Connect with us

Κοινωνία

Μαζικές οι αποστολές αμνοεριφίων στα ΚΤΕΛ του Κηφισού από Αιτ/νία (Φωτό)

ktel apostoles arnion

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού η κίνηση… αμνοεριφίων κορυφώνεται. Τα λεωφορεία από την Ήπειρο και άλλες περιοχές φθάνουν φορτωμένα πεσκέσια, με αποδέκτες τους συγγενείς που δεν θα καταφέρουν φέτος να μεταβούν στο χωριό για το παραδοσιακό φαγοπότι. Αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αλλά και μικρότερα καταφθάνουν συνεχώς στον χώρο παραλαβής. Οι οδηγοί ανοίγουν το πορτ μπαγκάζ και το γεμίζουν με προχείρως τυλιγμένα αρνιά, αυγά, τενεκέδες με τυρί ή λάδι, κρασιά και τσουρέκια. Μερικοί από αυτούς ανταποδίδουν στέλνοντας με τη σειρά τους με το λεωφορείο στο χωριό κάποιο δώρο, ένα σοκολατένιο αυγό ή μια λαμπάδα, εις ανάμνηση κάποιας κουμπαριάς.

«Έχουμε παραλάβει έως τώρα 800 αρνιά και κατσίκια, ενώ μέχρι και το Μ. Σάββατο το μεσημέρι αναμένουμε άλλα 400», εξηγεί στην «Κ» ο Αντώνης, που εργάζεται στα ΚΤΕΛ του νομού Αρτας-Πρεβέζης. «Τα πακέτα που έρχονται δεν περιέχουν μόνον σφαχτάρια αλλά και συκωταριές, τσουρέκια και λαμπάδες».

26arng ele bf2
Το αρνί από το χωριό μάλλον είναι πιο νόστιμο από το αθηναϊκό. Γι’ αυτό παππούδες και μπαμπάδες μεριμνούν ώστε να φθάσει εγκαίρως στα παιδιά τους στην Αθήνα το «δικό» τους αρνί.

Επιτρέπεται η μεταφορά εντοσθίων; Τα ερωτήματα περί υγιεινής μένουν αναπάντητα στις εισόδους των αποθηκευτικών χώρων, που πλάι σε σφιχτοδεμένες κούτες, βρίσκονται άλλες, οι οποίες έχουν αρχίσει να λεκιάζουν με αίμα αλλά και αρνιά περιτυλιγμένα σε νάιλον που περιμένουν εις μάτην πάνω στο πεζοδρόμιο και δίπλα στις εξατμίσεις των πούλμαν κάποιον να τα παραλάβει. «Το κρέας μπορεί να μείνει έως και οκτώ ώρες εκτός ψυγείου, οπότε αν μπορείς να φας κάτι εκλεκτό, γιατί να το στερηθείς;» λέει ο Κώστας, που εργάζεται στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, «εμείς αναμένουμε τα πεσκέσια γύρω στις 5 μ.μ., αφού η Ηγουμενίτσα από την Αθήνα απέχει 460 χλμ.». Ισως γι’ αυτό οι αφίξεις αγαθών από περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης είναι περιορισμένη. Τα λεωφορεία από την Κεφαλονιά, από την άλλη, φέρνουν περισσότερο κρασί και λάδι, παρά κρέας, όμως εκείνα που φθάνουν από τα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία μεταφέρουν μαζικά τα πατροπαράδοτα αμνοερίφια. «Πρέπει να έχουν φτάσει πάνω από 100 αρνιά», σημειώνουν από τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ενώ οι τρεις εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίαςεργάζονται τόσο εντατικά, που δεν προλαβαίνουν να συζητήσουν το ζήτημα. «Το θεωρώ τριτοκοσμικό αυτό που συμβαίνει» παρατηρεί επιβάτης, που χρειάζεται βοήθεια με τις βαλίτσες του, όμως όλα τα χέρια και τα καρότσια είναι κατειλημμένα από… πεσκέσια.

26s11ktl thumb large
Λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι, και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού η κίνηση… αμνοεριφίων κορυφώνεται. Τα λεωφορεία από την Ηπειρο και άλλες περιοχές φθάνουν φορτωμένα πεσκέσια με αποδέκτες τους συγγενείς που δεν θα καταφέρουν φέτος να εκδράμουν στο χωριό. «Εχουμε παραλάβει έως τώρα 800 αρνιά και κατσίκια, ενώ μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι αναμένουμε άλλα 400», εξηγεί στην «Κ» εργαζόμενος στα ΚΤΕΛ του νομού Αρτας – Πρεβέζης.

Στις κούτες που παρατίθενται η μία δίπλα στην άλλη στους χώρους αποθήκευσης διακρίνονται καλλιγραφικά γράμματα με δασείες και περισπωμένες. «Διά κυρίαν…», «Αθήναι», «Ενταύθα» γράφουν πάνω τα πακέτα, αποκαλύπτοντας μοιραία την ηλικία των αποστολέων. «Οταν θα πεθάνουν οι παππούδες στα χωριά, θα εκλείψει αυτή η συνήθεια», ισχυρίζεται αχθοφόρος, που «λόγω των ημερών» δουλεύει πάνω από δώδεκα ώρες. Αλλοι, πάλι, κρίνοντας από τον ενθουσιασμό των παραληπτών, που συχνά ορμούν στα γκαράζ των λεωφορείων προτού καν αυτά ανοίξουν, αμφιβάλλουν ότι αυτή η νοητή σύνδεση μεταξύ αστικών κέντρων και ιδιαίτερης πατρίδας, αυτό το διογκωμένο τάπερ γεμάτο φροντίδα θα πάψει να υφίσταται. «Νομίζω ότι η ελληνική οικογένεια μπορεί ίσως να συγχωρέσει τα μέλη που θα απουσιάσουν από το πασχαλιάτικο τραπέζι της, αλλά δεν θα επιτρέψει με τίποτα να στερηθούν τα παιδιά της τα “αγνά” προϊόντα του τόπου τους», λέει με νόημα νεαρός, που κουβαλά στην πλάτη του το άρτι αφιχθέν κατσικάκι του, πεπεισμένος ότι θα είναι πιο νόστιμο από αυτό που θα αγόραζε στο αθηναϊκό κρεοπωλείο. «Αυτό αποτελεί το καλύτερο μάρκετινγκ για τον τόπο μας, αλλά και ένα κίνητρο, ώστε το επόμενο Πάσχα να είμαστε εκεί».

kathimerini.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014