Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Μ. Λιάπης: Μεγάλο λάθος η αλλαγή έδρας του Χαρίλαου Τρικούπη

xarilaos trikoupis mesologgi eisitiria diarkeias

O Μίλτος Λιάπης Γενικός Γραμματέας κι έφορος μπάσκετ Χαρίλαου Τρικούπη την περίοδο 1984-1994 κάνει δημόσια τοποθέτηση με αφορμή την έδρα στην οποία θα αγωνίζεται η ομάδα του Μεσολογγίου τη νέα αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021 στην Basket League. 

Διαβάστε την ανακοίνωσή του:

Η εκκωφαντική σιωπή στα περισσότερα Μ.Μ.Ε. της περιοχής για τη φημολογούμενη μεταφορά της έδρας της ομάδας μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη στο Αγρίνιο δεν είναι ανεξήγητη. 

Συνηθισμένοι χρόνια τώρα στο να λιβανίζουν και να στηρίζουν την εξουσία των εργολάβων και των μεγάλων εταιρειών δεν βρίσκουν τίποτα να γράψουν για τις τραγικές αντιφάσεις του συστήματος που με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετούν.  

Έτσι μια ομάδα, μιας μικρής πόλης, που με το σπαθί της κέρδισε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, που μη ξεχνάμε είναι, με βάση  αριθμούς και αποτελέσματα, από το κορυφαία στο κόσμο, αδυνατεί να κάνει τον προγραμματισμό της για τη νέα σαιζόν, γιατί η Ε.Σ.Α.ΚΕ. βάζει δύσκολους όρους συμμετοχής με βασικότερους, το «μπάτζετ», τις εγγυητικές, την ύπαρξη γηπέδου χωρητικότητας 1.200 θεατών και την δυνατότητα απρόσκοπτης τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων, αφήνοντας όμως, στην τελευταία συνεδρίαση της, ένα «παράθυρο» για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών σε μικρά γήπεδα λόγω κορονοϊού.

Αντί λοιπόν σύσσωμοι, Διοίκηση Τρικούπη, Δήμος, Περιφέρεια και Μ.Μ.Ε., να πάρουν την παρεχόμενη ευκαιρία, να αγωνιστούν από κοινού και  να επιβάλλουν λόγω των ειδικών συνθηκών, την μία και μοναδική επιλογή που υπάρχει, δηλαδή το να αγωνιστεί η ομάδα στη φυσική της έδρα, είτε κεκλεισμένων, είτε με περιορισμένο, είτε με ελεύθερο αριθμό θεατών και να μετατρέψουν ταχύτατα το κλειστό σε ένα πραγματικό γήπεδο στολίδι, συζητάνε όλα τα άλλα ενδεχόμενα, εκτός από αυτό.

Φυσικά εμφανίζουν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την απαίτηση της Ε.Σ.Α.Κ.Ε. για τη δυνατότητα απρόσκοπτης τηλεοπτικής κάλυψης, που δεν υπάρχει στο Δ.Α.Κ. Μεσολογγίου, όμως, οι όποιες παρεμβάσεις που απαιτούνται, είναι απαραίτητο να γίνουν  και στο γήπεδο του Αγρινίου, γιατί και εκείνο δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις. 

Αλλά γιατί να μη γίνουν άμεσα στο Δ.Α.Κ. Μεσολογγίου τοποθέτηση μικρών πτυσσόμενων κερκίδων πίσω απ’ τις μπασκέτες και δημοσιογραφικά θεωρεία ακριβώς πάνω από την αίθουσα βαρών με μια ελαφρά και γρήγορη κατασκευή που θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για σωστή τηλεοπτική κάλυψη; Έτσι το όποιο πλάνο για επέκταση των κερκίδων, αν υπάρχει,  αφού  κανένας δεν έχει σοβαρά ενημερώσει γι αυτό,  να έχει το χρόνο του, να σχεδιαστεί σωστά και μάλιστα ενταγμένο μέσα σε όλο στο πλέγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δ.Α.Κ., που παρεμπιπτόντως βρίσκονται σε πανάθλια κατάσταση, με ευθύνη διαχρονικά όλων των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων. 

Είναι ασυγχώρητο να μη παλεύεις και να μη διεκδικείς να υλοποιηθεί ένα δικαιότατο αίτημα απέναντι σε μια Ε.Σ.Α.Κ.Ε. που δεν τηρεί τους κανόνες σωστής και αξιόπιστης  διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, που ανεβοκατεβάζει ομάδες ανάλογα με το όνομα, που όποιος έχει λεφτά αγοράζει ένα Α.Φ.Μ. και ανεβαίνει κατηγορία, ενώ ένας πρωταθλητής στο γήπεδο όχι μόνο δεν  ανεβαίνει, αλλά απειλείται με υποβιβασμό σε κατώτερη κατηγορία, αν δεν τηρήσει τους σαθρούς κανόνες που «κατά το δοκούν» επιβάλλουν.

Οδεύουμε  ολοταχώς λοιπόν προς την περίπτωση, η ομάδα στην παρθενική της εμφάνιση στη Α1 να μη παίξει ούτε ένα αγώνα  στο Μεσολόγγι. Έτσι οι δημότες και η νεολαία της πόλης:

δεν θα  νιώσουν τη χαρά κι απόλαυση της παρακολούθησης ζωντανά των αγώνων με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, 
καμιά ομάδα δεν θα μείνει στο Μεσολόγγι λόγω των ανύπαρκτων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, 
κανένας φίλαθλος άλλης ομάδας δεν θα επισκεφθεί την πόλη,
καμιά αναβάθμιση του Δ.Α.Κ. δεν πρόκειται να γίνει ειδικά αν δεν πάει καλά αγωνιστικά.
στα ντέρμπι με τις μεγάλες ομάδες ουσιαστικά θα παίζει εκτός έδρας αν και τυπικά γηπεδούχος.

Είναι ξεκάθαρο πως το Μεσολόγγι,  αν γίνει αυτό, από τη συμμετοχή του Τρικούπη στην Α1 δεν θα έχει καν ούτε κάποιες μικρές πρόσκαιρες χαρές, ούτε καν κάποια μικρά οικονομικά οφέλη, δεν θα έχει  κερδίσει απολύτως τίποτα, εκτός ίσως από την συμπλήρωση του βιογραφικού κάποιων πιθανών υποψηφίων πολιτευτών.

Αυτό το σαθρό και σάπιο οικοδόμημα που θεωρεί πως ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας, συγκαλύπτουν τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. και το πολιτικό προσωπικό της εξουσίας κι επιβάλλουν την απόλυτη σιωπή και κάθε αναφορά στα κακώς κείμενα. 

Και αυτό γιατί αν πραγματικά έκαναν σωστά τη δουλειά τους θα έπρεπε να ερευνήσουν και να εξηγήσουν  στους πολίτες γιατί στην κατ’ ευφημισμό πρωτεύουσα:

Η ομάδα του Χαρίλαου Τρικούπη στην πρώτη εμφάνιση της στην κορυφαία κατηγορία του Μπάσκετ δεν μπορεί να αγωνισθεί στην έδρα της.

Τα γήπεδα του Δ.Α.Κ. Ι.Π. Μεσολογγίου δεν αδειοδοτούνται εδώ και πολύ καιρό για αγώνες λόγω δήλωσης σεισμικής ακαταλληλότητας των κερκίδων  χωρίς να γίνεται κάτι για να επιλυθεί το θέμα.

Η ομάδα ποδοσφαίρου της Α.Ε.Κ. Ι.Π, Μεσολογγίου, που αγωνίζεται κι αυτή στην κορυφαία κατηγορία του γυναικείου ποδοσφαίρου, παίζει σε απαράδεκτο γήπεδο,  με πλαστικό τερέν,  σπασμένες κερκίδες, κόντρα στον ήλιο και πανάθλια πανηγυριώτικη περίφραξη.

Η Α.Ε.Μ. παίζει στο ίδιο γήπεδο τα επίσημα παιγνίδια της Γ΄ εθνικής και προπονείται πότε στο Δοκίμι και πότε στη Ματαράγκα, λόγω  ακαταλληλότητας και των αγωνιστικών χώρων των δύο γηπέδων του ΔΑΚ, αφού η συντήρηση τους δεν απαιτεί μονάχα την μετατροπή του χορταριού, με ένα πότισμα, από κίτρινο σε πράσινο, όπως με καμάρι ανακοινώθηκε πρόσφατα, αλλά είναι μια συνεχής και συντονισμένη διαδικασία, που γίνεται από έμπειρο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και όχι από συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις ή από  εργολάβους  χωρίς προβλέψεις συντήρησης του.

Δεν υπάρχει ταρτάν στο στίβο όταν ο αθλητικός κόσμος του Μεσολογγίου το απαιτεί από τη δεκαετία του 70.

Δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός όταν αυτό αποτελεί πραγματικότητα σε γήπεδα κωμοπόλεων ή ακόμα και χωριών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Παρουσιάζονται κολυμβητήρια σε μακέτες, ενώ το μοναδικό πραγματικό που κατασκευάστηκε αφέθηκε να καταστραφεί.

Δεν υπάρχει προγραμματισμός και συνολική διαχείριση όλων των γηπέδων του διευρυμένου δήμου και πρόγραμμα πρόσβασης όλων των δημοτών σε αυτά. 

Υπάρχει αφωνία για την ανακοίνωση, το Φεβρουάριο του 2020, από κοινού Περιφέρειας – Δήμου – συλλόγου, ότι  ο Τρικούπης θα έχει το κλειστό που του αξίζει, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, όταν ήταν δεδομένο ότι η ομάδα από την αρχή του πρωταθλήματος και ειδικότερα από τον Οκτώβρη του 2019 (Νίκη επί του Ολυμπιακού) πάει «φουλ» για πρωτάθλημα.

Δεν θα συντηρηθούν τα υπάρχοντα γήπεδα κι όσα άλλα δημιουργηθούν ή αναβαθμιστούν χωρίς πιστώσεις, επαρκές προσωπικό, πρόβλεψη για άμεσες προσλήψεις και κύρια χωρίς τη δημιουργία μιας ενιαίας δημοτικής υπηρεσίας που θα συντηρεί όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού το δύσκολο δεν είναι η κατασκευή ενός γηπέδου, αλλά η συντήρηση του μετά.

Δεν θα έμεναν οι αποστολές Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο., Π.Α.Ο.Κ., Άρη κ.λ.π. στα ξενοδοχεία της πόλης μας λόγω της γενικότερης άσχημης  κατάστασης των εγκαταστάσεων τους και  τι, ποιος, ή ποιοι ευθύνονται γι αυτό.

Κλείστηκε η Πύλη για ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα και αποπροσανατολισμό από άλλα σοβαρά θέματα όπως η ανυπαρξία σύγχρονων  αθλητικών εγκαταστάσεων και το μαύρο χάλι όσων ήδη υπάρχουν ή  όπως το νοσοκομείο και ο αξονικός του τομογράφος, που σκουριάζει χωρίς προσωπικό λειτουργίας του, που όμως είναι αυτά που πραγματικά αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών.                                                               

Για όλη αυτή την τραγική πραγματικότητα πρέπει οι φίλαθλοι της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής να προβληματισθούν, να σταθούν κριτικά και να απαιτήσουν:

Καμία σκέψη για αλλαγή έδρας.

Να αναβαθμιστούν ουσιαστικά και βάσει προγράμματος όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

Να δημιουργηθούν και με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την συντήρηση κι αξιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων που θα πρέπει να είναι αντάξιες της πόλης και του ρόλου της, όχι στα λόγια, αλλά με πραγματικά έργα.

Τα έργα, οι παρεμβάσεις και οι αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων του Δ.Α.Κ. να γίνουν βάσει σχεδίου στο οποίο θα είναι ενταγμένες όλες, σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού, του Αγίου Νεκταρίου, τα ενωσιακά γήπεδα και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του δήμου στην περιοχή.

Η αρχή ότι ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας κι όχι εμπόρευμα για πλουτισμό ή μέσο χειραγώγησης των πολλών, θα πρέπει να κυριαρχήσει παντού και όχι, ενάντια στη λογική, να είναι το μόνο σύνθημα που σβήστηκε από το μαντρότοιχο του δημοτικού σταδίου, όντας το μόνο που ενοχλούσε πραγματικά, ενώ αφέθηκε γραμμένη κάθε είδους βρισιά. 

Να απαιτηθεί από την ΕΣΑΚΕ: 
                     

Πρωταθλήματα Συλλόγων και των πολιτών κι όχι «μεγαλομετόχων» και «ψευτοεπενδυτών»

Advertisement

AgrinioTimes ©2014