Κοινωνία
«Μαύρα» ταμεία Siemens: Η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 22 κατηγορουμένων
Την ενοχή των 22 εκ των 54 συνολικά κατηγορουμένων για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens πρότεινε η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά.
Μεταξύ αυτών είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλλας, η σύζυγός του Μάρθα, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ.
Με την συμπληρωματική πρόταση της κ. Σκεπαρνιά, που έρχεται μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, έπαυσε η ποινική δίωξη για δωροληψία και δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ και της Siemens καθώς τα αδικήματα αυτά μετατράπηκαν σε πλημμεληματικού χαρακτήρα και παραγράφονται.
Για τους υπόλοιπους η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απαλλάσσοντας κάποιους από αυτούς για επιμέρους πράξεις ξεπλύματος που έχουν επίσης παραγραφεί.
Όσον αφορά στον Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του για δωροδοκία λόγω παραγραφής, καθώς, όπως είπε, ναι μεν δεν αποδείχθηκε ότι έδωσε τα 1 εκ. γερμανικά μάρκα που πήρε από την Siemens σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, ωστόσο το αδίκημα τελέστηκε και «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο”.
Το σκεπτικό
Ειδικότερα, η κα Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κάτα την κρίση της οι πράξεις τους ( δωροδοκία) “δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα” είπε , αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη , ο οποίος μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροκίας ( σ.σ. που αποδόθηκε σε στελέχη της Siemens) “αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους”.
Συμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή, κι ως εκ τούτου πρέπει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορουμένοι υπάλληλοι του ΟΤΕ καθώς και τα στελέχη της ελληνικής και γερμανικής Siemens.
Ο αντίλογος
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ωστόσο κάνουν λόγο για « υπέρβαση» της εισαγγελέως από τη στιγμή που με τον νέο ποινικό κώδικα καταργήθηκε το άρθρο 263Α. Συνεπώς ο ΟΤΕ, όπως οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες και οι ΜΚΟ, δεν ανήκει στον στενό δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου και οι υπάλληλοι του δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, υποστηρίζουν, η βασική κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη δίκη οι υπάλληλοι του Οργανισμού είναι ανέγκλητη πράξη. Μη αξιόποινη δηλαδή την περίοδο που φέρεται να τελέστηκε, καθώς ο νόμος για τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα θεσπίστηκε το 2007 και εντάχθηκε στον Ποινικό Κώδικα το 2014, ενώ οι δωροληψίες στην προκειμένη περίπτωση αποδίδονται στους κατηγορούμενους την περίοδο 1997- 2005. Μη αξιόποινη, συνεχίζουν, είναι και για τα στελέχη της Siemens. Άρα, καταλήγουν, δεν υπάρχει το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας που απαιτείται για να σταθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οπότε οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να απαλλαγούν.