υπάρχει δίκτυο τσιμεντένιων υδραυλάκων εκατέρωθεν των αντλιοστασίων Β και Γ που με κάποιες επιδιορθώσεις μπορεί να παροχετεύσει το νερό σε μεγάλα τμήματα της περιοχής (φωτογραφίες 5,6) και σε ότι αφορά το αντλιοστάσιο Α εύκολα μπορεί να μεταφερθεί νερό με σωλήνες σε παρακείμενο τσιμεντένιο υδραύλακα (φωτογραφίες 7,8).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες ΥΕΒ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Κτηματική Υπηρεσία κλπ ας επιληφθούν του θέματος και κατ’ αρχή ας ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αντλιοστασίων δηλαδή αν αυτά είναι ιδιωτική η δημόσια περιουσία.
H επαναλειτουργία των αντλιοστασίων αυτών αποτελεί την με τα σημερινά δεδομένα την μοναδική λύση για την μερική τουλάχιστον άρδευση της περιοχής του Ρουπακιά που είναι απολύτως αναγκαία τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας όπως ήταν η περυσινή.
ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2022
Υ.Γ. 1.- Να επισημάνω σχετικά με την δημιουργία του προαναφερθέντος αντλιοστασίου Α που βρίσκεται κοντά στο μύλο του Νάστα, ότι για την δημιουργία του ο ΤΟΕΒ Αγρινίου-Ερημίτσας προέβη σε αγορά εκτάσεως 100 τ.μ. από την χήρα Πέτρου Γιαννακόπουλου και τον γιό της Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο βάσει του συμβολαίου αριθ.7790/3-11-1958 συμβολαιογράφου Ηλία Πετρόπουλου.
2.- Τους καλοκαιρινούς μήνες με την έλλειψη του αρδεύσιμου νερού πολλοί κάτοικοι της περιοχής κάνουν κατά κόρο χρήση του πόσιμου νερού για το πότισμα κήπων και δένδρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια αυτού για την απρόσκοπτη ύδρευση μεγάλων τμημάτων της περιοχής.