Connect with us

Εγκεφαλογράφημα

Οι λέξεις που θα βάλουν τάξη στην πραγματικότητα

skepsis 1 768x500 1

Κάθε φορά που μια Κυβέρνηση χρησιμοποιεί, με αυτό τον τρόπο που χρησιμοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση την καταστολή, ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς την αποτυχία της να πείσει τους πολίτες για τις επιλογές της.

Δυστυχώς η διαπίστωση αυτή μοιάζει τόσο αυτονόητη που οι πολιτικοί μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η δικαιοσύνη και η δύναμή της έχει τις πηγές και τη στήριξή της στη δυναμική της κοινωνίας και στις συλλογικότητές της και όχι στη Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Την εβδομάδα που πέρασε γίναμε όλοι μάρτυρες της κλιμάκωσης της βίας σαν την μοναδική απάντηση στα ερωτήματα που η Κυβέρνηση όφειλε να απαντήσει με πειθώ και όχι με ξύλο.

«Όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει να διασφαλίσει με την πειθώ την κοινωνική ειρήνη, διασπείρει πλαστούς κινδύνους ώστε να νομιμοποιήσει τη βία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την έμφυτη ανασφάλεια τής ύπαρξης του ανθρώπου-πολίτη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τις κοινωνικές τάξεις στην απώλεια της συλλογικής συνείδησης με πρόδηλο σκοπό τα κέντρα εξουσίας να μπορούν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση μεμονωμένους ανθρώπους και αποσαθρωμένες κοινωνίες», γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης, Διαχειριστής της ιστοσελίδας «τοβιβλίο.net», και κατά την εκτίμησή μου έχει απόλυτο δίκιο.

Τα πράγματα πια οδηγούνται σε μια ανεξέλεγκτη πόλωση και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν.

Βρισκόμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα ενός σκληρού lockdown, και παραμένουμε απ’ όσα γνωρίζω η μόνη χώρα της Ευρώπης που όλοι μας κυκλοφορούμε ακόμα με sms.

«O κίνδυνος», είπε ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γ. Σαχίνη, «είναι πόσα από αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας». Κι αυτός ο κίνδυνος, δεν είναι κίνδυνος τον οποίο βλέπει μόνο ο συγκεκριμένος καθηγητής, είναι η βεβαιότητα μιας δυστοπίας που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κατασκευάζεται.

«Αν αναζητήσουμε λοιπόν την απάντηση» καταλήγει ο Κώστας Θερμογιάννης, «στο ερώτημα περί του ποια είναι η πολιτική φιλοσοφία που κυριαρχεί στη χώρα μας, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η έσχατη λύση ακόμα και στην πιο ακραία κατάσταση στη Δημοκρατία δεν είναι η βία αλλά η πειθώ και οι λέξεις που βάζουν σε τάξη την πραγματικότητα. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι…»

Καλημέρα.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014