Ειδήσεις
Μαύρη αράχνη: Αγωνία για το βρέφος από την Αμφιλοχία
Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συνεχίζει να νοσηλεύεται το βρέφος που δέχθηκε από τσίμπημα από μαύρη αράχνη, γνωστή και ως μαύρη χήρα.
Οι θεράποντες ιατροί χορήγησαν άμεσα αντιαραχνικό ορό, ο οποίο έφθασε στο νοσοκομείο μετά από αγώνα δρόμου του προσωπικού.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέα Ηλιάδη, η χορήγηση του αντίδοτου ήταν μονόδρομος για να σωθεί η ζωή του παιδιού.
Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του 10 μηνών κοριτσιού, παρά το ότι το τσίμπημα προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα.
Από αράχνη τσιμπήθηκε και μια γυναίκα σε ορεινό χωριό της Τριταίας, καθώς έκανε αγροτικές εργασίες. Η γυναίκα ένιωσε το τσίμπημα, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Παίρνοντας όμως στη συνέχεια το αυτοκίνητο για να επιστρέψει στην Πάτρα δεν αισθάνθηκε καλά και έχασε τις αισθήσεις της. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου η γυναίκα πέρασε δύσκολες ώρες, καθώς χρειάστηκε να περιμένει το αντίδοτο από την Αθήνα που θα εμπόδιζε την επέκταση του δηλητηρίου που είχε δεχθεί από την αράχνη. Ευτυχώς τελικώς όλα πήγαν καλά και η γυναίκα σώθηκε.
Γιατί είναι επικίνδυνο το δηλητήριο της «μαύρης χήρας»
Η «μαύρη χήρα» δηλητηριώδης αράχνη, λόγω της νευροτοξίνης που παράγει με το τσίμπημά της προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα της μικρής.
Από τους θεράποντες ιατρούς κρίθηκε απαραίτητη η άμεση χορήγηση αντιαραχνικού ορού. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας – Πάτρας για να φτάσει έγκαιρα το συγκεκριμένο φάρμακο.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης «…η χορήγηση του φαρμάκου ήταν μονόδρομος για να σωθεί η ζωή του παιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ευεργετικά…»
Οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του βρέφους.
Η «μαύρη χήρα» είναι ένα πολύ επικίνδυνο ορθόποδο , καθώς το δηλητήριό του αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.
https://www.in.gr/