Επιστήμες
Lockdown: Ένοχο για την επιδείνωση σοβαρού προβλήματος υγείας
Την επιδημία της παχυσαρκίας φοβούνται πως θα επιδεινώσει η πανδημία του κορωνοϊού οι επιστήμονες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μέτρα προστασίας από την COVID-19 που δε θα ωθούν σε πλήρη σωματική αδράνεια και κακές διατροφικές επιλογές
Το συναισθηματικό στρες, η αγωνία για τα οικονομικά, η σωματική αδράνεια και η κοινωνική απόσταση που έχει φέρει στη ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί ψυχοκοινωνική ανασφάλεια που οδηγεί στην παχυσαρκία, προειδοποιούν τρεις Δανοί ερευνητές σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Endocrinology.
Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και Aarhus επισημαίνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί να εκτοξευθούν λόγω των στρατηγικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Καλούν, μάλιστα, σε περαιτέρω έρευνα για την παχυσαρκία, ώστε να επικαιροποιηθούν οι στρατηγικές που ακολουθούνται και οι άνθρωποι να τρώνε υγιεινά, να αισθάνονται χαρούμενοι και να παραμένουν σωματικά δραστήριοι, ενώ παράλληλα μάχονται κατά της COVID-19.
«Ανησυχούμε πως οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν απόλυτα το πώς στρατηγικές όπως τα lockdown και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μπορούν να ενισχύσουν την άνοδο της παχυσαρκίας, μιας χρόνιας νόσου με πολλές επιπλοκές στην υγεία και λίγες αξιόπιστες θεραπευτικές επιλογές», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Christoffer Clemmensen.
Μόνοι, αδρανείς και πεινασμένοι
Οι συγγραφείς της μελέτης θέλησαν να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους οι στρατηγικές περιορισμού της COVID-10 θα μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας.
Αρχικά, έχει καταγραφεί εκτενώς ότι οι άνθρωποι με περιορισμένους οικονομικούς πόρους είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν επεξεργασμένα και γεμάτα θερμίδες τρόφιμα, τα οποία έχει αποδειχθεί πως ενεργοποιούν την όρεξη. Καταλήγουν, έτσι, να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζονται.
«Είναι πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν σε αυτά τα είδη τροφίμων, καθώς όλο και περισσότεροι χάνουν τις δουλειές τους και βιώνουν οικονομικές δυσκολίες», σημειώνει ο ένας εκ των συγγραφέων, καθηγητής Michael Bang Petersen.
Δεύτερον, η κοινωνική απόσταση αυξάνει το άγχος, περιορίζοντας τη δυνατότητά μας να αλληλεπιδράσουμε κοινωνικά. Τα αισθήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης, συνδυαστικά με τον περιορισμό στο περιβάλλον του σπιτιού, μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες και να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση φαγητού. Το αποτέλεσμα αυτό επιδεινώνεται από τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να δουλεύουν από το σπίτι και να βγαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Σταματάμε τον ιό και προστατεύουμε τη μεταβολική υγεία
Ο τρίτος συγγραφέας και καθηγητής Thorkild I.A. Sørensen τονίζει ότι ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς πώς η ψυχική υγεία και η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, γι’αυτό και χρειάζονται περισσότερες έρευνες που θα αποκαλύψουν την αιτία και το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, οι επιστημονικές προσδοκίες είναι σαφείς: η κοινωνική απόσταση και τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας θα μας οδηγήσουν σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Κρούουν, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου σε πολιτικούς και υπευθύνους για τη χάραξη στρατηγικών που θα διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς, χαρούμενοι, δραστήριοι και ασφαλείς από τον κορωνοϊό.
ygeiamou.gr