Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Λήψη μέτρων Αντιπυρικής Προστασίας στο Δήμο Αγρινίου, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

timos

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/6/21 θέσαμε το παραπάνω θέμα τονίζοντας ότι η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1ηΜάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στο Δήμο μας και γενικά στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα.

Στην αρχή σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου και η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας, που επεκτάθηκε και στη Δυτική Αττική, ανέδειξε ακόμα μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Ο Δήμος Αγρινίου, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Μια πικρή δόση εμπειρίας πήραμε προχθές με την πυρκαγιά στη Δημοτική ενότητα Θεστιέων.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ, όπως στο Άκτιο και όχι μόνο, και τους αυτοκινητόδρομους που ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες, όπως συμβαίνει στη Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου. Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε 4.000 περίπου. Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Είναι φανερό ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καταστροφικές επιπτώσεις που αφήνουν πίσω τους ούτε τυχαίες είναι, ούτε αναπόφευκτες. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από όλες τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. Της πολιτικής που μέσα από ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο προωθεί την εμπορευματοποίηση, παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, χαρίζει σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα, του δασικού πλούτου, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική). Χαρακτηριστική περίπτωση η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλες τις κορυφογραμμές, η επιδίωξη εγκατάστασης ακόμη και στον Αράκυνθο.

Αυτή η πολιτική είναι που «οπλίζει» και τα χέρια των εμπρηστών. Δεν είναι τυχαία η εκδήλωση πολλών πυρκαγιών μέσα στην ίδια περίοδο πέρσι, στις ίδιες περιοχές, που θεωρούνται «φιλέτα» για διάφορα επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Την ίδια ώρα που Ε.Ε. και κυβερνήσεις στηρίζουν μέσω της πράσινης ανάπτυξης τους επιχειρηματικούς ομίλους χρηματοδοτώντας τους με πακτωλό χρημάτων, αντίθετα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα κονδύλια που διατίθενται από κεντρικούς πόρους για την δασοπροστασία είναι ελάχιστα και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες. Για να προστατευτεί το 65% των εδαφών της χώρας σε επιστημονική βάση, διατίθεται το ιλιγγιώδες ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού 0,035%-0,040%!Από τα 17,7 εκατομμύρια που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε  μόλις 1,7 εκατ. Ευρώ για όλη την Ελλάδα.

Και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, αντί να ενισχύσει χρηματοδοτικά με μόνιμο προσωπικό, μέσα και οργάνωση το Πυροσβεστικό Σώμα, την Δασική υπηρεσία, τις περιφέρειες και τους δήμους για την αντιπυρική προστασία και την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με ευθύνη του κράτους, κινείται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης των δομών της πυροπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9εκατομμύρια ευρώ.

Το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει τη Δημοτική Αρχή από τις δικές της ευθύνες.

Το θέμα δασοπροστασίας – πυροπροστασίας δεν είναι μόνο η σύγκληση της επιτροπής πολιτικής προστασίας του Δήμου. Είναι πρώτα και κύρια η διενέργεια έργων, η στήριξη και δημιουργία υποδομών. Γι’ αυτά απαιτείται πολιτική βούληση και η διάθεση κονδυλίων.

Η δασοπροστασία- πυροπροστασία δεν πρέπει να είναι ευθύνη εθελοντικών ομάδων αλλά του κράτους με όλη τη διάρθρωσή του και την Τ.Δ. Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση επικροτούμε και στηρίζουμε τον εθελοντισμό. Σε κάθε περίπτωση φυσικών καταστροφών κάνουμε ανοικτή πρόσκληση για τη συνδρομή όλων, ξεκινώντας από τους εαυτούς μας, για την αντιμετώπιση των φαινομένων και των συνεπειών τους.

Η προστασία και η περιφρούρηση αστικών και περιαστικών αλσών και δασών, όπως του Αγ. Χριστοφόρου αλλά και όλων των δασών, δεν πρέπει να επαφίεται στις ευαισθησίες ατόμων και συλλόγων. Ο σχεδιασμών, ο συντονισμός, τα μέτρα πρόληψης, τα έργα υποδομής, τα μέσα αντιμετώπισης, η χρηματοδότηση είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της Τ.Δ.

Καταλογίζουμε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή γιατί:

  • δεν διεκδικεί και δεν απαιτεί τα απαραίτητα κονδύλια μη θέλοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με την «κυβέρνηση των αρίστων»
  • από όσο γνωρίζουμε δεν έχει προχωρήσει ο επαρκής καθαρισμός και απομάκρυνση των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους και παραπλεύρως των δρόμων
  • η αγροτική και δασική οδοποιία, διάνοιξη και αποκατάσταση βλαβών σ’ αυτές δεν έτυχαν της αντίστοιχης μέριμνας
  • δεν υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός δασοτεχνικών-αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών –ημιορεινών περιοχών του Δήμου μας
  • ο έλεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και η επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, με την ανάπτυξη και νέων πρέπει να είναι συνεχής και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς

Να γίνει κοινή απαίτηση , με πρωτοστάτη τη Δημοτική Αρχή, η ενίσχυση στο στόλο, το προσωπικό, στην υποδομή του πυροσβεστικού σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

Να γίνουν σήμερα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να μην επικαλούμαστε αύριο την «κακιά ώρα» ή τον «στρατηγό άνεμο».

Τέλος στην ίδια συνεδρίαση θέσαμε ερωτήματα για χρονίζοντα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται σε πολλές Δημοτικές Ενότητες, όπως Μακρυνείας, Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου, Θεστιέων, Νεάπολης καθώς και για τα απαραίτητα έργα αγροτικής οδοποιίας που δεν πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα οι αγροτικοί δρόμοι να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, να γίνονται δύσβατοι, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους αγρότες».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014