Πολιτική
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για τις παλινωδίες της Κυβέρνησης στην πανδημία
Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» και την εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου
• Έναρξη σχολικής χρονιάς:
– Δυστυχώς το άνοιγμα των σχολείων εξελίσσεται σε σήριαλ. Αρχικά ανακοινώθηκε με αυτοπεποίθηση, ότι ξεκινάμε στις 7 Σεπτεμβρίου και τελικά χθες όλοι ακούσαμε ότι θα γνωρίζουμε τι θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.
– Αναφορικά με τις μάσκες είναι εμφανής η σύγχυση της ίδιας της κυβέρνησης. Η αρμόδια Υπουργός στις 20/8 να λέει ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης και ο κάθε γονιός πρέπει να παρέχει τη μάσκα μόνος του, απαντώντας και στη δική μας πρόταση για ποιο λόγο να μην είναι δωρεάν, και την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός, ορθώς, να ανακοινώνει πως οι μάσκες θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.
– Η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο. Στο Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία συνδυαστικά μέτρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουν τα σχολεία με το λιγότερο δυνατό κόστος σε ότι αφορά τα κρούσματα και τη διασπορά τους. Όπως για παράδειγμα, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, δημιουργία επιπλέον σχολικών αιθουσών, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.
– Παράλληλα όμως δεν γίνεται να μην ερωτούνται και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Να μην έχει υπάρξει ένας στοιχειώδης διάλογος, για το πλαίσιο της συνεργασίας και των μέτρων που χρειάζονται, καθώς είναι εκείνοι που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν και όχι υπό εύκολες συνθήκες.
– Στο θέμα της πανδημίας δεν χωράει μικροπολιτική διαχείριση. Φαίνεται, όμως, δυστυχώς, ότι η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της χάνει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλάζοντας διαρκώς γνώμη και θέσεις.
• Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο:
– Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει και τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Φυσικά και υπάρχουν ενστάσεις, οι οποίες και θα διατυπωθούν. Όμως με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης θα συμβάλλουμε στην ενιαία στάση του πολιτικού συστήματος στα κρίσιμα αυτά θέματα.
– Έχουμε περιγράψει σαφώς τη δική μας στάση ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη υπευθυνότητας και κοινής συντεταγμένης κατεύθυνσης, του πολιτικού συστήματος αλλά και της χώρας. Αλλά υπάρχει όμως το ζήτημα, πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης.
– Ζούμε σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνει μόνο η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και χρειάζεται συνεννόηση. Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ένα ζήτημα που έχει βάλει η Φ. Γεννηματά από τον περασμένο Νοέμβριο και δυστυχώς δεν έχει γίνει αποδεκτό μέχρι τώρα από τον Πρωθυπουργό. Για να επαναδιατυπωθεί η εθνική μας στρατηγική, απέναντι στη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας. Στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν παίζουμε με τα εθνικά μας θέματα, και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
• Επίσκεψη Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών:
– Προφανώς κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε τόσο δύσκολες συνθήκες, με όλα αυτά τα στοιχεία των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι αρνητική.
– Όμως δεν θέλουμε έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ίσων αποστάσεων. Περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αρκετές χώρες μεταξύ αυτών και η Γερμανία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικές. Δείχνει ότι δεν είναι όλοι αποφασισμένοι να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι αν δεν σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου θα έχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Αυτό είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς κάποιοι αντιλαμβάνονται τον ενιαίο και συντεταγμένο χαρακτήρα που πρέπει να έχει, και ειδικά σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.